Keresés:
Események
«2020. október»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

BGE Kutató Napok 2018.
2018.04.04

Fenntartható élelmiszertermelés - fenntartható élelmiszerfogyasztás 

A Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ szimpóziuma

 

Időpont: 2018. április 6. 9.00-12.30

Helyszín: 1055 Budapest, Markó u. 29-31. Aula

  

Előadók

  1. Dr. Hegyi Adrienn (Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.): A vendéglátás szerepe és helye a Rövid Ellátási Láncban - REL  „Short Food Supply Chain - SFSC”
  2. Bertényi Gábor (Agri Kulti): A vidékfejlesztés ehető modelljei: a Szimpla Piactól a Házikóig és azon is túl…
  3. Ruprecht László (elnök, Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület): Minőségi alapanyagok a magyar éttermek étlapjain (munkacím)
  4. Papp Andrea Ibolya (BGE KVIK, PhD hallgató): Fenntartható és egészséges táplálkozás
  5. Balogh-Nagy Erzsébet (tulajdonos, Keleméri Bárányfarm): Keleméri báránykák az étlapon. Márkaépítés Kelet-Magyarországon
  6. Ollé Sándor (tulajdonos, Piszkei Öko Kft.): Bio alapanyagok a sütőiparban.

 

Az előadásokat beszélgetés követi az előadók és a résztvevők bevonásával.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk és számítunk aktív közreműködésükre!

 

 

 

 

 

 

Néhány gondolat a BGE KVIK Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központról

A fenntarthatóság és a hozzá kapcsolódó kérdések megválaszolása századunk talán legnagyobb kihívása, hiszen társadalmi és gazdasági hatásai csaknem valamennyi szektor működésére hatással vannak, és bár a problémák globálisak, mégis leginkább lokális szinten tudunk változtatásokat tenni a fenntarthatósági célok elérése érdekében. A fenntarthatóságért vállalt felelősségben a gazdasági élet minden területe, így a mezőgazdaság, a vendéglátás, a kereskedelem és a turizmus is érintett.

A Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ célkitűzése, hogy a fenntartható fejlődés igen széles tárgykörén belül a kar oktatói, kutatói kiemelten a vendéglátás és kapcsolódóan a turizmus egyes részterületeinek kutatásával bővítsék a szakterület tudományos ismeretanyagát. Kutatásaink kiterjednek többek között a fenntarthatósági szemlélet vizsgálatára a hazai vendéglátóiparban (energiafelhasználás, hulladékgazdálkodás, alapanyag-beszerzés, rövid ellátási lánc, helyi termékek, stb), az élelmiszerpazarlás megelőzésével kapcsolatos jó gyakorlatok feltérképezésére, az egyes vendéglátó folyamatok karbonlábnyomának meghatározására, a környezetterhelés-csökkentés lehetőségeinek feltárására. Fókuszba kerül a munkavállalók iránti felelősségvállalás és a fogyatékkal élő személyek fokozottabb védelme, esélyegyenlősége, valamint a korrupcióval szembeni érzékenyítés lehetőségei a vendéglátásban, továbbá megvizsgáljuk, hogy fenntartható-e az egészséges táplálkozás, egészséges-e a fenntartható táplálkozás.

Mi az, hogy fenntarthatóság? Elérhető cél, vagy csupán utópia a „zöld” élelmiszerlánc és környezettudatos táplálkozás? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ BGE Kutató Napok keretében meghirdetett interaktív előadássorozatunkkal, mely során a közönség aktív részvételére is számítunk a témával kapcsolatos gondolat- és tapasztalatcserében és esetleges vitákban.

Az előadások során az alábbi témákat járjuk röviden körbe:

Szegedyné Fricz Ágnes (Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.): A vendéglátás szerepe és helye a Rövid Ellátási Láncban

Az előadás során bepillantást nyerhetünk a vendéglátóhelyek és a vidék kapcsolatába. Miért fenntarthatóbb a helyi termelők alapanyagaival dolgozni, és ez hogyan valósítható meg?

Bertényi Gábor (Agri Kulti): A vidékfejlesztés ehető modelljei: a Szimpla Piactól a Házikóig és azon is túl…

Hogyan kapcsolódhat a fenntartható vidékfejlesztés a fővárosi gasztronómiához? Lehet-e gasztroforradalomról beszélni jól működő mezőgazdaság nélkül? Létezhet-e fenntartható élelmiszerlánc piaci alapon? Ilyen kérdések mentén vizsgálódik elméletben és gyakorlatban 2010 óta az Agri Kulti csapata.

Ruprecht László (elnök, Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület): Minőségi alapanyagok a magyar éttermek étlapjain

A gasztronómiai forradalom alapja, hogy egy séf elsőosztályú áruval tudjon dolgozni. Létezik magyar és minőségi alapanyag? Egyáltalán mitől lesz egy alapanyag minőségi?

Papp Andrea Ibolya (BGE KVIK, PhD hallgató): Fenntartható és egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú bárki számára. De mi a helyzet a fenntarthatósággal? Ami egészséges, az lehet fenntartható is? Világviszonylatban mekkora a magyar lakosság étrendjének ökológiai lábnyoma? Mit tehetünk, hogy környezetkímélőbb módon és egészségesen étkezzünk?

Balogh-Nagy Erzsébet (tulajdonos, Keleméri Bárányfarm): Keleméri báránykák az étlapon. Márkaépítés Kelet-Magyarországon

Milyen a minőségi bárányhús, és mekkora piaca van ma Magyarországon? Rövid betekintést nyerhetünk egy báránytenyésztő életébe. Nem is akárkiébe, hiszen Balogh-Nagy Erzsébetet 2015-ben a Dining Guide és a Magyar Konyha gasztronómia kritikusai az Év termelőjének választottak.

Ollé Sándor (tulajdonos, Piszkei Öko Kft.): Bio alapanyagok a sütőiparban.

Milyen kihívásokkal szembesül egy pék, ha kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokkal szeretne dolgozni? Milyen a magyar bio gabona felhozatal, és mi a helyzet a toxinszennyezettséggel? A Piszke Öko Kft. Magyarország egyetlen bio péksége. A tulajdonos, Ollé Sándor mesél az ezzel járó kihívásokról és a pékség életéről


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM