Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Bocuse d’Or 2017.
2017.11.26

2017. november 26-án újra elindult a kétévente megrendezett Bocuse d’Or versenysorozat. Ezen a vasárnapon a Bocuse d’Or Akadémia új tankonyháján a tanulók mérték össze tudásukat, amelynek tétjeként a győztes diák lehetőséget kap arra, hogy a felnőtt magyar versenyző commis-ja lehessen az európai versenyen és továbbjutás esetén, a világbajnokságon is.

Az esemény jó alkalom volt arra, hogy a nagy sikerű 2016-os Európa bajnokságon kiválóan szerepelt pincér csapat mintájára, új team kezdje meg a segítő csapatmunkára való felkészülést. A pincérek ismét Tóth Gábor, a Vendéglátás Intézeti Tanszék oktatója szervezésében érkeztek az ország számos részéről, Zalaegerszegtől Szentendréig és a fővárosból is.

A Budapesti Gazdasági Egyetemet nyolc hallgató képviselte a versenyen, ebből egy diák, Kőrösi Soma, versenyzőként debütált a megmérettetésen.

A pincér csapatba hét fő került be az egyetemről, Szabó Dorottya, Kecskés Kinga, Ádám Orsolya, Géczy Karolina Anna elsőéves, Vass Rózsa Johanna, Fazekas András másodéves hallgatók, valamint Svajda Viktória Bernadett harmadéves hallgató, aki nemrégen érkezett haza egy „Kiválósági” éremmel Abu Dhabiból, a WorldSkills versenyről.

A kezdeti megilletődöttség után a csapat egyre inkább összeszokott, és néhány étel felszolgálása után már kiváló összhangban dolgoztak egymással. A felkészítés egyik legfontosabb momentuma ezen a versenyen a fegyelem. Az ételek 10 percenként kerülnek a 8 fős zsűri elé, így a csapatnak meg kell szoknia, hogy mindig együtt mozognak, nem szabad lazítaniuk egy pillanatra sem, folyamatos a koncentráció. Az ételek kivitelénél nagyon fontos, hogy ne hibázzanak, a tányérnak úgy kell a zsűri elé kerülnie, ahogy azt a szakácsversenyző elvárja, még az sem mindegy, hogy a tányér melyik eleme legyen „12 óránál”, ezt így kell a zsűri tagjainak prezentálni.  Elengedhetetlen a biztos kéz, hogy menet közben ne folyjon szét a tányéron a mártás, a különböző espumák egyben maradjanak, tehát ne történjen semmi változás ahhoz képest, ahogy azt a versenyző elképzelte, megkomponálta.

Az első versenynap sikeresen zárult, Kőrösi Soma, a szakácsversenyző ugyan nem állhatott fel a dobogóra, de nagyon értékes tapasztalatokkal gazdagodott ahhoz, hogy fejlődni tudjon az ételkészítés művészetében, és a következő versenyeken egyre nagyobb sikerekkel szerepeljen majd.

A pincér csapat felkészítésének alapjait is sikerült ma letenni, egy rendkívül jó hangulatú, de mégis végig fegyelmezett, összehangolt munka formájában.

Mindenki izgalommal várja a december 3-i felnőtt elődöntőt, ahol tovább folytatódik a csapatépítés, hogy a februári SIRHA-n megrendezendő Bocuse d’Or felnőtt döntőre igazán profi munkát tudjon mutatni a több ezer látogatónak, akik érdeklődnek a csúcsgasztronómia iránt.