Keresés:
Pályaválasztási szempontok

Motivációk, vágyak, életcélok
Választásainkat igényeink, motivációink, vágyaink határozzák meg, melyeket szinkronba kell hozni lehetőségeinkkel, képességeinkkel a helyes pályaválasztáshoz. A nem megfelelő pályaválasztásnak súlyos következményei lehetnek: tanulmányi kudarcok, iskolaelhagyás, az önértékelés sérülése. Az elhagyott pálya egyúttal elfecsérelt idő és kidobott pénz is, ha nem segített tovább bennünket életutunkon. A gazdasági képzettségekben az a jó, hogy egy széles alapot teremtenek a személyes hatékonysághoz és mobilitáshoz, így a tudásanyag, a megszerzett készségek és új képességek akkor is konvertálhatóak, ha nem közvetlenül a szakterületen fogunk dolgozni.

Érdemes áttekinteni, melyek voltak 2011 és 2014 között felvett hallgatóink fontosabb szempontjai a szakválasztás során:

 

(Ábra az intézményi kérdőíves felmérések alapján.)


Pályaválasztástól a munkahelyig

Képességek - tudunk áldozatokat hozni a jövőnkért?
Lehetőségeink egyik legnagyobb korlátja, hogy mire vagyunk képesek. Sokan nem akarják "megfizetni" életcéljaik árát: folyamatosan képességeik alatt teljesítenek, a könnyebbnek tűnő utat választva. Többnyire ez a helyzet: több van bennünk, mint amit kihozunk magunkból. A sikeres felvételihez viszont össze kell gyűjteni a szükséges pontszámot, majd folyamatosan jó színvonalon teljesíteni.


Anyagi lehetőségek - finanszírozhatóak a tanulmányok?
A diploma megszerzése - még az állami finanszírozású képzésen is - jelentős költségekkel jár: térítések, hozzájárulások, szállás, utazás, életviteli kiadások stb.

Ha valaki komolyan veszi tanulmányait és eredményeket akar felmutatni, nem sűrűn ér rá a szorgalmi- vagy vizsgaidőszakban pusz pénzt biztosító munkákat végezni. Így - ha nem a munka melletti, költségtérítéses képzést választja - feltétlenül a család támogatására és/vagy diákhitelre szorul. Ez utóbbit azonban - bármilyen kedvezményes kamatozású - vissza is kell fizetni! Érdemes esetleg duális képzésbe bekacsolódni, mely a több gyakorlati tapasztalat mellett vállalati ösztöndíjat és esetleges további juttatásokat is nyújt...


A képzettség elismertsége - a munkaerőpiac ítélete = diplomaérték
Végül korántsem utolsó szempont, hogy mit szól végzettségünkhöz, kitartó tanulmányi munkával, nem épp olcsón megszerzett diplománkhoz a munkaerőpiac? Hogy valóban "nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk" , az itt dől el: egyes diplomák mögött a munkáltatók értéket látnak, egyes végzettségek birtokosait pedig már a felvételi elbeszélgetésre sem hívják be...

Elismert képzőhelyen, jó tanulmányi eredménnyel teljesített képzettség birtokában, valamint használható nyelvtudással és komoly gyakorlóhelyi tapasztalatokkal felvértezve nem kell félnünk.

 

 

 

 


Hírek

Hírek

A 2019/2020. tanévre (2019. szeptemberi kezdéssel) meghirdetett alapképzéseink (BA/BSc) érettségivel rendelkező felvételizők számára.

A 2020/2021. tanévre (2020. szeptemberi kezdéssel) meghirdetett felsőoktatási szakképzési szakjaink érettségivel rendelkező felvételizők számára.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM