Keresés:
Események
«2020. január»
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Professzor Úr előadásai
Dr. Gundel János előadásai
2015.09.21

Gundel János professzor úr augusztus 8-án, szakmai partnerünk, a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület által Zsámbokon rendezett XIII. Lecsót a Keceléből Hagyományőrző Fesztivál keretében tartott konferencián „A kenyér szerepe a magyarok táplálkozásában” („…Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…”) tartott nagysikerű előadást. Az előadás, illeszkedve egy több éves sorozathoz, a GKRTE és Karunk együttműködése keretében hangzott el. A mintegy egy órás előadás összefoglalta a kenyérrel kapcsolatos történelmi ismereteket, bemutatta a búzát, mint a hazai kenyerek legfontosabb alapanyagát, röviden foglalkozott a malomipari technológiákkal és a lisztekkel. Áttekintést adott a kenyérgyártás hazai helyzetéről, a kenyér-félékről, befejezésül pedig régi szakácskönyvekből idézett a kenyér felhasználásáról a gasztronómiában. 

 

 

Ugyancsak Gundel professzor úr képviselte karunkat a 6. Kolozsvári Magyar Napok rendezvényen, ahol az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság tudományos konferenciáján tartott előadást "Élelmiszerbiztonsági előírások és ajánlások a gasztronómia történetéből” címmel. Az előadás, részben a Biblia, részben néhány régi szakácskönyv alapján rövid áttekintést adott arról a gondolkodásmódról, ahogyan eleink a mai értelemben vett élelmiszerbiztonságot gondolták, ahogyan azzal kapcsolatos ajánlásokat, javaslatokat megfogalmaztak. A különböző megállapításokat az előadás nagyobb témakörökre bontva, az időhorizonton megjelenítve mutatta be. Ezek a témakörök: a higiénia általában és néhány élelmiszerre vonatkozóan, az állati eredetű termékek, az élelmiszerek tárolása/tartósítása és a borkészítés körülményei. Természetesen szó volt a konyhatechnikákról és természetesen a gasztronómiai vonatkozásokról is.

 

 


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM