Keresés:
Események
«2017. november»
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Minőségirányítás

A Budapesti Gazdasági Egyetem jogelődje, a Budapesti Gazdasági Főiskola minőségirányítási tevékenységét 2010-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium Felsőoktatási Minőségi Díjjal ismerte el.

    

Az Egyetem minőségpolitikáját alapvetően a következő tényezők határozzák meg:

  • A XXI. század társadalmi és gazdasági környezetének fő igénye az Életminőség állandó javításának biztosítása - az oktatás színvonalának, az intézmény infrastruktúrájának, az intézmény környezetének és külső partnereinek, a tudásszintnek, a belső partnerek egzisztenciális biztonságának – komplex minőségügyi rendszerén keresztül.
  • A Bologna Nyilatkozat elvárása, az EU felsőoktatási intézményeinek egységes és az átjárhatóságot biztosító minőségügyi tevékenységeire vonatkozóan.
  • Az Intézményfejlesztési Terv minőségstratégiai céljának megvalósításának érvényesítése.
  • A MAB Akkreditáció minőségügyi előírásai.
  • A minőségügyi szakemberképzés sikeres intézményi hagyományai.

Intézményünk minőségügyi munkáját a Szenátus alá tartozó Minőségbiztosítási és Értékelési Bizottság koordinálja, az operatív feladatokat a Minőségügyi Iroda végzi, az egyes Karok minőségügyi felelőseinek közreműködésével.

A BGE Minőségirányítási rendszere több lépcsőben alakult ki és napjainkban is folyamatos fejlesztés alatt áll. A 2005. évi akkreditációnál már a megfelelő minőségügyi szervezeti egység koordinációjában készült el a Minőségirányítási Kézikönyv (jelenleg ennek már a 3. verziója van érvényben) illetve került meghatározásra az intézmény Minőségpolitikája. A BGE Minőségirányítási rendszere alapvetően a felsőoktatási minőségügyi sztenderdekre (az ENQA/2005) épül, valamint a HEFOP/2004. keretében kialakított négy felsőoktatási intézmény által alkotott konzorcium szakmai ajánlásait veszi figyelembe.

A 2006. évtől az önértékelésen alapuló EFQM EU konform Közös Értékelési Keretrendszer szerinti Kiválóság-modell alapján fejlesztettük tovább minőségirányítási tevékenységünket és jelenleg is ez minőségfejlesztésünk egyik iránya. Az önértékelés eredményeként főleg az adottságok kritérium-területeinél született erősségeket és gyengeségeket a PDCA modell logikája szerint dolgoztuk fel a fenntartható fejlődés érdekében. Minőségügyi fejlesztésünk szorosan kapcsolódik a BGE 2007-ben módosított Intézményfejlesztési Tervéhez annak integráns részeként, illetve eszközeként tekinthetjük. A kiválósági mutatókon alapuló fenntartható minőségügyi fejlődés biztosíthatja intézményünk hosszú távú versenyképességét.

Minőségfejlesztési stratégiánkban célul tűztük ki, és 2010 szeptemberében megkezdtük - a jelenlegi önértékelésen alapuló Kiválóság modell mellett, a könnyebb nemzetközi összehasonlíthatóság, valamint a pontosabb szabályozottság érdekében az intézmény mind a négy karán - az MSZ EN ISO 9001/2009. minőségügyi szabvány bevezetését. Célunk továbbá, hogy a felsőoktatási intézményi sztenderdeknek a minőségügyi szabványba való későbbi beintegrálásával az MSZ EN ISO 9001/2009. szabványt felsőoktatási specifikussá tegyük, fenntartva a TQM alapú Kiválóság modell irányába való folyamatos fejlődést. Minőségfejlesztési céljai sikeres megvalósításának eredményeképpen az Intézmény 2012 áprilisában ISO Tanúsítványt szerzett.

 


Kapcsolódó tartalmak
Hírek

Hírek

25 év alatti hallgatóink részére

Módszertani továbbképzések oktatóink részére november-december hónapban.

Pályázat beadási határidő: 2018. január 31.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM