Keresés:
A duális képzés bemutatása

Általános ismeretek

A duális képzés a gyakorlatigényes alapképzési (gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, pénzügy és számvitel) szakon folytatott képzés, amely során a hallgató az egyetemi képzése mellett gazdálkodó szerveknél ütemezett gyakorlaton vesz részt a teljes képzési idő (7 félév) alatt. A duális képzés rendszerében az egyetemi képzés mellett a gyakorlat során vállalatok is oktatják a hallgatókat, fejlesztik kompetenciáikat. Az ún. „vállalati gyakorlat” során a duális hallgatók kiemelkedő szakmai tapasztatot szereznek, gyakorlati praktikákat és módszereket sajátítanak el. E képzési rendszer eredményeként olyan versenyképes diplomás közgazdász és gazdaságinformatikus kerül ki munkaerőpiacra, aki azonnal, többéves továbbképzés és további anyagi ráfordítás nélkül képes a gazdálkodó szervezeteknél a munkavégzésre.


Karunkon a duális képzés rendszere

A duális képzés kulcsszereplői: az alapképzést biztosító egyetemi Kar, a GKZ-val duális együttműködési megállapodást kötött gazdasági szereplők (partnervállalat) és a karon, nappali tagozaton, alapképzési szakon tanuló hallgatók.

A duális képzésben részt vevő hallgató terhelése kettős. Egyrészt hasonlóan a tisztán alapképzésben résztvevő hallgatóval azonos időrendben részt vesz az akadémiai képzésben. Másrészt duális gyakorlati időt tölt el minden szorgalmi időszak után vállalati környezetben. A képzést ciklikusság jellemez, amelyet az Egyetem időrendben rögzít. Az ütemezés metódusa: 13 hét szorgalmi időszak, 8 hét duális gyakorlat, 13 hét szorgalmi időszak, 8 hét duális gyakorlat, 6 hét duális gyakorlat, 4 hét szabadság. A GKZ gyakorlatában a megelőző metódus ismétlődik három éven (6 félév) keresztül, majd az utolsó, 7. félévben a hallgató 15 hetes duális vállalati gyakorlattal zárja tanulmányait.

 

A duális képzés előnyei

A valós vállalati gyakorlat során bővül a képzésben részt vevő hallgatók tudása, fejlődnek kompetenciái. A gazdálkodó szervezetekkel a hallgatók munkaszerződést kötnek, s ez által a gyakorlat során teljes értékű munkavállalóként csapatban dolgoznak, oldanak meg feladatokat, felelnek meg újabb és újabb kihívásoknak. A duális képzés során a teljes képzési idő minden hónapjában a hallgatók fizetést kapnak, melynek értéke havonta a minimálbér 65 %-a.

 

Duális hallgatóink mondták

„Kiemelkedő szakmai tapasztalatot szereztem, vállalatspecifikus praktikákat és módszereket ismeretem meg.”
„Tanulmányaim alatt hasznosítottam a gyakorlat során megszerzett tudást.
„Sokat tanultam a mentoromtól. De sokat tanult Ő is tőlem, főként a közösségi média használatáról.”
„Havonta biztos jövedelmet kapok. Jó érzés, hogy ezáltal önfenntartó vagyok, nem függök anyagilag családomtól.”
„Jó érzés, hogy a gyakorlati helyemen értékes munkatársként tekintenek rám, csapattag vagyok!”
„Élményekkel és hasznos tapasztalatokkal gazdagodtam a céges csapatépítő programokon.”
„Szakmai kérdésekben bátran fordulhatok főnökömhöz és munkatársaimhoz.”
„Projektfeladatoknak és az újabb és újabb kihívásoknak köszönhetem, hogy ma már céltudatos vagyok!”
„Elmondhatom, hogy első munkahelyem biztos. Végzős vagyok és ajánlatot kaptam a duális cégemtől, pályámat náluk kezdhetem el.”

 

A BGE teljes duális képzési kínálatát elérheti a www.uni-bge.hu/dualiskepzeshallgatoknak oldalon. Amennyiben bármilyen kérdése merül fel, vagy észrevétele van, forduljon hozzánk bizalommal a kapcsolatok menüpontban található elérhetőségek valamelyikén.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM