Keresés:
Események
«2019. április»
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Fókuszban a fenntartható turizmus
Idén is Magyar Tudomány Ünnepe a Budapesti Gazdasági Egyetemen
2018.11.05

A turizmus jelenleg a magyar gazdaság egyik sikerágazata és a jövő legígéretesebb szektora is egyben. Ezért is fontos tisztában lenni azzal, hogy bár a turizmus nem mindenre van hatással, majdnem minden hatással van a turizmusra, így a fenntarthatóság és turizmus kapcsolata is egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül. Az idei Magyar Tudomány Ünnepén a Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi konferenciával csatlakozik a programsorozathoz, melynek fő témája a Fenntartható turizmus és a felelős érintettek bevonása.

A fenntarthatóság és a hozzá kapcsolódó kérdések megválaszolása korunk talán legnagyobb kihívása, hiszen ennek társadalmi és gazdasági hatásai csaknem valamennyi szektor működésére hatással vannak.  Ráadásul a környezeti problémák a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdéseknek csak egy szeletét képezik. De mit is jelent pontosan, hogy fenntartható turizmus és ez hogyan jelenik meg az ágazat szereplőinek és résztvevőinek mindennapjaiban?

1. Környezeti fenntarthatóság – Talán a környezeti hatások azok, melyekkel leggyakrabban találkozunk, hiszen ezek jelennek meg leghangsúlyosabban a médiában is. Ide tartoznak például a turisták által használt különféle közlekedési eszközök és épületek károsanyag-kibocsátása, a turisztikai létesítmények és infrastruktúra építési vagy üzemben tartása miatti környezetrombolás, vagy épp a turisták közvetlen szándékos vagy akartalan de ártalmas tevékenysége (pl.: napolaj bemosódása a tengerekbe, vagy a védett növények és környezet pusztítása).

2. Társadalmi vagy kulturális fenntarthatóság – A turisták által kedvelt helyeken igen gyakori, hogy a hagyományos helyi kultúrák elüzletiesednek, és az értékmegőrzés helyett az "értékesítés" kerül előtérbe. Ez a jelenség pedig felboríthatja a hagyományos társadalmi viszonyokat (pl.: jövedelmi arányok eltorzulása, helyi kultúrától idegen szokások, életmód-modellek meghonosodása) és megzavarhatja a közösségek életét (pl.: bulinegyedek kialakulása, helyi piac átalakulása látványossággá, szobakiadók tömeges megjelenése a társasházakban).

3. Logisztikai fenntarthatóság - Előfordulhat, hogy a turizmus akár olyan méreteket ölt, hogy a helyi közösséget és infrastruktúrát komoly kihívás elé állítja.  Ha túl sok turista érkezik egyszerre, akkor gondot jelenthet a turisták szállítása, elszállásolása vagy ellátása. Ez a jelenség pedig nemcsak a helyi közösségre van hatással, hanem a túl nagy és túl koncentrált tömeg magát a turizmust fojtja meg, élvezhetetlenné téve a meglátogatott helyszínt.

4. Gazdasági fenntarthatóság Fontos tudni, hogy a turizmusban sok a viszonylag alacsony tőkebefektetést igénylő tevékenység. Ez egyrészről megkönnyíti a kínálat bővítését (pl.: az Airbnb-lakásállomány gyors bővülése), de alacsony hatékonyságot és ezzel alacsony jövedelmeket is konzerválhat. Jellemző például, hogy az átlagjövedelmek hagyományosan alacsonyabbak ebben a szektorban, emiatt pedig munkaerőhiányos helyzetben könnyen máshová áramlik a munkaerő. Ez történt például hazánkban is, komoly működési gondokat okozva és megnehezítve a színvonal megtartását a turizmusban és a vendéglátásban is.

Mindezek a jelenségek persze akkor válnak igazán súlyossá, ha egy-egy helyen túlságosan megnőa turisták száma. Jelenleg a  "túl sok" mértékére nincs elfogadott definíció, általában a markánsabb, nyilvánvaló károk megjelenésekor válik ez a közbeszéd tárgyává és az „overtourism" tehát "túlzott turizmus" kifejezéssel illetik.  Az biztos, hogy bár a kihívások globálisak, leginkább lokális szinten tudunk változtatásokat eszközölni a fenntarthatósági célok elérése érdekében, a vállalt felelősségben pedig minden szektor, így a turizmus, a vendéglátás és a kereskedelem is érintett.

De miképp tudja hazánk legjelentősebb turizmus-vendéglátás  képzést nyújtó intézménye támogatni a szektorális együttműködést? Milyen alkalmazott kutatási tevékenységekkel tudja segíteni a tudásmegosztást?

Az idei felvételi adatokat tekintve elmondható, hogy a BGE turizmus-vendéglátás alapképzését a hazai felvételizők több mint fele választotta, tehát az intézménynek hatalmas felelőssége és lehetősége is van a szemléletformálásban. 

Ennek szellemében az Egyetem létrehozta a Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központot, mely fő célkitűzése, hogy a fenntartható fejlődés széles tárgykörén belül oktatói és kutatói - kiemelten a vendéglátás és a turizmus - egyes területeinek magas szintű kutatásával bővítsék a tudományos ismeretanyagot, tudásmegosztó platformként támogassák a szektorális együttműködést, erősítsék a téma iránti érzékenységet és segítsék a tágabb értelemben vett társadalmi szemléletformálást.

Az idei Magyar Tudomány Ünnepén a BGE és a Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ nemzetközi konferenciával csatlakozik a programsorozathoz, melynek fő témája a Fenntartható turizmus és a felelős érintettek bevonása.

A konferencián szakértők előadásain és kerekasztalbeszélgetéseken keresztül kerülhetünk közelebb a témához. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Bővebb információ itt található.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM