Keresés:
Események
«2020. október»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kutatási, publikációs tevékenység a Karon

A BGE Külkereskedelmi Kara amellett, hogy küldetéséből adódóan elsősorban gyakorlatorientált felsőoktatási intézmény, jelentős részt vállal az általa oktatott szaktudományi ágak alkalmazott kutatásából. A főiskola sajátos oktatási szerkezetének megfelelően a kutatások egy része a közgazdaságtudományok területén belül elsősorban a külgazdaság feltételrendszerével, hazánk integrációs törekvéseivel és a vállalati gazdálkodás kérdéseivel, másrészt a Karon oktatott 12 idegen nyelvvel kapcsolatos alkalmazott nyelvészeti témákkal, illetve a kommunikáció, a marketing, a public relations, stb., kérdéseivel foglalkozik.

Az alap- és továbbképzési szakok megalapozását célzó kutatások folyamatosak és rendszeresen kerülnek publikálásra tankönyvek, oktatási jegyzetek és egyéb kiadványok formájában. A Kar által kiadott jegyzetek mellett említést érdemel oktatóink által, vagy társszerzői közreműködésükkel, más kiadóknál megjelentetett számos jegyzet és tankönyv is. Így az egyes tanulmányi területek meghatározó tantárgyainak oktatási anyaga a főiskola oktatóinak munkáin alapszik. A Külkereskedelmi Kar néhány korszerű közgazdaságtudományi, gazdálkodási, külkapcsolati és alkalmazott nyelvészeti ágazat oktatásának országos viszonylatban egyedülálló, illetve vezető centruma (nemzetközi marketing, minőségmenedzsment, vámpolitika, public relations, szakdiplomácia, kultúraközi kommunikáció, külgazdasági ágak szaknyelve idegen nyelveken.)

A Külkereskedelmi Kar oktatói jellemzően három tudományterülethez kötődnek: a közgazdaság- és gazdálkodástudományhoz, a kommunikáció és médiatudományokhoz és a nyelvtudományokhoz. A publikált szakcikkek, tanulmányok, könyvfejezetek, kötetek, jegyzetek stb. száma 180-220 közötti évente.

A Kar oktatói élénk szerepet vállalnak a hazai és nemzetközi tudományos életben. Sokan oktatnak más egyetemek doktori programjaiban, gyakorta kérik fel vezető kollegáinkat Ph.D disszertáció bírálatára. 5 kollégánk tagja az MTA különböző szaktudományi bizottságának (marketing, nemzetközi gazdaságtan, logisztika, statisztika, alkalmazott nyelvészeti albizottság). Karunk egy oktatója elnyerte az Unesco professzor címet, ill. egy fő a Jean Monnet Chair címet.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM