Keresés:
Duális képzés

Duális képzés a Karon

#gyakorlati képzés #alapszakon #nappali tagozaton


A duális képzésről – általános ismeretek

A duális képzés a gyakorlatigényes alapképzési (gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, pénzügy és számvitel) szakon folytatott képzés, amely során a hallgató az egyetemi képzése mellett gazdálkodó szerveknél ütemezett gyakorlaton vesz részt a teljes képzési idő (7 félév) alatt. A duális képzés rendszerében az egyetemi képzés mellett a gyakorlat során vállalatok is oktatják a hallgatókat, fejlesztik kompetenciáikat. Az ún. „vállalati gyakorlat” során a duális hallgatók kiemelkedő szakmai tapasztatot szereznek, gyakorlati praktikákat és módszereket sajátítanak el. E képzési rendszer eredményeként olyan versenyképes diplomás közgazdász és gazdaságinformatikus kerül ki munkaerőpiacra, aki azonnal, többéves továbbképzés és további anyagi ráfordítás nélkül képes a gazdálkodó szervezeteknél a munkavégzésre.

Duális képzés a GKZ-n

A zalaegerszegi Gazdálkodási Kar zászlóshajó szerepet tölt be a duális képzés megvalósításában. Ugyanis hazánkban elsőként indított duális képzést a gazdaságtudományok és informatika képzési területén 2014-ben. Nagyszámú partnervállalattal valósítja meg a duális képzést. A GKZ hallgatóinak közel 15 %-a vesz részt a képzésben.

Karunkon a duális képzés rendszere

A duális képzés kulcsszereplői: az alapképzést biztosító egyetemi Kar, a GKZ-val duális együttműködési megállapodást kötött gazdasági szereplők (partnervállalat) és a karon, nappali tagozaton, alapképzési szakon tanuló hallgatók.

A duális képzésben részt vevő hallgató terhelése kettős. Egyrészt hasonlóan a tisztán alapképzésben résztvevő hallgatóval azonos időrendben részt vesz az akadémiai képzésben. Másrészt duális gyakorlati időt tölt el minden szorgalmi időszak után vállalati környezetben. A képzést ciklikusság jellemez, amelyet az Egyetem időrendben rögzít. Az ütemezés metódusa: 13 hét szorgalmi időszak, 8 hét duális gyakorlat, 13 hét szorgalmi időszak, 8 hét duális gyakorlat, 6 hét duális gyakorlat, 4 hét szabadság.  A GKZ gyakorlatában a megelőző metódus ismétlődik három éven (6 félév) keresztül, majd az utolsó, 7. félévben a hallgató 15 hetes duális vállalati gyakorlattal zárja tanulmányait. 

A duális képzés előnyei

A valós vállalati gyakorlat során bővül a képzésben részt vevő hallgatók tudása, fejlődnek kompetenciái. A gazdálkodó szervezetekkel a hallgatók munkaszerződést kötnek, s ez által a gyakorlat során teljes értékű munkavállalóként csapatban dolgoznak, oldanak meg feladatokat, felelnek meg újabb és újabb kihívásoknak. A duális képzés során a teljes képzési idő minden hónapjában a hallgatók fizetést kapnak, melynek értéke havonta a minimálbér 65 %-a.


A duális képzés pótfelvételi eljárása

A duális képzésre történő jelentkezés két, egymással párhuzamos szakaszból áll: az állami, általános felvételi eljárásból és egy vállalati felvételi szakaszból.

Duális pótfelvételi eljárásban azok a pályázók vehetnek részt, akik

  • 2019. július 24-én már felvételt nyertek a GKZ valamelyik alapszakjára nappali tagozaton és eddig még nem nyújtottak be pályázatot egyik vállalathoz sem, és
  • 2019 júliusában felvételt nyertek a Kar valamely alapszakjának nappali tagozatára, már korábban pályáztak duális gyakorlati helyekre, de eddig még nem kerültek kiválasztásra a duális partnervállalatoknál, továbbá
  • a 2019 évi pótfelvételi eljárásban most jelentkeznek a GKZ alapszakjaira nappali képzésre.

A vállalati felvételi szakaszt Karunk koordinálja. A duális képzésre jelentkezőnek a GKZ honlapján közzétett elektronikus felületen keresztül (itt) kell benyújtani önéletrajzát és motivációs levelét, szintén 2019.08.15.-i határidővel.

A jelentkezési felületen jelölni kell a kiválasztott partnervállalatokat (akár több partnert is megjelölve), azaz azokat a cégeket ahová duális gyakorlatra szeretne bekerülni a pályázó. A benyújtott pályázatokat az Egyetem juttatja el a partnerszervezetek felé, akik ezt követően ún. állásinterjúra, szakmai tesztekre hívhatják be a pályázókat. A partnerszervezetek legkésőbb 2019. augusztus 31-ig döntik el azt, hogy a pályázók közül ki(k) az(ok), aki(k) náluk töltheti(k) duális gyakorlatát/gyakorlatukat, azaz kivel/kikkel köti meg a partnervállalat a munkaszerződést a teljes képzési időre vonatkozóan.

2019/2020. tanév duális pótfelvételi eljárásában az alábbi táblázatban szereplő gazdálkodó szervezetek hirdettek meg duális gyakorlati helyeket. 

 
alapképzés megnevezése duális partner megnevezése gyakorlati képzés helye

gyakorlati helyek száma
(tájékoztató információ)

 Gazdálkodási és menedzsment   alapszak      

 Flextronics International Kft.

 Sárvár, Tab,   Zalaegerszeg 1
 IMRO-DDKK Nonprofit Kft.  Nagykanizsa
 Polmetál Pruszynski Kft.  Tormásliget
 Road Piktor Kft.  Zalaegerszeg
 Serman Telecom Kft.  Zalaegerszeg 10 

 Technológiai Centrum   Nonprofit   Kft.

 Zalaegerszeg
 Zalaegerszegi Duális   Képzőközpont Kft.  Zalaegerszeg
 Gazdaságinformatikus alapszak   Flextronics International Kft.  Sárvár, Tab,   Zalaegerszeg 1
 Serman Telecom Kft.  Zalaegerszeg 10
 Pénzügy számvitel alapszak    Creaton South-East
 Europe Kft.
 Lenti  2
 Flextronics International Kft.  Sárvár, Tab,   Zalaegerszeg  1
 Serman Telecom Kft.  Zalaegerszeg  15

 

Bővebb információk elektronikus levélben kérhetők az alábbi személyektől:

  • Lambertné Katona Mónika duális képzési vezető *Lambertne.Monika@uni-bge.hu
  • Csányi-Tornyos Eszter ügyvivő szakértő * tornyos.eszter@uni-bge.hu

 


BGF GKZ duális képzés PR-film

 

[A filmet Hesz Alex gazdaságinformatikus hallgató készítette.]


„Az egyetem melletti munka a szakmai tapasztalat mellé függetlenséget is adott, ami fantasztikus érzés!”

Mihály Luca, a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karának (GKZ) hallgatója duális képzésben vesz részt, amelynek során a hallgatók tanulmányaik felét vezető cégeknél töltik komoly szakmai gyakorlatot szerezve. A BGE hat népszerű alapképzési szakán érhető el ez a fajta képzés, és diákok mintegy 100 partnercégből választhatnak gyakorlati helyet. Nem ritka, hogy a képzési idő végére el is tudnak helyezkedni az adott vállalatnál.
Luca arról is mesél, hogy hogyan tudja összeegyeztetni a munkát és a tanulmányait. Olvasd tovább!

 

 


 

A BGE GKZ duális partnerei


[Tartalom frissítve: 2019.07.24., SzGT]

 


Hírek

Hírek

A 2019/2020. tanévre (2019. szeptemberi kezdéssel) meghirdetett alapképzéseink (BA/BSc) érettségivel rendelkező felvételizők számára.

A 2019/2020. tanévre (2019. szeptemberi kezdéssel) meghirdetett felsőoktatási szakképzési szakjaink érettségivel rendelkező felvételizők számára.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM