Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Önéletrajz

Tanácsok

Fontos, hogy a  CV-t mindig az adott cég igényeihez és a megcélzott pozícióhoz igazodjon!!!

  • A hazugság nem kifizetődő
  • Röviden, tömören fogalmazzunk.
  • Hello effektus: öltözködés, hajviselet, testbeszéd
  • Ügyeljünk arra, hogy a fotó odaillő legyen, vegyük a fáradságot, és kifejezetten az alkalomra készítessünk képet.

A stílus

A jó önéletrajzot összességében a rendezettség jellemzi. Áttekinthető külalak, logikus tagolás, tömör, érthető és egyértelmű kifejezések alkotta mondatok.

Mikor használjunk Europass, és mikor amerikai típusú önéletrajzot? Melyik az eredményesebb?
Mi a különbség a két típus között?


Magyarországon sokáig a régi típusú, leíró önéletrajz volt használatban, amely esszében mutatta be egy jelölt szakmai tapasztalatát, családi állapotát és életének jelentősebb mozzanatait. A leíró önéletrajz mára teljesen kikopott a használatból, mert nehezen áttekinthető, és nem professzionális; egyszerűen elavult.

Az amerikai típusú önéletrajz

Az ilyen típusú önéletrajz külön fejezetekben mutatja be a szakmai tapasztalatot, a fontosabb készségeket és a tanulmányokat. Fontos jellemzője az áttekinthető tömör szerkezet, legfeljebb két oldal hosszú, és alapvetően tőmondatokban fogalmaz, vagy egyszerű felsorolásokat használ.

A hagyományos leíró önéletrajzzal ellentétben pedig fordított időrendi sorrendben, tehát a jelenből visszafelé haladva mutatja be a jelölt korábbi pozícióit, tanulmányait.

Az Europass önéletrajz

Az Europass önéletrajz az Európai Bizottság kezdeményezésére született meg 1998-ban. A projekt fő célja az volt, hogy a szakmai tapasztalat és kompetenciák egységesített bemutatásával is megkönnyítsék a munkaerő szabad áramlását az Európai Unión belül.

Az Europass önéletrajz tehát egy sablon, melynek legjellemzőbb sajátossága a középre igazított elrendezés. Struktúrája kötött, éppen az egységesítés miatt.

Melyik a jobb?

Az Europass önéletrajz kötöttebb struktúrája sokszor túl kényelmessé teszi az álláskeresőket. Úgy kezelik ez azt önéletrajzot, mint egy átlagos formanyomtatványt, amelybe csak beírják az adatokat, és már kész is. A másik probléma a túlzott egységesítésből fakad. Amikor több száz álláskereső közül kell kitűnnünk a pályázatunkkal, kifejezetten hátrányos lehet, ha pontosan ugyanolyan sablont használunk, mint mások.

Az is fontos szempont, hogy a személyzetisek és az állásközvetítők melyik önéletrajz típust kedvelik jobban. Általánosan kialakult vélemény a szakemberek körében, hogy az Europass önéletrajz nehezebben áttekinthető, mint az amerikai önéletrajz. Elsősorban a középre igazított elrendezés és a nyelvtudás szintjének bemutatására használt különböző kódok miatt.

Mindezek miatt azt lehet mondani, hogy általában amerikai típusú önéletrajzot érdemes használni. Ez alól kivételt képez, ha Európai Uniós intézményhez pályázunk, vagy külön kérik az Europass formátum használatát. Amennyiben valaki egy nyugat-európai országba jelentkezik, de nem egy EU-s hivatalba, akkor is az amerikai önéletrajzot lesz számára a jobb választás.

 


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM