Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Interjú

Egy interjún fontos lehet:

  • Hello effektus
  • Ruha, hajviselet
  • Testbeszéd szerepe

A szóbeli üzenetek a személyközi kommunikációnak csak egy kis részét alkotják. A szavakat és a mondatokat többnyire non-verbális jelzések gazdag árama kíséri, mely alátámasztja, módosítja, vagy éppen teljesen felváltja a verbális üzenetet, üzeneteket.

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

Az állásinterjú rendszerint kézfogással kezdődik és fejeződik be. A kézfogás a barlanglakó ősember korából maradt ránk. Ha a barlanglakók találkoztak, magasra tartott karral, nyitott tenyérrel jelezték, hogy semmiféle fegyvert nem rejtegetnek. Ezen ősi üdvözlési szertartás modern formája a tenyerek összefonódása és rázása. A kézfogás során kifejezésre kerül a három alapmagatartás egyike: uralkodás, behodólás, egyenlőség. Ha az állásinterjú végén a kézfogás az egyenlőséget fejezei ki, üzenete biztató: "Kedvelem ezt az embert, jól ki fogunk jönni egymással."

Az állásinterjú során ügyelj a non-verbális kommunikáció apró jeleire, legalább annyira, mint amennyire a szavaidat megválogatod. A rossz testbeszéd ugyanis megnehezítheti, hogy pozitív első benyomás alakuljon ki rólad az interjú során.

 

 


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM