Keresés:
Események
«2020. október»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Élménybeszámoló
2018.05.18

Májusban hazánkba látogatott a világhírű csimpánzkutató Jane Goodall. Abban a megtiszteltetésben részesülhettem, hogy egyik este két önkéntestársammal közösen készíthettük el a vacsoráját.

A lehetőség abból adódott, hogy több mint két éve önkéntesként dolgozom a Felelős Gasztrohős Alapítványnál, és a szervezet tagjai közül hárman lehetőséget kaptunk arra, hogy egy vacsorával lepjük meg Dr. Goodall-t. Az alapítvány célja a fenntartható étkezés és vendéglátás népszerűsítése és támogatása. Ennek következtében jó viszonyt ápol a fenntarthatósággal és környezetvédelemmel foglalkozó hazai Jane Goodall Intézettel, amelynek munkatársai szervezték a kutatónő itt tartózkodása során a programokat, így magát a vacsoraesetet is.

Mindhárman az otthonunkban készítettük el az ételeket, majd elszállítottuk a budai lakásba, ahol a Dr. Goodall lakott. Mivel a kutatónő vegetáriánus, így hús- és halmentes ételeket készítettünk. Én egy alternatív pesto-s (diós-aszalt paradicsomos) tésztát készítettem, apró szemű zöld lencsével és pirított gombával. Azért ezt az ételt választottam, mert jól szimbolizálja a minőségi növényi fehérjefogyasztást. A hüvelyesek, gabonafélék és olajos magvak együttesen fogyasztva komplettálják, azaz kiegészítik egymás esszenciális aminosav tartalmát.

Hosszasabb beszélgetésre ugyan nem volt lehetőség, de a rendelkezésre álló idő alatt is nagyon pozitív benyomás alakult ki bennem Jane Goodall-ról. Nagyon kellemes, nyugodt és szerény személyiség, aki alázattal küzd környezetünk megóvásáért. Abszolút inspiráló volt számomra a találkozás, még eltökéltebb lettem a fenntartható táplálkozás kutatásában.