Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Lezajlott az első hazai Euroskills szakács- és pincérválogató 2016
2016.03.11

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Budapesti Vendéglátóipari Humán Szakképző Centrum és Gundel KárolyVendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskolája, valamint Egyetemünk Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara összefogásának eredményeként2016-ban újra indulhat magyar versenyző pincér és szakács szakmákban a szakmák nemzetközi versenyén, a 2016 decemberében Göteborgban megrendezésre kerülő Euroskills-en, majd 2017-ben Abu-Dhabiban a Wordskills-en. A rangos nemzetközi megmérettetésen való részvételre karunk hallgatói is lehetőséget kaptak. A nemzetközi versenyre a szakácsversenyzőket karunk oktatója, a Vendéglátás Intézeti Tanszék főiskolai docense Dr. Sándor Dénes, a pincérversenyzőket dr. Cservák György, korábbi oktatónk, jelenlegi óraadó kollégánk készíti fel.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Euroskills nemzetközi ifjú szakemberek versenyének hazai szakács- és pincérválogató versenyére március 11-én, pénteken került sor a BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolában. A versenyre jelentkezőkből 3-3 fő jutott tovább a következő megmérettetésre: Ramocsai Barbara, Pereszlényi Alexandra és Jándi Lőrinc (szakács), valamint Török Bettina, Szántay Péter és Császár Attila (pincér). A verseny mintegy 6 órán keresztül folyt, miközben nemcsak szakmai tudásukról, technológiai- és alapanyag ismeretükről, kreativitásukról adtak számot a versenyzők, hanem angol nyelvismeretükről is. A verseny ideje alatt a versenyzők és a zsűri közötti kommunikáció - többek között a feladatismertetés, a menük elkészítése, a kitálalt ételek, az elkészített koktélok és a munkafolyamatok bemutatása - angol nyelven folyt. A szakácsok 4 modult teljesítettek: zöldségdarabolás, krémleves, halétel, tányérdesszert; a pincérek koktélt kevertek, terítettek, gyümölcsöt faragtak és flambíroztak. A zsűri neves séfekből és elismert szakemberekből állt, akik komoly értékelő rendszerben, előre meghatározott szempontok alapján pontoztak. A szakács zsűriben helyet kapott a karunkon nemrég diplomát szerzett hallgatónk, Lipták György is.

A karunk színeiben induló Szűcs Dániel II. éves vendéglátó és szálloda szakirányos hallgató a profi szakemberek alkotta mezőnyben kiválóan teljesített, munkája rendezett és precíz volt, mutatósan feltálalt ételei ízletesek voltak, elnyerték a zsűri tetszését. Hallgatónk szoros versenyben mindössze egy ponttal marad le a dobogós helyről. Szomorúságra azonban nincs oka, a versenyt követően rögtön állásajánlatot kapott az egyik zsűritagtól Buda egyik legfelkapottabb éttermébe.

  A most kiválasztott legjobbak a Szakma Sztár Fesztivál keretében döntő válogatáson vesznek részt. Innen már csak 1-1 versenyző juthat tovább a 2016. decemberében, a svédországi Göteborgban megrendezésre kerülő Euroskills nemzetközi versenyre.

A szervezők, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum és Gundel Károly Szakképző Iskolája, valamint a Magyar Vendéglátók Ipartestülete szeretettel várja az érdeklődőket 2016. április 18-19-én a Hungexpo területén, a Szakma Sztár Fesztiválon, a szakács és pincér verseny döntőjén.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM