Keresés:
Új rektor a Budapesti Gazdasági Egyetem élén
2016.07.15
Mandátuma lejártával leköszön rektori tisztségéről Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) rektora. A posztot 2007 óta betöltő felsőoktatási szakember vezetése alatt a korábbi Budapesti Gazdasági Főiskola először alkalmazott tudományok főiskolája minősítést, majd egyetemi státuszt kapott, szorosra fűzte együttműködését a vállalati szektorral és elindította duális képzéseit, bővítette nemzetközi kapcsolatait.

Vezetése alatt vált a BGE az ország legnagyobb alkalmazott tudományok egyetemévé, amelynek végzős hallgatói a legkeresettebb gazdasági szakemberek közé tartoznak. Sándorné dr. Kriszt Éva 2007-ben nyerte el az akkori Budapesti Gazdasági Főiskola rektori tisztségét. A kitartó, magas minőségre törekvő szakmai munka eredményeként az intézmény 2010-ben elnyerte a Felsőoktatási Minőségi Díjat, majd 2013-ban az alkalmazott tudományok főiskolája minősítést, 2016-tól pedig az alkalmazott tudományok egyeteme címet kiérdemelve Budapesti Gazdasági Egyetemként működik.

Vezetése alatt vált meghatározóvá az intézmény munkaerő-piaci igényekhez igazodó, gyakorlatorientált képzési szemlélete. Ennek részeként a BGE mára kiterjedt vállalati kapcsolatrendszert épített ki – bevonva az üzleti szféra szakértőit az oktatásba és vállalati gyakorlati helyet biztosítva a hallgatóknak –, 2015-ben pedig Magyarországon az elsők között vezette be a duális képzést. A nemzetközi szinten is versenyképes képzés érdekében a BGE már főiskolaként jelentős külföldi együttműködések kiépítésébe kezdett, így mára 45 ország több mint 200 intézményével tart fenn aktív kapcsolatot. Hallgatóinak kettős diploma megszerzésére és külföldi résztanulmányok folytatására, szakmai gyakorlat végzésére is lehetőséget biztosít.

A zalai régió munkaerő-piaci lehetőségeinek fejlesztése, fiataljainak, értelmiségének megtartása érdekében 2011-ben az addig a Pénzügyi és Számviteli Kar részeként működő zalaegerszegi intézet Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg néven önálló karrá vált. Sándorné dr. Kriszt Éva rektori tevékenysége alatt a BGE életében kiemelt szerepet kapott a tehetséggondozás is: a 2012-ben megalapított Biztos Jövő Ösztöndíjprogram keretében évente több száz tehetséges önköltséges hallgató tanulmányait támogatja az intézmény.

„Büszkén adom át a rektori stafétabotot, hiszen a BGE ma Magyarország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb felsőoktatási intézménye, amely népszerű a felvételizők körében, friss diplomásai pedig a legkeresettebb gazdasági szakemberek között vannak a munkaerőpiacon” – emelte ki Sándorné dr. Kriszt Éva.

Megvan az új rektor

Dr. Heidrich Balázs a Budapesti Gazdasági Egyetem új rektora 2016. július 1-jétől. A BGE Pénzügyi és Számviteli Karának eddigi dékánja június 29-én dr. Áder János köztársasági elnöktől vette át három évre szóló kinevezését a Sándor-palotában.

Dr. Heidrich Balázs 2009 óta oktat a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán, ahol a Menedzsment és Emberi Erőforrások Intézet intézetvezetője, 2010 óta pedig a Kar dékánja. Oktatóként és kutatóként szakterületéhez tartozik a vállalatok és felsőoktatási intézmények vezetése, szervezeti kultúrájának változása és annak fejlesztése, valamint a szolgáltatások menedzsmentje. Üzleti területen a kilencvenes évek közepe óta dolgozik szervezetfejlesztési tanácsadóként, hazai és multikulturális környezetben egyaránt.

Rektori pályázatában Dr. Heidrich Balázs a BGE Kelet-Közép-Európa meghatározó üzleti alkalmazott tudományok egyetemévé fejlődését tűzte ki célul. Emellett célja, hogy a munkaerő-piaci igényekhez igazított képzéseiről híres intézmény még integráltabban bevonja a vállalati szféra szereplőit az oktatásba, ami egyrészt a gyakorlatorientáltság egyik záloga, másrészt a hallgatók körében növekedhet a vállalkozói hajlandóság. Rektorként emellett külön figyelmet kíván fordítani a BGE mint „szerethető munkahely” fejlesztésére is.

„Szerencsésnek tartom magam, hiszen mind tudományos pályám, mind tanácsadói munkám során nagy rálátást szereztem a szervezetek vezetésére és fejlesztésére, nem csak hazai, de nemzetközi környezetben is. Azzal, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem alkalmazott tudományok egyetemévé vált, egy új fejlődési út nyílt meg előtte, amiben ezek az üzleti életben és nemzetközi tudományos pályán szerzett tapasztalataim jól szolgálhatják a fejlődést” – mondta el Dr. Heidrich Balázs kinevezése kapcsán.

„A Budapesti Gazdasági Egyetem a következetes szakmai munka, a gyakorlatorientált oktatás, kutatás eredményeként ma Magyarország legnagyobb alkalmazott tudományok egyeteme, széles körű nemzetközi kapcsolatokkal, ötödik legkedveltebb felsőoktatási intézményként a felvételizők körében. Dr. Heidrich Balázs rektor úrral változatlanul a jó hagyományainkat megtartva, de a 21. század kihívásainak megfelelő egyetem működtetése a közös célunk” – tette hozzá dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja.


Hírek

Hírek

Mandátuma lejártával leköszön rektori tisztségéről Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) rektora. A posztot 2007 óta betöltő felsőoktatási szakember vezetése alatt a korábbi Budapesti Gazdasági Főiskola...

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM