Nappali és levelező munkarendű közgazdász alapképzés
Állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formában (nappali és levelező munkarendben)
Nappali munkarendben a képzés duális képzés formájában is indul!
Végzettségi szint: alapfokozat (baccalaureus; bachelor; rövidítve: BSc)
- szakképzettség: közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Economist in Tourism and Catering
Képzési terület: gazdaságtudományok
Képzési ág: üzleti
Képzési idő: 7 félév, nappali munkarendben a 6. vagy a 7. szemeszterben a hallgató összefüggő, képzési helyen kívüli szakmai gyakorlatát tölti. Levelező munkarendben - amennyiben a hallgató nem a választott szakterületén dolgozik - rész szakmai gyakorlatot kell teljesítenie.
A 6. vagy 7. féléves, összefüggő szakmai gyakorlattal kiegészített képzés során a hallgatók magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretek birtokába jutnak. A jól felkészült szakemberek kibocsátása érdekében a gazdasági élet igényeit figyelembe vevő korszerű tananyagokkal és képzési rendszerrel várjuk a hozzánk jelentkezőket.
Tanulmányaik kezdetén alapozó tantárgyakat vehetnek fel a hallgatók, pl. közgazdaságtan, gazdasági matematika, informatika, pénzügy, marketing, jogi ismeretek stb. A második félévet követően történik a specializáció választása. A specializáció választása után sajátíthatják el a szakmai ismereteket, pl. a turisták utaztatásával, elszállásolásával, ellátásával, a szabadidő eltöltésével, rendezvényszervezéssel, turizmusfejlesztéssel, sportturizmussal, egészségturizmussal és a területfejlesztéssel összefüggő tevékenységek folyamatainak tervezését, szervezését, gazdálkodását, irányítását, továbbá a (kereskedelmi és intézményi) vendéglátó tevékenység ellátásához szükséges élelmianyag-, higiénés-, táplálkozási és műszaki ismereteket, az ételkészítés és értékesítés fortélyait, a szállodai és vendéglátó vállalkozások szervezésének és gazdálkodásának meghatározó elemeit, összefüggéseit. Az alternatív tantárgyak választásával a hallgatók egy-egy témakörben jobban elmélyedhetnek, és további specializálódásra is van lehetőségük.
A képzés szerves részét képezi a gyakorlati ismeretek elsajátítása, amely
- részint a kar oktató kabinetében (tankonyha, tanétterem), laboratóriumaiban, illetve külső gyakorlóhelyeken történik, a tantervben rögzített szemeszterekben (esetenként hétvégi napokon is),
- részint magyarországi és/vagy külföldi gyakorlóhelyeken, a specializációért felelős tanszék vezetésének döntése alapján.
A tanulmányi idő alatt számos lehetőséget biztosítunk a nyelvtanulásra. A jelentkező több nyelvből választhat (angol, német, orosz, olasz, spanyol, francia).
Választható specializációk:
- Kereskedelmi vendéglátás
- Intézményi vendéglátás
- Vendéglátó rendezvényszervezés
- Utazás- és rendezvényszervezés
- Turizmusfejlesztés és térségmenedzsment
- Egészség-, sport- és ökoturizmus
A Kereskedelemi vendéglátás specializáció képzési célja olyan gazdasági szakemberek képzése, akik közgazdaságtudományi, társadalomelméleti, alkalmazott módszertani ismereteik és speciális tudásuk birtokában képesek elvégezni a turizmus, a szállodaipar és a kereskedelmi vendéglátás területén felmerülő feladatokat, irányítani és szervezni tudják a kapcsolódó munkafolyamatokat, feltárják és elemzik a keresletet befolyásoló tényezőket, megszervezik és elvégzik a kapcsolódó szolgáltató tevékenységeket, képesek szakmai kis- és középvállalkozások létrehozására; speciális tudásuk birtokában biztonsággal látják el a szállodai, valamint vendéglátó kis-, közép- és nagyvállalatok különböző vezetési pozíciói.
Az Intézményi vendéglátás specializáció képzési célja olyan gazdasági szakemberek képzése, akik közgazdaságtudományi, társadalomelméleti, alkalmazott módszertani ismereteik és speciális tudásuk birtokában képesek elvégezni a turizmus, a szállodaipar és az intézményi vendéglátás területén felmerülő feladatokat, irányítani és szervezni tudják a kapcsolódó munkafolyamatokat, feltárják és elemzik a keresletet befolyásoló tényezőket, megszervezik és elvégzik a kapcsolódó szolgáltató tevékenységeket, képesek szakmai kis- és középvállalkozások létrehozására; speciális tudásuk birtokában biztonsággal látják el a szállodai, valamint intézményi vendéglátásra (is) specializálódott kis-, közép- és nagyvállalatok különböző vezetési pozíciói.
A Vendéglátó rendezvényszervezés specializáció képzési célja olyan gazdasági szakemberek felkészítése, akik a széleskörű elméleti közgazdaságtudományi, társadalomelméleti és alkalmazott módszertani ismereteik mellett részletes elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek a vendéglátó rendezvények területén. A végzettek képesek lesznek több típusú vendéglátó rendezvény önálló előkészítésére, a munkafolyamatok megszervezésére és a szolgáltatások lebonyolítására. Ennek során alkalmazzák a szakmai protokoll, az alkalmazott számítástechnika és a nyereséges működtetés alapelveit és vezetői eszköztárát. Speciális, komplex és gyakorlatorientált tudásuk birtokában biztonsággal látják el a hazai és multinacionális környezetben működő kis-, közepes és nagyvállalatok vezetéséhez, illetve a rendezvényekhez kapcsolódó vezetői pozíciókat.
Az Utazás- és rendezvényszervezés specializáció képzési célja olyan gazdasági szakemberek képzése, akik közgazdaságtudományi, társadalomelméleti, alkalmazott módszertani ismereteik és széles ismeretkört átfogó specializációjú tudásuk birtokában képesek a turizmus-szállodaipar, illetve az utazási vállalkozások és rendezvényszervezés területén felmerülő tevékenységek végzésére, irányítására, szervezésére, továbbá képesek szakmai kis- és középvállalkozások létrehozására, vezetésére; megszerzett tudásuk birtokában biztonsággal látják el a szállodai, utazási, rendezvényszervező közép- és nagyvállalatok különböző vezetési pozícióit, alkalmasak a területi irányítási rendszerben levő feladatok ellátására.
A Turizmusfejlesztés és térségmenedzsment specializáció képzési célja olyan gazdasági szakemberek képzése, akik közgazdaságtudományi, társadalomelméleti, alkalmazott módszertani ismereteik és széles ismeretkört átfogó specializációjú tudásuk birtokában képesek a turizmus-szállodaipar, illetve a térségfejlesztés, a termékfejlesztés, a desztináció-menedzsment területén felmerülő tevékenységek végzésére, irányítására, szervezésére. Képessé válnak szakmai kis- és középvállalkozások létrehozására, vezetésére. Megszerzett tudásuk birtokában biztonsággal látják el a szállodai közép- és nagyvállalatok különböző vezetési pozícióit. Alkalmasak egy idegenforgalmi desztináció fejlesztésével, menedzselésével kapcsolatos feladatok ellátására.
Egészség-, sport- és ökoturizmus specializáció képzési célja olyan gazdasági szakemberek képzése, akik közgazdaságtudományi, társadalomelméleti, alkalmazott módszertani ismereteik és széles ismeretkört átfogó specializációjú tudásuk birtokában képesek a turizmus-szállodaipar, illetve az egészségturizmus, továbbá sport és ökoturizmus területén felmerülő tevékenységek végzésére, irányítására, szervezésére. Képessé válnak szakmai kis- és középvállalkozások létrehozására, vezetésére. Megszerzett tudásuk birtokában biztonsággal látják el a szállodai közép- és nagyvállalatok különböző vezetési pozícióit. Alkalmasak egészség-, öko- és sportturisztikai létesítmények, sportrendezvények menedzselésével kapcsolatos feladatok ellátására.