Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Emléktábla-avatás a 100. éve elhunyt Gundel János tiszteletére.
2016.06.08
A Magyar Vendéglátók Ipatestülete, a Gundel család és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum összefogásával, valamint 20 vendéglős és szakmai szervezet anyagi támogatásának köszönhetően 2016. június 8-án emléktábla került az Akadémia u. 1. számú ház falára Gundel János tiszteletére.

A Magyar Vendéglátók Ipatestülete, a Gundel család és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum összefogásával, valamint 20 vendéglős és szakmai szervezet anyagi támogatásának köszönhetően 2016. június 8-án emléktábla került az Akadémia u. 1. számú ház falára Gundel János tiszteletére. Ebben az épületben működött egykor az István Főherceg Szálloda, a korabeli írók, művészek, tudósok, politikusok törzshelye, melynek bérlője Gundel János volt 1889 -1904 között, akit a vendéglős szakma mind a mai napig követendő példaképének tart.

Az emléktábla avatására érkezett vendégeket Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipatestületének elnöke köszöntötte, majd Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója mondott beszédet. A család képviseletében Dr. Gundel János professzor úr méltatta dédapja érdemeit.

Az emléktábla avatáson megjelentek a vendéglátós szakmai szervezetek vezetői és tagjai, számos vidéki és fővárosi vendéglátós tette tiszteletét a nagy elődnek emléket állító márványtábla előtt.

Az eseményt megelőző, május 31-én tartott sajtótájékoztatón Kovács László, az MVI elnöke azt hangsúlyozta, hogy Gundel Jánost, aki 1876-tól az Ipartársulat elnöke, majd örökös díszelnöke volt, elődjének tekinti a mai Ipartestület is. Személyében az „ősvendéglőst” tisztelik, aki autodidakta módon szerzett tudásával, a szakma minden lépcsőfokát végigjárva jutott el a legmagasabbra: a vendégek és a kollégák szeretete, megbecsülése övezte.

A Gundel-életművet a dédunoka, Egyetemünk professzor emeritusa, Gundel János mutatta be, egészen a kezdetektől, mikor a 13 éves, Johann Gundel átjött Magyarországra bajorországi Ansbach-ból, hogy édesapja halála után itt próbáljon szerencsét. A „gazdasági bevándorló” autodidakta módon tanulta meg a szakmát, öt nyelven beszélt, és annyi mindent alkotott a szakmában, a szakmáért, hogy azt ma felsorolni is nehéz. Az őt követő öt generációból többen léptek az általa megkezdett útra, azok, akikben megvolt a lelkesedés, a szorgalom, az elköteleződés és a szakmai alázat a vendéglátás iránt. Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM