Keresés:
Események
«2020. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Dr. Bánhegyi Mátyás

Dr. Bánhegyi Mátyás

mb. intézetvezető
egyetemi docens / angol
PhD

Elérhetőségek:

Bemutatkozás

Angol nyelv és irodalom szakos diplomáját az ELTE BTK-n szerezte. 2009-ben szintén az ELTE BTK-n PhD fokozatot szerzett fordítástudományból summa cum laude minősítéssel.

1998 óta oktat a felsőoktatásban nyelvgyakorlat, módszertan, fordítás és szaknyelv tárgyakat. Részt vett több felsőoktatási képzési program és az azokhoz tartozó számos tantárgy tematikájának és képzési anyagának megalkotásában.

Rendszeresen publikál külföldi és magyar szakfolyóiratokban; magyarországi és külföldi szakmai konferenciák gyakori előadója, időnként meghívott, ill. felkért előadója. Jelenleg a tanszéki TDK ügyek felelőse.

Egyéb szakmai tevékenységei között említhető több nemzetközi, külföldi és magyar folyóiratnak végzett szaklektori és szerkesztői tevékenység; több kötet társzerkesztője. Több évtizedes fordítói tapasztalattal rendelkezik.

Díjak és elismerések:
Az általam társzerzőként jegyzett, többszerzős Canadian-German-Hungarian Reader c. kulturális olvasókönyvet 2010-ben az International Council for Canadian Studies világviszonylatban az év négy leginnovatívabb projektje egyikeként üdvözölte.

Oktatási filozófiám: Úgy próbálok tanítani és nevelni, hogy amit átadok, az tudásban, készségekben és hozzáállásban is hasznos útravalóul szolgáljon diákjaimnak nemcsak a jelenben, hanem egész életük viszonylatában is.

Oktatott tárgyak:
Üzleti idegen nyelv 1
Üzleti idegen nyelv 2
Gazdasági szaknyelv
Pénzügy-számviteli szaknyelv
Tanulásmódszertan

Tagságok

magyarországi Szaknyelvoktatók és -kutatók Országos Egyesülete

Magyar Kanadisták Szövetsége

Közép-európai Kanadisták Szövetsége

Korea Association of Teachers of English

több magyarországi és nemzetközi kutatócsoport

Kutatási területek

Kutatási területei között megtalálható a fordítástudomány (politikai szövegek fordítása, kommunikáció és fordítás, műfordítás, fordításoktatás), az alkalmazott nyelvészet (módszertan, diskurzuselemzés), a kanadisztika, az általános nyelvfejlesztés, a szaknyelvoktatás és a szakmódszertan. Ezeken kívül tananyagfejlesztéssel is foglalkozik.

Korábbi munkahelyek

1993-1998: Szent László Gimnázium (Budapest)

1998-2014: Károli Gáspár Református Egyetem BTK

Fogadóóra

Helye Ideje Megjegyzés
D01 H: 14:40-16:10; ill. megegyezés szerint 2019/20 II. félév

Publikációk

Hírek

Hírek

Application deadline: 1st April 2019

Kedves Hallgatók! Szíves figyelmükbe ajánljuk az alábbi, a Külkereskedelmi Karon rendezett konferenciát a fenntarthatóságról:

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM