Keresés:
Szabályok szigorúsága

Mennyire szigorúak a hallgatói szabályok?

Az alábbi tájékoztatás a hallgatói követelményrendszerben (HKR) való eligazodást segíti. A tájékoztatás nem teljes körű, vagyis nem említi az összes szabályt, amit az adott kérdésre vonatkozhat. A szöveg mellett feltüntetett paragrafusszámok a HKR érintett részeire utalnak. Kérjük, hogy hivatalos eljárásokban a szabályzat eredeti szövegét vegye alapul.
>> Az általános szabályoktól való (kismértékű) eltérést időnként maga a szabályzat is megengedi. Ez jellemzően határidő lekésése miatti pótlólagos teljesítésnél fordul elő, pl. utólagos tárgyfelvétel esetén, lásd 56. § (12). Ilyen esetekben kérvényt kell beadni és különeljárási díjat kell fizetni.  
>> Szabályaink egy részét jogszabályokból vettük át, többnyire szó szerint. Ilyen pl. az, hogy egy tárgyból szerzett hat elégtelen után a hallgatót el kell bocsátani (a nemzeti felsőoktatási törvény írja elő, itt nem szó szerint idéztük). A jogszabályok alól a BGE nem adhat felmentést. Szabályzatainkban a bekezdésekhez fűzött lábjegyzetekben jelöljük, ha az adott bekezdés jogszabály átvételével keletkezett.  
>> A saját magunk által alkotott szabályok alkalmazása alól – különösen indokolt, kivételes esetben – adhatunk felmentést. Méltányossági kérelmet adhat be akkor, ha önhibáján kívül nem tudja teljesíteni valamelyik kötelezettségét. Általában egészségügyi vagy családi okok jelenthetnek ilyen akadályt. 67. §
>> Ha egy kérvényét elutasítottuk, vagy nem nyert egy pályázata, joga van fellebbezni a döntés ellen (kivéve a méltányossági kérelmeket). Fellebbezés előtt azonban vegye figyelembe, hogy a másodfokú eljárás során azt vizsgáljuk, hogy szabályos volt-e az elsőfokú döntés. Ha pl. azért utasítják el egy ösztöndíj-pályázatát, mert nem adott le időben valamilyen kötelező mellékletet, hiába csatolja ezt a mellékletet a másodfokú eljárás során, nem tudjuk figyelembe venni. 40-48. §
Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM