Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

BGE KVIK-es hallgatók sikere a nemzetközi szakácsversenyen
2018.03.13

Március 13-án a Budapesti Gazdasági Egyetem két hallgatója és egy finn egyetemista hallgató végzett az első három helyen az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjében, így ők hárman vehetnek részt a párizsi eredményhirdetésen, ahol kiderül, hogy a rangos zsűri kit hozott ki végső győztesként. A két BGE-s hallgató Csukás Norbert és Ramocsai Barbara, akik fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt készítettek el előre meghatározott idő alatt a többi versenyzővel egyetemben.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak élővilágának megőrzése.

Az első ízben Magyarországon a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett nemzetközi verseny témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

A magyarországi megmérettetésen 6 nemzet 8 képviselője, köztük finn, lengyel, svéd, szlovén, szerb és 2 magyar hallgató – Csukás Norbert és Ramocsai Barbara – mérte össze tudását. A versenyzők - ugyanabból az alapanyagokból-, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával készítették el kétféle versenyételüket.

Az első három helyezett:

 • Ramocsai Barbara, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország
 • Csukás Norbert, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország
 • Rostedt Jonna, Tampere University of Applied Sciences, FinnországA kelet-európai döntő első három helyezettje automatikusan részt vesz a párizsi eredményhirdetésen és díjátadón, 2018. június 8-án, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban, ahol kiderül, hogy a rangos zsűri kit hozott ki végső győztesként.
 
A magyar versenyzők közül Csukás Norbert profi étele a tengeri sügér narancsos répával, pálinkás-pikáns bébi tintahal spenótos tésztával és sáfránymártással, fekete parmezán chipsszel volt, a háziasszonyi étel pedig az algába tekert tengeri süllő/sügér édes tócsnival és korianderes-curry-s zellerpürével.

Ramocsai Barbara profi versenyétele a tőkehaltekercs gombával, pirított Szent Jakab kagyló, mandulás póréhagymahab, savanyított uborka és mandula morzsa volt, míg a háziasszonyi étele a rántott tőkehal, polenta, pirított kelkáposzta, sült paprika gyömbérrel és algával.

A nemzetközi zsűriben Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a hazai gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.


                    


                    

 

A magyarországi verseny nemzetközi zsűritagjai:

 • Stephane Jakic (Ferrandi-Paris)
 • Jean-Pierre Boudin (Dinard Catering School)
 • Michel Mouisel (Ferrandi-Paris)
 • Marjorie Mongodin (Ethic-Ocean)
 • Elisabeth Vallet, director (Ethic-Ocean)
 • Aleksandra Budner Wachowiak (Low Impact Fishers of Europe)
 • Marcin Rucinski (Low Impact Fishers of Europe)

 

A magyarországi verseny magyar zsűritagjai:

 • Andrejszky Zoltán, műsorvezető (The Fishing&Hunting Channel, Halimádók konyhája)
 • Czompa Fanny (franciák által delegált, korábbi magyar versenyő, 2016-ban bronzérmes, BGE KVIK korábbi hallgatója)
 • Győrffy Árpád, executive chef (Kollázs Étterem, Hotel Four Seasons, Budapest)
 • Horváth Ágnes, főszerkesztő (Vendéglátás Magazin)