Keresés:
Események
«2019. december»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Dr. Szabóné Dr. Erdélyi Éva, PhD

Dr. Szabóné Dr. Erdélyi Éva, PhD

Szakkollégium vezető, KVIK TDT Tag
Egyetemi docens

Elérhetőségek:
  • Szobaszám: Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály, I. emelet 111/110. szoba
  • Telefon: 1/374-6200 / 135-ös mellék, 1/374-6244
  • Belső telefon: 135-ös mellék
  • Email: SzaboneErdelyi.Eva@uni-bge.hu

Bemutatkozás

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán 1991-ben diplomáztam Okleveles Matematikusként, Valószínűségelmélet és Matematika Statisztika szakirányon. Később, „Az élelmiszergazdaság irányításának döntéstámogató rendszerei" doktori iskolában szereztem abszolutóriumot, majd 2008-ban jogutódánál, a „Tájépítészet és Döntéstámogató Rendszerek" Doktori Iskolában növénytermesztési és kertészeti tudományokban PhD fokozatot. Már gyerekkoromban azt terveztem, hogy tanítani fogok.

Felsőoktatási pályafutásom 1990-ben kezdődött. Több intézményben (BME, ELTE, KÉE, BCE, BGF) oktattam, illetve oktatok különböző matematika, statisztika és informatika jellegű tárgyakat angol és magyar nyelven. 2008 óta a Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Iskola kutatásmódszertan tárgyainak oktatója vagyok és doktorandusz hallgatók témavezetője. A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karára 2010-ben kerültem óraadóként a Módszertani Intézet Tanszéki Osztályára, melynek 2011-ben vezetője lettem. Nagyon szeretek oktatni. Emellett a matematika és statisztika alkalmazási lehetőségei érdekelnek különböző tudományterületeken, szeretek a szakmai problémák megoldásához módszereket kidolgozni és alkalmazni, azokat az oktatásba bevonni, közben természetesen a megismert szakterületek témáiban is elmélyülni. Fontosnak tartom a tehetséggondozást, a hallgatók belső motivációjának növelését, az érdeklődők szakkollégiumba és tehetséggondozó foglalkozásokba való bevonását és fejlesztését, az utánpótlás nevelést. Hallgatóim dolgozataikkal számos szakmai díjat is nyertek. Oktatómunkámat - mely alapján a Budapesti Corvinus Egyetemen 2010-ben Év Oktatója kitüntetést kaptam - leginkább az alábbi jellemzi:

 

"Meggyőződésem, hogy egy átlagos képességű diák épp olyan jól meg tudja tanulni a matematikát, mint bármely más tantárgyat. ... Kár, hogy a legtöbb diákot elijesztik tőle, ahelyett, hogy önbizalmat adnának nekik: olyan feladatokat, amelyek gondolkodásra késztetnek, s megoldásuk örömet okoz."

 

Tudományos és kutatómunkám során alkalmazott nézetem:

 

„A matematika: a tudományok egy nyelve, amelyen meg lehet fogalmazni a problémákat. ... Itt párbeszédről van szó, s ehhez közös nyelvet kell kitalálni

a szaktudományok képviselőivel."

 

Számos szakterületen folytatok együttműködést, így kutatási területeim az alkalmazott kutatások közé tartoznak és igen szerteágazóak. Eközben szeretek a szakmától tanulni. Nemzetközi szakfolyóiratoknak és konferenciáknak lektorálok, az Applied Ecology és Environmental Research (2010-től IF-es) és az AGORA szakmai folyóirat szerkesztőbizottsági tagja vagyok. Kutatási témák szakmai irányítójaként is dolgozom. Együttműködést folytatok hasonló témákban dolgozó tanszékek, egyetemek, kutatóintézetek és más szervezetek munkatársaival, Magyarországon és külföldön. Igyekszem az alábbi üzenetet magamévá tenni és továbbadni:

 

"Szakmaszeretet, szorgalom, szerencse, a lehetőségek felismerése és megragadása.

És az, hogy egy kicsit hobbi is legyen a munkánk.

Eredményeket elérni csak kötelességből - nem lehet."

 

Kutatási területek

Matematikusként az elméleti kutatás helyett az oktatást és alkalmazott matematika művelését választottam. Fontosnak tartom az interdiszciplináris és multidiszciplináris témákat. Tudományos munkámat igen szerteágazó kutatási területek jellemzik, a különböző szakterületeken tevékenykedő kollégáimmal való együttműködés. A módszertan és a hallgatók motivációjának fejlesztése mellett alkalmazott kutatásokkal foglalkozom, mindig nyitott vagyok új témákra is.

Eddigi kutatási területeim közé tartoznak: az agroökoszisztémák modellezése, kölcsönhatás-rendszerek gráfelméleti vizsgálata, a precíziós- és fenntartható mezőgazdaság kérdései, az éghajlati extrémjelenségek vizsgálata elsősorban a növénytermesztésben, a klímaváltozás növényi fejlődésre gyakorolt hatásának vizsgálata, az éghajlatváltozási forgatókönyvek elemzése, a matematikai modellezés, a klímaváltozás hatásvizsgálatai, kockázatelemzés alkalmazása, az éghajlatváltozás hatása ökosziszéma szolgáltatásokra,  továbbá módszertan kidolgozása élelmiszertermékek környezetterhelésének mérésére termék életciklus elemzéssel.

Hazai és nemzetközi kutatási pályázatok munkájában veszek részt. Eredményeimből számos tudományos tanácskozáson, konferencián, folyóiratban és könyvben számoltam be. 2010-ben tudományos, kutatási és publikációs tevékenységem elismeréseként a Budapesti Corvinus Egyetem Kutatási Kiválósági Ösztöndíjat ítélt meg számomra.

 

 

 

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM