Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

„Hungarikumok: múltunk és jövőnk” I. Országos Pálinkakonferencia a KVIK-en
2018.11.14

2018. november 14-én a BGE KVIK Vendéglátás Tanszék és a Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ a BGE Kutatási Alap támogatásával „Hungarikumok: múltunk és jövőnk” I. Országos Pálinkakonferenciát rendezett az egyetem Markó utcai épületében. A szervezők szándéka szerint konferencia célja a pálinkával, mint hungarikummal kapcsolatos, tudományos alapokon nyugvó, párbeszéd elindítása, a szereplők egy platformon történő egyesítése volt annak érdekében, hogy ez a nagyszerű termék végre ne csak hazánkban, hanem a világban is ismertté és elismertté váljon. A szervezők jelen eseményt egy hosszú, több évig tartó sorozat első rendezvényének szánják.A vendégeket a rendezvény háziasszonya Zina, a Pálinkaangyal fogadta

A konferencián megjelenteket a rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora, majd Dr. Lugasi Andrea a Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ vezetője köszöntötte. A plenáris szekcióban Szöllősi Edit (Agrárminisztérium, Első Magyar Pálinkaügynökség), Prohászka Béla (Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége), Mihalik István (Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága) és Szabados János (Prefixbox Ltd.) tartott átfogó előadást. A szünetben az érdeklődők Pavlicsek Csaba pálinkamester vezetésével pálinkakóstolón vettek részt a sommelier teremben, szakavatott irányítás mellett öt különböző, jó minőségű italt kóstolhattak meg a vendégek.Délután két szekcióban folytatódott a konferencia, az alapanyagokkal és a gyártási-lepárlási technológiákkal kapcsolatos előadások az Aulában, a pálinkagasztronómia és -marketing iránt érdeklődők a közösségi térben hallgathatták a számukra érdekes tudományos előadásokat. A Vendéglátás Tanszék három előadással szerepelt a rendezvényen, bemutatva a pálinka gasztronómiában betöltött szerepét, a különböző gyümölcsökből készült termékek érzékszervi vizsgálatainak eredményeit, valamint a párlatok esetleges egészségvédő hatását alátámasztó biokémiai mechanizmusokat.

A konferencia több mint 180 résztvevőjének számottevő része a kar hallgatói és oktatói közül került ki, de más egyetemek oktatói, kutatói, pálinkafőzdék tulajdonosai, pálinkamesterei is szép számmal képviseltették magukat a rendezvényen. A vendégek visszajelzései alapján, a rendezvény sikeres volt, az előadók közül többen ígéretet tettek arra, hogy a következő hasonló jellegű rendezvényen is szívesen bemutatják e nagyszerű hungarikummal végzett kutatásaik új eredményeit.

A rendezvényt támogatta a Pavlinkárium, a Pálinkaangyal, valamint a palinkakesparlatok.hu online pálinkázó. A konferencia programja és még számos más hasznos információ megtekinthető a http://palinkakonferencia.hu/ oldalon.