Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Fekete poharas borkóstolás a Kutatók Éjszakáján
2017.09.29

2017. szeptember 29-én a Vendéglátás Intézet tanszék munkatársai Dr. Fekete-Frojimovics Zsófia, Magyarné Dr. Horváth Kinga, Dr. Lenkovics Beatrix rendhagyó borkóstolást tartottak, „Éjszakai ülés a Budapesti Gazdasági Egyetem Sommelier termében, avagy vak borkóstolás fekete pohárból” címmel.

A Kutatók Éjszakáján érdekes bor-teszt utazásra hívtuk a résztvevőket, amelynek keretében betekintést nyerhettek a borkóstolás alapjaiba.

Kiváló hazai borokat kóstolhattak a résztvevők, mindezt kicsit másképp, kicsit különlegesebben. Elsősorban vörös borfajtákat mutattunk be, Kadarka és Pinot noir borszőlőfajtából készített borokat, valamint két Rosé Cuvée bor is a tesztelők poharába került. A borteszt utazáson, arra kerestük a választ, hogy fekete pohárból vajon minden bor egyforma és a fekete boros pohár vajon megtéveszti érzékeinket? A kiváló borok segítségével próbára tettük a résztvevők szaglását és ízlelését fekete színű pohárból, ismeretlen bormintákkal. A kóstolás előtt a résztvevők nem kaptak semmilyen információt a borokról, csupán felsoroltuk a lehetséges borvidékeket, és játékos borkóstolás keretében meg kellett határozniuk a kóstolt fajtát.

 

 

A borteszt elején egy nagyon érdekes, jó hangulatú kísérletet végeztünk. A jelenlévők tudta nélkül egy fehérbort ételfestékkel megszíneztünk és az eredeti borral összehasonlítva adtuk ki kóstolásra. A résztvevők közül a színezett fehér bort sokan rozéként azonosították, és a rozéra jellemző tulajdonságokkal ruházták fel. A teszt végén mondtuk meg, hogy mindkét bor azonos, ez nagy meglepetést okozott.

A nagy sikerű rendezvényen részt vett Dr. Csillag Sára rektorhelyettes asszony, Laky Zoltán, a Heti Válasz újságírója, valamint Magyarné Dr. Horváth Kinga kolléganőnkkel élő facebook közvetítést tartott a Blikk és egy rövid interjú után a kóstolás közben az Origo is felvételt készített.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM