Keresés:
Események
«2017. november»
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Történet

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) története jogelőd intézményei révén 1857-re, a Pesti Kereskedelmi Akadémia alapítására vezethető vissza. A korábbi Budapesti Gazdasági Főiskola jelenlegi formája 2000. január 1-jén jött létre három elismert és sikeres felsőoktatási intézmény, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola és a Pénzügyi és Számviteli Főiskola integrációjával. A három budapesti és egy vidéki (zalaegerszegi) karból álló Egyetem mintegy 16.000 hallgatójával Magyarország egyik meghatározó felsőoktatási intézménye. 

A Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar elődje az 1857-ben alapított Kereskedelmi Akadémia volt, amely - 1899-ben a Keleti Kereskedelmi Akadémiával bővülve - a közép-európai térség, ezen belül az Osztrák-Magyar Monarchia első kereskedelmi főiskolája volt. Ebben az iskolában képezték a kereskedelem és a bankvilág szakembereit. A II. világháború után, egészen 1962-ig középfokú kereskedelmi iskola működött az Alkotmány utcai patinás épületben, amely - a képzés újjászervezésével - először felsőfokú kereskedelmi szakiskola lett, majd a tradíciókra alapozva 1969-ben Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola elnevezéssel főiskolai rangot kapott. Az intézmény az önálló idegenforgalmi szakot is kifejező mai elnevezését végül 1992-ben nyerte el.


A Külkereskedelmi Kar története 1957-ben kezdődött. Ekkor jött létre a hazai külkereskedelem számára a nyelveket beszélő, magasan kvalifikált szakembereket képző Külkereskedelmi Levelező Iskola. Az iskola 1962-ben átalakult önálló Felsőfokú Külkereskedelmi Szakiskolává. 1971-ben az intézmény Külkereskedelmi Főiskola elnevezéssel főiskolai rangot kapott. 1992-ben kezdődött meg nemzetközi együttműködésben az angol és francia nyelvű szakmai oktatás. Jelenleg mintegy 4000 hallgató tanul a Kar különböző típusú képzési programjain.


A Pénzügyi és Számviteli Kar története szintén visszavezethető a hazai felsőfokú gazdasági szakemberképzés közös eredetére, az 1857-ben alapított Pesti Kereskedelmi Akadémiára, majd a Keleti Kereskedelmi Akadémiára. Szorosabban véve azonban a Számviteli Főiskola 1953. évi megalakulását tekinthetjük a főiskola alapítási dátumának, az intézmény az 1970/71. tanévtől kapta a Pénzügyi és Számviteli Főiskola nevet. Az 1971/72-es tanévben Zalaegerszegen, a következő tanévben pedig Salgótarjánban létesült a főiskolának területi intézete. Ezzel a hazai pénzügyi és számviteli felsőfokú szakemberképzés zászlóshajójává vált. A zalaegerszegi intézet jelenleg Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg néven folytatja oktató-kutató munkáját.
A BGE-n és jogelőd intézményeiben oklevelet szerzők a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdaság vezető személyiségei.

 

A BGE országosan a legszélesebb képzési kínálatot nyújtja a gazdaságtudományi képzések terén. Az Egyetem öt képzési területen (gazdaságtudományok, társadalomtudomány, informatika, bölcsészettudomány, tanárképzés) összesen 12 alapképzési, 6 mesterképzési és 8 felsőoktatási szakképzési szakon kínál képzéseket. Mindezeken kívül jelentős a felnőttképzési tevékenység, mely szakirányú továbbképzések, illetve OKJ-s képzések, tanfolyamok keretében valósul meg. Az Intézmény négy alap- és három mesterképzési szakot indít idegen nyelven (angol, német, francia) is, melyeken összesen több mint 1000 magyar és külföldi hallgató tanul. Több idegen nyelvű képzés esetén a BGE hallgatóinak lehetőségük van két oklevél megszerzésére (kettős diplomát adó képzések), a BGE diplomája mellett például az angol, francia, holland, német vagy spanyol partnerintézmény oklevelét is megkaphatják. A Budapesti Gazdasági Egyetemen, nemzetközi együttműködésben létrehozott doktori iskolában PhD-fokozat megszerzésére is van lehetőség. A hallgatók az Anglia Ruskin University PhD-fokozatát szerezhetik meg, az oktatás a BGE-n, részben a BGE oktatói által történik. Jelenleg előkészítés alatt áll egy további PhD-program a francia partnerintézménnyel, az Université de Picardie Jules Verne, Amiens-nel.

 

Az Egyetem kiemelt hangsúlyt fektet minőségbiztosítási tevékenységének fejlesztésére. Ennek eredményeképpen 2010-ben az Intézmény elnyerte a Felsőoktatási Minőségi Díjat, 2012-ben pedig bevezette és tanúsíttatta az ISO 9001/2009 minőségügyi rendszert.

 

Az Egyetem kiemelt szerepet tulajdonít a gyakorlatorientált oktatásnak, valamint a nemzetközi és hazai vállalkozásokkal fenntartott kapcsolatainak. Tagja többek között a Német-magyar Ipar- és Kereskedelmi Kamarának (DUIHK) és az American Chamber of Commerce Hungary (AmCham-nek) is. Az Intézmény elkötelezett a duális felsőoktatás gazdaságtudományi képzési területen történő bevezetése iránt.

 

A BGF a 2013 és 2016 közötti időszakra elnyerte az „alkalmazott tudományok főiskolája” kiválósági címet. A BGE 2016-ban megszerezte az "alkalmazott tudományok egyeteme" minősítést. 

 

A tehetséggondozásra (szakkollégiumi, tudományos diákköri munka) az Egyetem mindig is nagy hangsúlyt fektetett. 2015 áprilisban az Intézmény adott otthont az OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójának.


Hírek

Hírek

25 év alatti hallgatóink részére

Módszertani továbbképzések oktatóink részére november-december hónapban.

Pályázat beadási határidő: 2018. január 31.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM