Keresés:
Események
«2019. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Elérhetők a Szaktárs és az Interkönyv elektronikus szakkönyv-gyűjtemények!
2019.01.10
Hallgatók! Oktatók! Kutatók! Figyelem! Újabb források állnak rendelkezésre tanuláshoz, a gazdasági tantárgyak háttéranyagához, TDK- vagy szakdolgozatok elkészítéséhez, tudományos kutatásokhoz!

 

 

Örömmel adunk hírt arról, hogy a 2018-as próbaidőszak után a BGE számára elérhetővé vált két magyar elektronikus szakkönyv-gyűjtemény: a Szaktárs és az Interkönyv. A gyűjteményekben több olyan mű is előfordul, mely egyes tantárgyakhoz kötelező vagy ajánlott szakirodalomként kapcsolódik. Az adatbázisok az egyetemről korlátozás nélkül elérhetőek, otthonról pedig a VPN-t beállítva böngészhetik a tartalmakat (a VPN beállításáról itt olvashatnak bővebben).

A digitális források minden előnye rendelkezésre áll ezen adatbázisok használatával:

  • közvetlenül a netről olvasható vagy letölthető szakmai szövegek,
  • gyors, pontos, hatékony, kényelmes keresés (egyszerű vagy összetett),
  • könnyű idézés (bibliográfiai leírás), idézők (hivatkozások) keresése, további szövegkapcsolatok feltérképezése,
  • egyetemi vagy otthoni hozzáférés.

 

SZAKTÁRS

2019-től hozzáférhetnek a Szaktárs (Szakkiadók Társulása) elektronikus könyveihez – a BGE Könyvtárain keresztül. Az előfizetés kínálatában megtalálhatóak az Osiris, a L’Harmattan és a Szaktudás Kiadó digitális művei. Az e-könyvek az Arcanum szolgáltatótól megszokott felületen állnak rendelkezésre:

  • valós időben korlátlan számban tekinthetők meg,
  • lementeni az egyes művekből egyszerre max. 50 oldalt lehetséges.

A portál tartalmával és a keresésekkel kapcsolatos felhasználói útmutatót itt találják!

A keresőfelület egymezős, de a logikai operátorok és csonkolások használhatók, a keresési előzmények pedig megjeleníthetőek. A találati halmaznál már van szűkítési lehetőség az oldalsávban (találat helye: cím, tartalomjegyzék, teljes szöveg; illetve kiadó, év és tudományág szerinti szűkítés – az évnél sajnos csak egy adott évet lehet kiválasztani...)

Szakkiadók Társulása, röviden SZAKTÁRS adatbázis portál azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen gyűjtse össze és korszerű módon, egységesen kereshető formában tegye közzé a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. (A portálhoz csatlakozott kiadók művei mindenki számára szabadon kereshetők, a tartalmak hozzáféréséhez azonban jelenleg intézményi előfizetés szükséges. A szolgáltatást megrendelő felsőoktatási intézmények hallgatói számára Shibboleth rendszeren keresztül otthoni hozzáférést is biztosítunk.)

SZAKTARS.HU szolgáltatás a hazai tudományos és szakkiadványok körének egy újabb fontos szegmensét igyekszik lefedni, jól illeszkedve az Arcanum Adatbázis Kiadó által korábban már életre hívott hasonló célú portálok sorába. A periodikumok (Arcanum Digitális Tudománytár), a legfontosabb lexikonok és alapművek (Arcanum Kézikönyvtár), a közgyűjtemények anyagai és publikációi (Hungaricana) mellett, mostantól a friss szakirodalom és a teljes kiadói portfoliók segítik a SZAKTÁRS-on keresztül a minden korábbinál gyorsabb, komplexebb és kényelmesebb munkavégzést, tanulást, forrásokhoz való hozzáférést.

További információk a társult kiadókról

  • Osiris Kiadó – Bölcsészet-, társadalomtudományi és szépirodalmi kiadványok gyűjteménye, tudományos, felsőoktatási és igényes ismeretterjesztő könyvek tárháza. Az Osiris Könyvtárban publikálják a humán és társadalomtudomány (pl. jogtudomány, nyelvészet, pedagógia, pszichológia, szociológia) klasszikus és klasszikussá váló munkáit. Ugyanezen tudományágak alapvető tankönyvei az Osiris Tankönyvek sorozatban jelennek meg. Az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakterületek a portálon: jogtudomány, közgazdaságtan, média-kommunikáció, nyelvészet, pedagógia, pszichológia, szociológia-szociográfia. Az adatbázis folyamatosan bővül… Címlista
  • L’Harmattan Kiadó – Több mint 1.400 bölcsészet- és társadalomtudományi szakmunkát, tankönyvet és forráskiadványt tartalmazó adatbázis -  mintegy 10.000 könyvfejezet, 370.000 teljes körűen kereshető, digitalizált könyvoldal. Évente kb. 100 új könyv digitalizálásával és közzétételével bővül. Hasznos témák: humánökológia, jogtudomány, kommunikációtudomány, közgazdaságtudomány, tényirodalom. Címlista
  • Szaktudás Kiadó Ház – A tankönyvkiadás mellett kezdettől fogva foglalkozik agrártudományi szakkönyvek és –szaklapok megjelentetésével.  Évente kb. 15-25 új könyvet adnak ki, így kínálatuk már több mint 600 címet tartalmaz. Címlista

Néhány kiadvány a jelenlegi kínálatból:

 

A kari oktatáshoz és tanulmányokhoz közvetlenül kapcsolódó kiadványok:


Mű szerzője és címe Tantárgy neve
Kötelező/Ajánlott
Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába Szociológia K
Iván Gábor: Bevezetés az Európai Unió költségvetésébe Közösségi (EU) pénzügyek A
Zvi Bodie, Robert C. Merton, David L. Cleeton: A pénzügyek közgazdaságtana

Beruházási és finanszírozási döntések,

Vállalati pénzügyek

A

 

Tekintse át a Szaktárs-kiadók könyvtárunkban meglévő köteteit:  L’Harmattan *  OsirisSzaktudás 

 

INTERKÖNYV - Typotex

A Typotex Kiadó kínálata az Interkönyv  oldalon keresztül érhető el szintén ezévtől. A honlapon jelenleg 500 könyvből álló gyűjtemény található, amely folyamatosan bővül: felsőoktatási tankönyvek, jegyzetek és szakkönyvek a természet- és társadalomtudományok (köztük matematika, informatika, kommunikáció, közgazdaságtan, menedzsment stb.), valamint a művészetek köréből. Részletes ismertető itt olvasható, a 2019-es újdonságok listájával egyetemben.

Milyen tartalmakat talál az adatbázisban? Közgazdaságtan (32 mű), menedzsment (8 mű), informatika (40 mű), felsőfokú matematika (99 mű), kommunikáció (22 mű).

A kiadványokat az Egyetem területéről (IP-címtartományból), illetve otthonról VPN-hozzáféréssel lehet megtekinteni. Az extra funkciók (teljes szövegben való keresés, könyvjelzőzés, letöltési és nyomtatási lehetőség) eléréséhez mindenképp szükséges a regisztráció, a későbbiek folyamán pedig a belépés, hogy hozzáférjenek személyes profiljukhoz, és elérhetővé váljanak a kiegészítő lehetőségek. A könyvek max. 15%-a tölthető le, nyomtatható ki egyéni bejelentkezés után. Az oldalon lehetőség van szerző, cím, sorozat, valamint témakör szerinti rendezésre, a könyvek teljes szövegében való keresés pedig lehetővé teszi, hogy egy-egy szakkifejezés különböző művekben való előfordulását vizsgálhassa meg a felhasználó. 

Ízelítő a közgazdaságtan kínálatából:

 

A kari oktatáshoz és tanulmányokhoz közvetlenül kapcsolódó kiadványok:

Mű címe Tantárgy neve
       Kötelező/Ajánlott       
Döntéselméleti módszerek

Döntési módszerek,

Kvantitatív döntési módszerek

A

A

Regionális gazdaságtan Regionális gazdaságtan A
A minőségmenedzsment alapjai

Minőségmenedzsment

Minőségbiztosítás 

K

A

Vállalati pénzügyek Vállalati pénzügy 1. A
Üzleti jog az új Polgári Törvénykönyv után

Gazdasági jog

Vállalkozások jogi környezete

K

K

Numerikus Matematika Mérnököknek és programozóknak Alkalmazott matematika 2. A

 

Oktatott és kutatott témakörökhöz kapcsolódó kötetek (kattintással elérhető (kattintással elérhető a karról vagy VPN-nel):

 

Néhány érdekes sorozat a kiadó gondozásából (kattintással elérhető a karról vagy VPN-nel):

Böngésszen a Typotex Kiadó könyvtárunkban meglévő köteteiben!

***

Az egyetemi előfizetés keretében jelenleg elérhető adatbázisokról, azok tartalmáról és elérhetőségéről bővebb információt olvashat honlapunkon.

További segítséget kaphat a könyvtárban: 92/509-939, konyvtar.gkz@uni-bge.hu

Hasznos időtöltést, jó olvasást, eredményes tanulást és kutatást kívánunk!


[Összeállította: Góczán Judit szaktájékoztató * Közzétételre érkezett: 2018.01.08, 15:29]


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM