Keresés:
Kerekasztal-beszélgetés a modern közgazdaságtan útjairól és kudarcairól Galbács Péter új könyve kapcsán
2020.03.06

A Magyar Közgazdasági Társasággal közös rendezvényen mutatjuk be egyetemünk oktatója, Galbács Péter "The Friedman–Lucas transition in macroeconomics" című új könyvét, amely az év elején az Elsevier Science kiadó gondozásában jelent meg az Egyesült Államokban.

A könyv alaptézise az, hogy a neoklasszikus ortodoxia népszerű címkéje nagyon változatos módszertanokat és a társadalomról, illetve annak helyes tudományos reprezentálásáról alkotott eltérő felfogásokat takar. A neoklasszikus közgazdaságtan fejlődése konfliktusokon keresztül zajlott, s az egyes szakaszok közti átmeneteket súlyos viták kísérték, miközben a tét az absztrakt és leegyszerűsítő modellek társadalmi relevanciájának megőrzése volt. A kötet, amely komoly figyelmet szentel Lucas eddig kiadatlan kéziratainak, ezekbe a vitákba enged bepillantást, hogy megmutassa, a tudomány esetleges ballépéseiből nem szabad túláltalánosító következtetéseket levonni a tudomány egészének teljesítményére.

A szerzővel Csaba László, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és a CEU professzora, Ábel István egyetemi tanár és a PSZK korábbi dékánja, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság vezetőségének tagja beszélget a modern közgazdaságtan útjairól, esetleges kudarcairól, s arról, hogy mit mond a tudomány a modern társadalmaknak. A BGE Műhely sorozat következő rendezvényén a beszélgetőpartnerek arra keresik a választ, vajon igaz-e, hogy a tudomány elefántcsonttoronyba zárkózik, vagy csak mi nem halljuk meg az üzenetét? 


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM