Keresés:
Események
«2020. október»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

A Kar épülete, környezete

A BGE Külkereskedelmi Kara Budapesten, a XVI. kerületben, Mátyásföldön, a Diósy Lajos utcában található. A főiskola az 1991. augusztus 11-i kormányhatározat alapján kapta meg az épületet. A hivatalos átadásra 1997. szeptember 22-én került sor. Az 1997/98-as tanévet már az új iskolaépületben kezdhették meg a hallgatók. Korábban az Ecseri úti épület adott otthont a főiskolának.

Mátyásföld korábban Budapest jómódú polgárságának nyaralótelepe volt. 1887-ben jött létre a mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete, amely a Beniczky Gábor földesúrtól vásárolt területet osztotta telkekre. Elegáns nyaralóvillák épültek, amelyek közül néhány még ma is áll. 1891-ben az egyesület parkerdőt vásárolt, ez az Erzsébetliget nevet kapta. 1951-ben az Erzsébetligetet Budapest városi tanácsa vette át. Számos, különböző funkciójú épületet építettek, de a terület parkjellege megmaradt.

1952-től itt működött a II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskola.
  

1956-ban az Erzsébetliget szovjet fennhatóság alá került. Itt rendezték be a Varsói Szerződés katonai szervezetének Déli Hadseregcsoport Főparancsnokságát. Az épület történetének szomorú epizódja, hogy 1956 novemberében itt tartották fogva Nagy Imrét és társait, mielőtt Romániába szállították volna őket. Erről emlékezik a déli épületszárny egyik bejáratánál elhelyezett emléktábla. A forradalom után is az épületben maradt a szovjet katonai főparancsnokság, egészen a megszálló csapatok kivonulásáig, 1991-ig.

Az épületen jelentős felújítási munkálatokat végeztek, miután a főiskola kezelésébe került. Ennek eredményeképpen jött létre a mai modern és elegáns épületegyüttes, amelyben a tanítás 70 teremben és 5 előadóteremben folyik, ezek közül a legnagyobb 290 fős. Az épület kivitelezésekor figyelembe vették, hogy az megjelenésében teljes mértékben illeszkedjék környezetéhez. Az erzsébetligeti zöldövezet és kulturális létesítményei (pl. színház, uszoda) ideális feltételeket biztosítanak a fiataloknak a tanuláshoz. Annak ellenére, hogy a terület távol esik a város központjától - jól kiépített tömegközlekedési hálózatának köszönhetően - a belváros mindössze 30 perc alatt elérhető.


A Kar kollégiumát 1995. szeptember 9-én adták át. Az épület az ország legkorszerűbb diákszállói közé tartozik. Öt szinten összesen 112 kétágyas szoba, valamint 5 vendégszoba áll a lakók és vendégeik rendelkezésére, amelyek többségéhez erkély is tartozik. Modern eszközökkel felszerelt konyhák és társalgók biztosítják a kollégiumban lakó hallgatók kényelmét és szórakozását. Az internetes elérést is biztosító számítógéppark jelentősen hozzájárul a hatékony tanuláshoz. 

 


A Külkereskedelmi Kar Könyvtára bárki által látogatható    szakkönyvtár,  amelynek  100.000 dokumentuma között a gazdasági szakkönyvek épp úgy megtalálhatóak, mint a szépirodalom és a nyelvkönyvek. A könyvtárban lehetőség van számítógépet használni, fénymásolni, nyomtatni, szkennelni. A könyvtár hétfőtől péntekig 8 órától szombaton 9 órától várja az olvasókat.

 

 

Az audioaktív kompatibilis berendezésekkel felszerelt nyelvi labor a nyelvoktatás tudásanyagát a modern technika segítségével kínálja a hallgatóknak. A nyelvi labor felszereltsége eleget tesz a magas szintű nyelvoktatás követelményeinek.

 


Az intézmény saját nyomdája az Egyetem oktatói által készített jegyzetek, publikációk és tananyagok sokszorosításának feladatát végzi. Az évi több tízezer nyomtatott dokumentumával biztos alapot ad az oktatás minőségének fejlesztéséhez és egyben lehetőséget nyújt a főiskolán folyó tudományos munka eredményeinek felmutatására.

 


2010. április 30-án az Erzsébetligetben vehették birtokba hallgatóink és dolgozóink a Külkereskedelmi Kar felújított sportcsarnokát.
A fejlesztés során a padlózatba süllyeszthető színpadot is építettek, így a multifunkciós épület a jövőben akár kisebb koncerteknek is helyet adhat.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM