Keresés:
Események
«2020. október»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Megkezdődött a felkészülés az Olivier Roellinger melegkonyhás szakács versenyre
2018.02.02

A világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt a SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre, céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, halak, és egyéb fajok megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők első ízben 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki az elődöntőket.

A verseny lényege, hogy a versenyzőknek - a biológiai sokszínűség fenntartása és veszélyeztett tengeri állatfajok túlhalászásának és kihalásának megakadályozása érdekében - fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kell kétféle ételt meghatározott idő alatt elkészíteniük. Az ételek közül az egyik, elkészítését, tálalását tekintve, akár felső kategóriájú éttermek étlapjára is kerülhet, míg a másik elkészítési módja és tálalása legyen egyszerű, gyors, akár háziasszonyok is elkészíthessék.2016-ban a kelet-európai döntőben Czompa Fanni, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatója szerepelt sikeresen a versenyen (bekerül az első három legjobb versenyző közé), majd 2017-ben Szűcs Dániel, szintén a BGE KVIK III. éves vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatója képviselte Magyarországot, és magabiztos győzelemmel megnyerte a kelet-európai szekciót.A szervezők egyetértésével, az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai szekciójának 2018- évi döntőjére március 13-án a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar tankonyhájában és tanéttermében kerül sor. A verseny zsűrijét több mint féltucat nemzetközileg elismert szakács és séf alkotja, akik főként Franciaországból érkeznek a versenyre.

Magyarországot a versenyen két BGE KVIK-es hallgató, Ramocsai Barbara és Csukás Norbert képviseli, rajtuk kívül további kelet-európai fiatal versenyzők szállnak be a versenybe. A verseny lebonyolításában Vendéglátás Intézeti Tanszék oktatói, a versenyzők segítésében a BGE KIVK vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatói közreműködnek.