Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Keleti Üzleti Akadémiai Központ

A Keleti Üzleti Akadémiai Központ új weboldala:

https://www.obic-bbs.hu/

 

Küldetés

A Keleti Üzleti Akadémiai Központot (Oriental Business and Innovation Center - OBIC) 2016-ban a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Magyar Nemzet Bank (MNB) hozta létre. Az OBIC általános célja a magyar gazdaság versenyképességének fejlesztése a délkelet - ázsiai régió tapasztalatainak megértésén keresztül. Konkrét célkitűzése, hogy a keleti üzleti tanulmányok terén vezető intézménnyé váljon nem csak Magyarországon, hanem a szélesebb értelemben vett közép – európai régióban is. Ily módon az OBIC egyben a BGE nemzetközi stratégiájának megvalósításában is fontos szerepet tölt be. A tevékenység célországai India, Indonézia, Japán, Kínai Népköztársaság, Koreai Köztársaság, Malajzia, Szingapúr, Vietnám, de a Csendes-óceáni térség egyéb államaira is figyelmet fordít.

 

Miért most?

Az OBIC létrejöttét, és működésének 2016-os elindítását több tényező indokolja. A 2008-2009-es világméretű gazdasági válságot követően a lassú gazdasági növekedés Nyugat-Európában és Észak-Amerikában kedvezőtlenül hatott a közép-európai gazdaságok fejlődési lehetőségeire. Emiatt a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok diverzifikálásának igénye/kényszere Magyarországon is előtérbe került. A nemzetközi gazdasági környezet és a világpolitikai súlypontok átrendeződése a földrajzi távolság ellenére is új távlatokat nyithat mind a külgazdasági kapcsolatokat, mind az innovációt, mind pedig a tudástranszfert tekintve Magyarország számára. A globális nyitás politikája jelenti azt a keretet, amelyhez a BGE a hallgatók, kutatók cseréje, a tudományos kutatás és a keleti nyelvek oktatása révén hátteret tud biztosítani.

 

Tevékenységek

 Céljainak elérése érdekében az OBIC a következő tevékenységeket folytatja:

  • Támogatja az ázsiai nyelvi kurzusokat, valamint az interkulturális és üzleti képzést a Budapesti Gazdasági Egyetemen
  • Elősegíti a befelé és kifelé irányuló kutatói mobilitást, ösztönzi a magas szintű tudományos kutatást
  • A BGE hallgatók számára lehetőséget biztosít Ázsia országokban végzett tanulmányokhoz 
  • Nemzetközi konferenciákat, workshopokat és egyéb rendezvényeket szervez
  • Bővíti a BGE nemzetközi kapcsolatait, közös képzési és egyéb programok kialakításában közreműködik

 

Alapelvek és értékek

Az OBIC működését a BGE hagyományaival összhangban néhány olyan alapelv és érték hatja át, amelyek elengedhetetlenek a térségre irányuló sokrétű tevékenység sikerességéhez, valamint a rendelkezésre álló pénzügyi források legnagyobb hatásfokkal történő felhasználásához. Ezek a következők:

  • A térség megismerése és megértése iránti elkötelezettség
  • Interkulturális érzékenység
  • Hatékonyság
  • Mérhető és kézzelfogható eredmények
  • Tudásmegosztás és együttműködés

 

 

A Keleti Üzleti Akadémiai Központ (OBIC) kutatómunkája alapvetően a délkelet-ázsiai országok gazdaságára és társadalmára összpontosít. Az OBIC nemcsak a BGE legnagyobb nemzetközi konferenciájáért, hanem könyvbemutatók, viták és workshopok szervezéséért is felel. 2016 óta hat könyv került kiadásra az OBIC könyvsorozat részeként. Ezek változatos témákat ölelnek fel kezdve a gazdasági fejlődési stratégiáktól az egy országra koncentráló gyűjteményekig. Az OBIC ezen kívül ázsiai tanulmányokra specializálódó PhD hallgatóknak is számos lehetőséget nyújt és több kutatási csoportot is indított a BGE oktatóira hagyatkozva, valamint ázsiai fókuszú kínai, indonéz és orosz kutatók bevonásával.

https://www.obic-bbs.hu/kiadvanyok/

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM