Keresés:
Események
«2020. július»
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Tájékoztató a koronavírusról - Information about the coronavirus 03.17.
2020.03.17

A hallgatói tájékoztató ide kattintva érhető el

Information for students is available here

 

>> For the English version, please, click here <<

Hiteles és naprakész információ a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről panaszok esetén itt: https://koronavirus.gov.hu/

Információs vonalak: 06 80 277 455  06 80 277 456koronavirus@bm.gov.hu

Frissítve: 03.27-én

Kedves Hallgatónk és Kollégánk!

Az új koronavírus által okozott járvány hazánkban is terjed, ez pedig mindannyiunkat aggodalommal tölt el. Felelősségünknek érezzük, hogy folyamatos tájékoztatást nyújtsunk az egyetemi polgárok számára ebben a kritikus időszakban. Az Egyetem vezetése folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, hogy döntéseiket, ajánlásaikat és intézkedéseiket szükség esetén haladéktalanul érvénybe léptethessük.

2020. március 11-én Magyarország kormánya veszélyhelyzetet rendelt el a járvány miatt.

Az intézkedések részeként az összes magyar egyetemen át kell állni a távoktatási formában történő képzésre, hallgatók személyesen nem látogathatják az egyetemek épületeit. Egyetemünk ezért a hallgatók számára március 12-től zárva tart. A félév ugyanakkor a tavaszi szünet után, március 23-án folytatódik, a kurzusok távoktatási formában lesznek megtartva.

Az ezzel kapcsolatos részletesebb tudnivalók itt találhatók. Az ügyintézés személyes formában nem folytatható, a Hallgatói Szolgáltatási Osztály és a tanszékek e-mailen érhetők el.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az országos tisztifőorvos által 03.26-án kiadott normatív határozat alapján, a járványügyi helyzetre figyelemmel a felsőoktatási intézmények hallgatók által történő látogatása továbbra is tilos.

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a megjelent határozat nem befolyásolja a BGE jelenlegi működését, így a távoktatás 03.27-től zavartalanul folytatódik tovább.

Rendkívül fontos információk a bejelentési kötelezettséget illetően!

Személyes megjelenéssel járó munkavégzést nem vállalhat, illetve home-office esetében is bejelentési kötelezettsége van annak, aki:

 • Általánosságban betegség jeleit érzékeli magán, különösen a koronavírus ismert tüneteit (38°C feletti láz, száraz köhögés, esetleg légszomj).
 • Egy háztartásban él, vagy a közelmúltban olyan személlyel került közvetlen kapcsolatba, akinél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, vagy kiemelkedő fertőzöttségű területen járt, vagy otthoni, illetve kórházi karanténba került.
 • Külföldön járt az utóbbi időszakban (mindenkori 2 hétben).

Ezekben az esetekben haladéktalanul forduljon háziorvosához telefonon, és az ő útmutatása szerint járjon el! A vele megbeszélteket jelezze számunkra a koronavirus@uni-bge.hu email címen, megadva, hogy melyik karon és szervezeti egységben dolgozik, illetve, hogy kollégiumban lakik-e. Levelére a lehető leghamarabb válaszolni fogunk. 

Kérjük, minden fenti esetet maradéktalanul jelezzenek számunkra, hiszen a teljes belső közösségünk biztonsága és védelme a legfontosabb!

Most az alábbiakban összefoglaljuk az egyetemi irányelveket, a megtett intézkedéseket és az érvényben lévő utasításokat:

 • Az új koronavírus járvány terjedésének lassítása végett legfontosabb a személyes találkozások számának csökkentése. Az Egyetem álláspontja, hogy mindent meg kell tennünk munkatársaink egészségének megőrzéséért, ezért egyetemi munkánkban egyszerre teremtjük meg a távoktatás feltételeit, miközben működési folyamatainkat is átalakítjuk.
 • A március 10-én frissített rektori-kancellári utasítás szélesíti a távolról történő munkavégzés lehetőségét. Az utasítás lehetővé teszi, hogy az általános szabályaitól eltérően, vis maior, vagy ezzel fenyegető helyzet esetén a home office akár a munkaidő 100%-ára is kiterjedhet, vezetői döntés alapján. A home office-ra való átállás jelenleg is folyamatban van, a következő napokban minden területen úgy szervezzük meg munkafolyamatainkat, hogy a személyes jelenlétet a legkisebbre szorítsuk a napi ügymenet és a folyamatos feladatellátás biztosítása mellett. Ebben kérjük szíves türelmüket és együttműködésüket! 
 • A folyamatos ügymenethez szükséges feladatokat folyamatosan el kell látni, a home office ideje alatt a kollégáknak folyamatosan elérhetőnek kell lenniük. A feladatellátás alóli mentesülés csak úgy lehetséges, ha szabadságot vesznek ki. A szervezeti egységek vezetői kötelesek gondoskodni arról, hogy az egyetem működése folyamatosan biztosított legyen, illetve hogy az egyes szervezeti egységek átállása ne másik szervezeti egységnél eredményezzen plusz munkaterhelést. 
 • Igyekszünk tekintettel lenni azon kollégáinkra, akik koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt különösen veszélyeztetettek, illetve mindazon szülőkre, akik gyermekük felügyeletét nagyobb testvérrel vagy más fiatal felnőttel nem tudják megoldani. Számunkra elsődlegesen igyekszünk biztosítani a távoli munkavégzés lehetőségét.
 • A fentiek miatt különösen kérjük a kollégák együttműködését abban is, hogy – más veszélyeztetett munkatárssal, családdal való  szolidaritás elve alapján – olyan feladat ellátásában is legyenek együttműködőek, amely nem tartozik megszokott munkaköri feladataik közé. Ügyelni kell azonban arra, hogy ez nem eredményezhet az egyes szervezeti egységek között érezhető munkateher növekedést vagy nagyobb számú feladat átcsoportosítást.
 • Az Egyetem a munkatársak számára jelenleg nincs zárva, vagyis külön engedély vagy bejelentés nem szükséges ahhoz, hogy valaki bejöjjön. Kérjük ugyanakkor, hogy mérlegeljék a kockázatokat, például a tömegközlekedés, vagy a szolgáltatások (pl.: étel-, csomagfutár, stb.) igénybevételét illetően. Nyomatékosan kérjük a személyes találkozók, megbeszélések felfüggesztését, hiszen ezek nagymértékben kiválthatók a rendelkezésünkre álló online eszközökkel, az Informatikai Osztály pedig mindenben segíti ezt a működést. 
 • Azon kollégáink részére, akiknek a személyes munkahelyi jelenléte feltétlenül szükséges, azonnali hatállyal megkezdtük a fertőtlenítő kézmosószerek beszerzését, valamint elrendeltük a fertőtlenítő takarítások gyakoribbá tételét. Köszönjük mindezen kollégáink türelmét és együttműködését!
 • Természetesen, az Egyetem, ahogy eddig, úgy a jövőben sem ad ki a munkatársakat veszélyeztető utasítást.

Az Egyetem minden munkatársának köszönjük az elmúlt hetekben és főleg az elmúlt napokban tanúsított kitartást, türelmet és együttműködést!

Külön is szeretnénk megköszönni a jelenleg is munkába járó munkatársainknak, hogy ebben a nehéz helyzetben is bejárnak és biztosítják az Egyetem folyamatos működését!

Felhívjuk figyelmüket az alábbi intézkedéseink betartására:

 • A Kormány koronavírus-járvány miatt tett, 2020. március 16-án megjelent intézkedései alapján többek között rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől, jellegétől függetlenül tilos tartózkodni, így NEM tartható meg semmilyen egyetemi rendezvény sem.
 • Az Egyetem dolgozói 2020. április 30-ig hivatalos célból nem utazhatnak külföldre, illetve a 2020. március 16-án megjelent vonatkozó Kormányrendelet alapján a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be, ezért az Egyetem nem fogad hivatalos látogatót vagy delegációt sem külföldről. A külföldre történő utazás csak különösen indokolt esetben és kizárólag magasabb vezetői (rektori, kancellári vagy dékáni) engedély alapján lehetséges.

Mindannyiunk érdeke és egyben felelőssége, hogy az óvintézkedéseket betartsuk és vigyázzunk egymásra! A járványügyi rendelkezések megszegése nagyon súlyos egészségügyi és akár bűntetőjogi következményeket vonhat maga után!

Köszönjük együttműködését!

Szeretnénk kérni továbbá közösségünk minden tagját, hogy fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására. Ehhez a WHO ajánlásait érdemes elolvasni (itt találhatóak), de az alábbiakban mi is összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot:  

          Az alábbi esetekben különösen fontos az alapos kézmosás (vagy kézfertőtlenítés):

 • munkahelyre,
 • oktatási-nevelési intézménybe vagy otthonába való megérkezés után,
 • tömegközlekedéssel történő utazás után,
 • ételkészítés előtt, étkezés előtt és a mellékhelyiség használata előtt és után.
 • köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendővel takarja el orrát és száját, a használt zsebkendőket azonnal helyezze a táskájába, zárható szemeteszsákba, vagy dobja ki, majd alaposan mosson kezet.
 • Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen orrfújás és a zsebkendő kidobása után.
 • rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, gyakran érintett felületeket (asztal, kilincs, mobiltelefon stb.)
 • kerülje a zsúfolt helyeket különösen a zsúfolt zárt helyiségeket. Tartson minimum 1-2 m távolságot más személyektől.
 • kerülje a kézfogást, továbbá kerülje a szemek, az orr és a száj érintését. Mások arcához se érjen.
 • fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére. Szellőztessen gyakran, fogyasszon elegendő vitamint, mozogjon rendszeresen a szabadban.  
 • Kerüljük a kontaktust lázas beteggel.
 • Lázas megbetegedés esetén azonnal forduljunk orvoshoz.
 • Kerüljük a nyers vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztását.

Hangsúlyosan indokolt továbbra is a higiéniai szabályok, különösen a rendszeres és alapos kézfertőtlenítés fokozott betartására történő figyelemfelhívás. A helyes, fertőtlenítő kézmosás szabályairól a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján több infografika is megtalálható.

Hasznos linkek:

Vigyázzunk egymásra és magunkra!

Köszönettel,

BGE

 

Information about the coronavirus

For information, recommendations and measures affecting our country, follow official communications.

Updated on March 27th

Dear Students and Colleagues!

The epidemic caused by the new coronavirus is spreading in our country, and this is a cause for concern for us all. We feel it is our responsibility to provide ongoing information to university citizens at this critical time. The management of the University will be in constant contact with the competent authorities so that, where necessary, their decisions, recommendations and measures can be implemented immediately.

On March 11, 2020, the Hungarian government declared a state of emergency due to the epidemic. As part of the measures, a ban on visiting the campuses will be introduced in all Hungarian universities as of 12 March 2020. In other words, our students will not be allowed to enter the campuses from that day. At the same time, the semester continues and the courses will be delivered in the form of distance learning. More detailed information about this will be sent to our students shortly. The student administration is not possible in a personal form, the Office of the Student Services and the departments are available by e-mail.

We hereby inform you that, in accordance with the normative decree issued by the National Chief Medical Officer on March 26th, in light of the continuing epidemiological situation, visits by students to institutions of higher education are still prohibited.

We would like to draw your attention to the fact that this decree does not affect the current operation of BBS, therefore, distance education continues uninterrupted from March 27th, 2020.

We would like to inform our colleagues that the Rector's/Chancellor's instructions on the rules for remote occasional work, which were adopted on 10th of March, will allow a significant proportion of work to be done in a "home office" system during this epidemic situation. At present, we consider this to be the most efficient work organization solution that takes into account the individual needs of employees and ensures the balance of employability, whilst still allowing for the maintenance of a minimum level of service. 

Extremely important information regarding the obligation for notification! The following persons may not under any circumstances come into work, but even in the case of working from home, are required to report:

-Those who in general are noticing the beginning signs of illness, especially the known symptoms of coronavirus (fever over 38 ° C, dry cough, possibly shortness of breath).

-Those who live in a household with someone who has recently been in direct contact with someone who has been diagnosed with the coronavirus infection, has traveled to a highly infected area, or has been placed in a home or hospital quarantine.

-Those who have recently been abroad.

In all these cases, call your GP immediately and follow his / her instructions! Let us know what you have discussed with your GP at koronavirus@uni-bge.hu, specifying which faculty and department you are working in and whether you live in a dormitory. We will reply to your letter as soon as possible. Please report all of the above to us, as the safety and protection of our entire university community is of paramount importance! 

Let us all take care of each other and ourselves!


The following is a summary of the university policies, measures taken, and instructions currently in force:

• Reducing the number of face-to-face encounters is the key to slowing the spread of the new  Coronavirus epidemic. The University is of the opinion that we must do everything we can to preserve the health of our employees,  therefore, throughout the University we are creating the conditions for distance education and at the same time, transforming our operational processes.

• The Rector-Chancellor's Order, updated on March 10th, extends the possibility of working remotely. Differing from the general rules, this order allows for the possibility of working up to 100% of the time through home office in the case of a force majeure or its imminent threat as decided by management.

The transition to home office is still ongoing, and in the next few days, we will organize our workflows in every area to minimize the need for physical presence, while ensuring day-to-day operations and ongoing workflow. We kindly ask for your patience and cooperation.

• The tasks required for ongoing business must be continuously performed, and colleagues must be available at all times during the home office. Exemption from these duties is possible only vacation days are taken. Heads of departments are responsible for ensuring that the university operates smoothly and that shifting from one organizational unit to another does not result in additional workloads.

• We trying to be respectful of our colleagues who are particularly vulnerable due to their age or to a medical condition, and of all parents who are unable to supervise their children with an older sibling or other young adult. For us, our primary concern is to provide remote working conditions.

• Because of the above, we are particularly asking our colleagues to work together, on the principle of solidarity - with other at-risk workers and families - to perform tasks that are not part of their normal job responsibilities. However, it should be taken into account that this should not result in a significant increase in workload or redeployment of tasks between departments.

• The University is not currently closed to staff, so no special permission or notice is required for anyone to enter the buildings. At the same time, we ask that you consider the risks involved, such as public transport or the use of services (eg food and other couriers, etc.). We urge you to suspend face-to-face meetings and discussions, as these can largely be replaced by the online tools at our disposal. The IT Department is here to help with this.

• For those of colleagues who feel they must come to work, we immediately started purchasing disinfectant hand cleaners and ordered more frequent disinfectant cleaning within the buildings. We thank all our colleagues for their patience and cooperation!

• Naturally, just as before, the University will not issue any orders to staff in the future that may be dangerous or harmful.

 

Please note that we are complying with the following measures:

• Based on the actions taken by the Government on March 16, 2020 in connection with the Coronavirus outbreak, it is forbidden to stay in any venue regardless of the number of participants and the nature of the event, therefore NO campus events can be held at all.

• Employees of the University may not travel abroad for official purposes until April 30, 2020 and pursuant to the relevant Government Decree of March 16, 2020, non-Hungarian citizens arriving from abroad shall not enter the territory of Hungary, therefore the University cannot accept official visitors or delegations from abroad. Traveling abroad is only possible in duly justified cases and only with the permission of a higher authority (Rector, Chancellor or Dean).

It is in the best interest of all of us as well as our joint responsibility to observe and take precautions to safeguard each other! Violation of any of these epidemiological regulations can have very serious health and even criminal consequences!

Thank you for your cooperation!

We would also like to call on all members of our community to pay greater attention to compliance with hygiene rules. For this you should read the WHO recommendations (found here), but below please find some helpful tips: 

 • Wash hands frequently and thoroughly with soap.
 • In case of sneezing and coughing, use a handkerchief, then wash hands again.
 • Avoid handshaking and hugging.
 • Avoid contact with anyone who has a fever
 • Seek medical attention immediately if you have a fever.
 • Avoid consuming raw or improperly heat-treated foods of animal origin. 

Useful links:

Let us take care of each other and ourselves!

Thank you,

Budapest Business School

 


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM