Keresés:
Események
«2020. október»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Diplomaszerzési esélynövelő ösztöndíj pályázat felhívás
2020.10.08

Diplomaszerzési esélynövelő ösztöndíj pályázati felhívás a 2019/2020. tanév tavaszi szemeszter vonatkozásában

 

A pályázat célja

A Diplomaszerzési esélynövelő ösztöndíj célja, hogy a támogatás segítségével a Budapesti Gazdasági Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) növelje a diplomaszerzési esélyeket, és ezzel csökkentse a lemorzsolódást. Az ösztöndíjban a jól teljesítő, hátrányos helyzetű, a kedvezményezett térségben (konvergencia régiókban) állandó lakóhellyel rendelkező hallgatók részesülhetnek. A kedvezményezett térség a Közép-magyarországi Régió kivételével (Pest megye és Budapest) Magyarország valamennyi régiója. Az ösztöndíj lehetővé teszi, hogy csökkenjen a lakóhely, jövedelem és egyéb társadalmi-szociális hátrány, és növekedjenek az ilyen helyzetben lévő, jól teljesítő hallgatók esélyei a diploma megszerzésére.

Az ösztöndíjprogram az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, az EFOP-3.4.3-16-2016-00020 projekt keretében valósul meg.

 

Pályázaton elnyerhető összeg; támogatható hallgatók száma

Szemeszterenként 44 hallgató részesülhet személyenként 120 000 Ft összegű támogatásban ösztöndíj jogcímen.

 

A pályázók köre

Diplomaszerzési esélynövelő ösztöndíjra pályázhat az Egyetem azon hallgatója, aki

 • kedvezményezett térségben állandó lakóhellyel rendelkezik;
 • nappali munkarendű, alapképzésben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik;
 • a pályázattal érintett szemeszterben (2019/2020. 2. félévben) legalább 3,5 számtani tanulmányi átlagot ért el.

Nem pályázhat az a hallgató, aki

 • a Közép-Magyarországi Régióban (Budapest és Pest megye) rendelkezik állandó lakóhellyel;
 • azonos szakra újra felvételt nyert, valamint más szakra újra felvételt nyert, aki kérte korábbi tanulmányai alapján a kreditbeszámítást;
 • az összes előírt kreditből 120-at vagy annál többet teljesített.

 

 

A pályázat beadásának módja, helye, határideje

A pályázatot a Modulo rendszeren keresztül, elektronikus úton lehet beadni, a Diplomaszerzési esélynövelő ösztöndíj pályázati űrlap kitöltésével (lásd 1. melléklet), valamint a Szociális helyzetfelmérő űrlap (a csatolandó dokumentumokat lásd 2. sz. melléklet) kitöltésével. A pályázónak először a Szociális űrlapot kell kitöltenie, majd annak kitöltését követően azt a Diplomaszerzési esélynövelő pályázati űrlaphoz kell csatolni. A Szociális helyzetfelmérő űrlap kitöltése és csatolása nélkül a pályázat érvénytelen, nem kerül elbírálásra.

Az a hallgató, aki az idei tanév kezdetétől már kitöltött Szociális helyzetfelmérőt – akkor azt csatolhatja a jelenlegi pályázatához.

A hallgató a pályázat benyújtásával vállalja, hogy nyertes pályázat esetén – a tanulmányai által érintett Kar megkeresésére – kitölti az ESZA-kérdőívet, mely az ösztöndíj folyósításának feltétele.

 

A pályázat beadási határideje:

 • a 2019/2020. tanév tavaszi szemeszterére vonatkozóan 2020. november 4.

Az eljárásban hiánypótlásra nincs lehetőség.

 

A pályázat értékelése, döntéshozatal

A pályázatok értékelésére szemeszterenként egy alkalommal kerül sor, az adott szemeszterre vonatkozóan benyújtott pályázatok alapján.

A pályázatokat a Tanulmányi és Oktatásszervezési Főosztály készíti elő döntésre.

A pályázatokról az Oktatási Igazgató dönt a kiírás, illetve a bírálati szempontok alapján. (lásd 3. melléklet). Pontszám egyezés esetén elsősorban a szociális helyzetre adott pontok, másodsorban a tanulmányi eredményre adott pontok szerint kell kialakítani a rangsort az azonos pontot szerzett pályázók között. Amennyiben az ösztöndíjban részesíthető hallgatók száma szerinti utolsó helyet pontazonosság miatt nem lehet megállapítani, akkor a pontazonosság által érintett hely(ek)re ösztöndíj nem kerül megállapításra, a felszabadult keret a következő félévi ösztöndíj keretét növeli. 

A pályázó a döntésről elektronikus úton kap értesítést, amely ellen 15 napon belül a Felülbírálati Bizottságnál élhet jogorvoslattal.

 

Az ösztöndíj folyósításának tervezett időpontja:

 • a 2019/2020. tanév tavaszi szemeszterére benyújtott és támogatásban részesített pályázatokra 2020. november 30-ig.

Az ösztöndíj egyösszegben kerül kifizetésre.

Nem folyósítható ösztöndíj annak a hallgatónak, aki a folyósítás időpontjában nem rendelkezik aktív hallgatói jogviszonnyal.

 

A pályázattal kapcsolatos kérdéseket feltenni az osztondij@uni-bge.hu e-mailcímen, az e-mail tárgyában a pályázat elnevezését megjelölve lehet.

 

Mellékletek:

 1.     Diplomaszerzési esélynövelő ösztöndíj pályázati űrlap
 2.     Értékelési szempontok a Diplomaszerzési esélynövelő ösztöndíjhoz
 3.     Szükséges igazolások a szociális helyzetfelmérőhöz (pdf)

 

Budapest, 2020. október 6.

      Jancsik András
     oktatási rektorhelyettes

 

Mellékletek

Pontszámítás


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM