Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

2018-ban a Budapesti Gazdasági Egyetem rendezi az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai szekcióját
2018.03.06

A világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre, céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, halak, és egyéb fajok megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők első ízben 30
ország részvételével európai szintűre terjesztették ki az elődöntőket.

A verseny lényege, hogy a versenyzőknek - a biológiai sokszínűség fenntartása és veszélyeztetett tengeri állatfajok túlhalászásának és kihalásának megakadályozása érdekében - fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kell kétféle ételt meghatározott idő alatt elkészíteniük. Az ételek közül az egyik, elkészítését, tálalását tekintve, akár felső kategóriájú éttermek étlapjára is kerülhet, míg a másik elkészítési módja és tálalása legyen egyszerű, gyors, akár háziasszonyok is elkészíthessék.

2016-ban a kelet-európai döntőben Czompa Fanni, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatója szerepelt sikeresen a versenyen (bekerül az első három legjobb versenyző közé), majd 2017-ben Szűcs Dániel, szintén a BGE KVIK III. éves vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatója képviselte Magyarországot, és magabiztos győzelemmel megnyerte a kelet-európai szekciót.

verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és a díjátadóra – mint minden évben – 2017-ben is június 8-án, az Óceánok Világnapjához (World Ocean’s Day) kapcsolódó nagyszabású eseményen, az UNESCO székházában, Párizsban került sor, ahol a BGE KVIK hallgatója a verseny alapítójától, Olivier Roellingertől vehette át a kitűnő teljesítményért járó díjat. A díjkiosztón a BGE KVIK oktatója, Dr. Sándor Dénes, egyetemi docens is jelen volt. Kollégánk, a verseny névadójával és szervezőivel felvette a kapcsolatot, majd megállapodtak abban, hogy a 2018-as kelet-európai szekció versenyének a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar ad otthont.

A szervezők egyetértésével, az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai szekciójának döntőjére 2018. március 13-án 7.00 és 17.00 óra között a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar tankonyhájában és tanéttermében kerül sor. A verseny zsűrijét részben a közel féltucat, nemzetközileg elismert séf alkotja, akik főként Franciaországból érkeznek a versenyre, mellettük a hazai gasztronómia ismert képviselői, a szakmai sajtó, valamint a halas szakma képviselteti magát.

A hazai zsűri tagjai: Sárközi Ákos, séf (Borkonyha Étterem), Nyíri Szása, séf (Arany Kaviár Étterem), Győrffy Árpád, séf (Hotel Four Seasons, Budapest), Lipták György, séf (volt BGE hallgató), Horváth Ágnes (Vendéglátás Magazin), Palotás Péter (The Fishmarket), Bokor Károly, alelnök (Magyar Országos Horgász Szövetség).

A nemzetközi verseny résztvevői Finnországból, Svédországból, Lengyelországból, Szlovéniából és Szerbiából érkeznek. Magyarországot a versenyen két BGE KVIK-es hallgató, Ramocsai Barbara és Csukás Norbert képviseli, rajtuk kívül további kelet-európai fiatal versenyzők szállnak be a versenybe. A verseny lebonyolításában Vendéglátás Intézeti Tanszék oktatói, a versenyzők segítésében a BGE KIVK vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatói közreműködnek.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM