Keresés:
Események
«2020. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Üzleti szakoktató alapképzési szak
Szükséges végzettség
Érettségi
Képzési szint
Alapképzés
Képzési hely(ek)
KVIK
Nyelv
Magyar
Munkarend (tagozat)
Levelező
Finanszírozási forma
Magyar állami ösztöndíjjal támogatott, Önköltséges

Képzés célja

A képzés célja korszerű, szakmai, valamint pedagógiai-pszichológiai elméleti, továbbá a gyakorlati oktatáshoz szükséges gyakorlati ismeretekkel, tapasztalatokkal, készséggel rendelkező üzleti szakoktatók kibocsátása, akik elsajátították a tevékenységükhöz szükséges közgazdasági, szakmai és pedagógiai felkészültséget. A szakoktatói munka olyan sajátos szakmai és pedagógiai tevékenység, amelyben a választott szakiránynak (kereskedelem, vagy vendéglátás) megfelelő szaktudás elválaszthatatlan a gyakorlati munkához szükséges tapasztalatokon, továbbá az ezek átadásához szükséges pedagógiai-pszichológiai készségeken alapuló magas színvonalú jártasságtól. A képzés során olyan mesterségbeli és pedagógiai képességeket szereznek, amelyek alkalmassá teszik őket az iskolarendszeri szakoktatás és a felnőttképzés keretében a szakma műveléséhez szükséges gyakorlati tudás és készségek átadására.

Képzés fő jellemzői

 végzettségi szint: alapfokozat (baccalaureus; bachelor; rövidítve: BSc)

  • szakképzettség:

        - üzleti szakoktató kereskedelmi szakirányon

       - üzleti szakoktató vendéglátó szakirányon

  • a szakképzettség angol nyelvű megjelölése:

        - Vocational Instructor in Commerce

        - Vocational Instructor in Catering


Képzési terület: gazdaságtudományok

Képzési ág: üzleti

Képzési idő: 7 félév, az utolsó félévben a hallgató összefüggő, képzési helyen kívüli szakmai és oktatási gyakorlatát tölti.

A 7 féléves képzés keretében a hallgatók először az alapfokozat megszerzéséhez szükséges közös gazdaságtani, pedagógiai és társadalomtudományi ismereteket sajátítják el. Ezekre épülve kerül sor egyrészt a választott szakiránynak (kereskedelmi vagy vendéglátó) megfelelő szakmai tantárgyak, másrészt a pedagógiai felkészültséghez szükséges elméleti és gyakorlati, módszertani tantárgyak oktatására, valamint a képzést záró oktatási gyakorlatokra.

Gazdaságtudományi ismeretek tantárgyai:

gazdasági matematika, statisztika és valószinűségszámítás alapjai,  közgazdaságtan alapjai, informatika és a világ, üzleti idegen nyelv stb.

 

Üzleti ismeretek tantárgyai:

üzleti statisztika, vállalati gazdaságtan alapjai, szervezeti és humánmenedzsment, pénzügyek alapjai, gazdasági jog alapjai, marketing, szervezetpszichológia, számvitel alapjai, európai uniós ismeretek, felelős és fenntartható vállalat, fogyasztóvédelem, stb.

 

Pedagógiai és társadalomtudományi ismeretek tantárgyai:

neveléstörténet, neveléstan, neveléslélektan - személyiségfejlesztés, didaktika és oktatásszervezés, felnőttek szakképzése, felzárkóztatás, kommunikációs ismeretek, stb.

 

Választott szakiránynak megfelelő tantárgyak:

Kereskedelmi szakirány: 

általános és szakáruismeret, bevezetés a kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások gazdaságtanába, kereskedelmi logisztika, kereskedelmi informatika, minőségmenedzsment, eladásmenedzsment, stb.

Vendéglátó szakirány:

gasztronómia és élelmiszertudomány, élelmiszerbiztonság és táplálkozási ismeretek, vendéglátó gépek és berendezések, konyhai és éttermi gyakorlatok, szervezés–gazdálkodás a vendéglátásban, stb.

 

Felkészítés a szakmai gyakorlatok oktatására:

szakmai (kereskedelmi, vagy vendéglátó) gyakorlatok módszertana, tanulásmódszertan, pedagógiai gyakorlat tanköteleseknek és felnőtteknek. stb.

Képzési idő

7 félév

Oklevélben szereplő végzettség megnevezése

Üzleti szakoktató kereskedelmi szakirányon vagy Üzleti szakoktató vendéglátó szakirányon

Elhelyezkedési lehetőségek

A végzett szakoktatók az iskolarendszerű szakképzés kereskedelmi, illetve vendéglátóipari szakgimnáziumaiban, szakközépiskoláiban, továbbá a felnőttképzést folytató vállalatoknál, intézményekben láthatnak el gyakorlati oktatói feladatokat.

Felvételi követelmények

A www.felvi.hu oldalon található elektronikus Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató 2020. részletesen tartalmazza a felvételi követelményeket.

Azoknak ajánlott a szak elvégzése, akik a választott szaknak/szakiránynak megfelelő szakközépiskolai végzettségel, vagy érettségi és a választott szaknak/szakiránynak megfelelő alapszakmával (OKJ-s képesítés) rendelkeznek, valamint legalább kétéves szakmai gyakorlattal rendelkeznek.

Önköltség és egyéb díjak

Az önköltség összege a 2020/2021. tanévben levelező munkarendben 275.000Ft/félév.

További információk

Pedagógia Tanszék 

Lengyel Katalin tanszéki ügyintéző

Telefon: (1) 374-6260

Emaillengyel.katalin@uni-bge.hu


Lőrinczné Esztergomi Sylvia

Hallgatói Szolgáltatási Osztály

Telefon: (1) 374-6297

E-mail: felveteli.kvik@uni-bge.hu

 

 

További felvilágosítás

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM