Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Tortaverseny
2019.04.30

Versenykiírás

 

A BGE KVIK 2019-ben első alkalommal rendezi meg tortaversenyét. A meghirdetett két kategória nyertes művei lesznek a 2019 októberben, a kar 50. születésnapja alkalmából megrendezésre kerülő ünnepségsorozaton a Kar ünnepi tortái.

A versenyre hagyományos és gluténmentes alapanyagokból készült dísztortákkal lehet nevezni.

A Kar félévszázados múltját, jelenét és jövőjét ízben, színben, dekorációban szimbolizáló kreatív dísztorta elkészítése, amely méltón képviseli intézményünket.

 

Résztvevő versenyzők

 

Az egyéni versenyre a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar hallgatói nevezhetnek.

 

Általános tudnivalók

 

-          A verseny két fordulóból áll

-          A versenyzőknek önállóan kell elvégezniük a feladatot

-          A versenyre nevezett tortákat otthon (vagy ahol a versenyzőnek erre megfelelő hely rendelkezésre áll) kell elkészíteni mindkét fordulóban

-          Minden nyersanyagot és eszközt a versenyzőknek maguknak kell biztosítani

-          Egy versenyző több tortával is nevezhet

-          A versenyzőknek a második fordulóban szóban is be kell mutatniuk  a zsűrinek a versenyre nevezett  torta jellemzőit

-          A versenyművek feleljenek meg a magas színvonalú elvárásoknak és a megadott témának, készüljenek egészséges, a gluténmentes változat esetén szigorúan gluténmentes alapanyagokból

-          A glutémentes torták készítésekor kiemelten figyelni kell a keresztszennyeződések elkerülésére, ezt a technológiai leírásban is részletesen be kell mutatni

-          A torták legyenek kreatívak, izgalmasak, könnyűek, ízletesek

-          Az október közepén megtartandó rendezvénysorozatra a nyertes tortát egy egyetemi oktatókból és hallgatókból álló csapat segítségével kell elkészíteni 160 szeletes változatban az egyetem által biztosított alapanyagokból, a Kar Tankonyhájában

-          A versenyző az alapanyagok tekintetében támogatókat igénybe vehet, akik adott esetben a versenyről szóló hírekben, tájékoztatókban is megemlítésre kerülnek


Határidők

 

  1. forduló határideje: 2019. május 30.

 

A versenyzőknek otthon (vagy ahol erre hely rendelkezésükre áll), saját alapanyagaik felhasználásával kell elkészíteniük az általuk megálmodott dísztortákat 16 szeletes változatban. Az elkészült versenyművekről színes, jó felbontású fotókat kell készíteni: az egész tortáról oldal- és felülnézetből, valamint külön egy-egy szeletről. Össze kell állítani a tortakészítés pontos technológiai leírását (gluténmentes termék esetén külön kitérve a keresztszennyeződés elkerülésének módozataira is) és a kalkulációt 16 szeletes termékre kiszámolva. A versenyműnek nevet is kell adni.

A versenymű nevét, az elkészült fotókat, a technológiai leírást és a kalkulációt a megadott határidőig el kell küldeni a hidvégi.hedvig@uni-bge.hu e-mail címre, a versenyző nevével és elérhetőségével együtt.

A versenyzők által küldött fotók és leírások alapján egy háromtagú szakértői zsűri választja ki a második fordulóba továbbjutó műveket. A továbbjutó versenyzők az általuk megadott elérhetőségen június 30-ig írásban kapnak erről értesítést.

 

  1. forduló tervezett ideje: 2019. szeptember 12.

 

A második fordulóba továbbjutó versenyzőknek szeptemberben ismét el kell készíteniük otthon (vagy ahol erre hely rendelkezésükre áll),  saját alapanyagaikból 16 szeletes tortájukat. Az elkészült tortákat be kell hozniuk a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar tanéttermébe (1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.). A versenyművek befejező, díszítési műveletei a versenyző előzetes jelzése alapján - szükség szerint - a tankonyhában elvégezhetők.

A versenyműveket a szakmai zsűri kóstolásnak és értékelésnek veti alá.  A kóstolás alatt a versenyzők szóban (maximum 10 percben) is bemutatják versenyművüket a zsűrinek. A prezentációban kitérhetnek arra is, honnan merítettek ihletet, miért az adott ízre, mintára, színvilágra esett a választásuk és mindezek hogyan szimbolizálják a Kar 50. születésnapját.

 

Értékelési szempontok

 

A szakmai zsűri az alábbi szempontok szerint értékeli a versenyműveket:

-          felhasznált alapanyagok, különösen a gluténmentes sütemény esetében

-          megjelenés, kreativitás (megjelenésében/dekorációjában mennyire utal az 50. jubileumra)

-          ízesítés, állomány

-          technológiai leírás pontossága, gluténmentes torta esetében a keresztszennyeződések elkerülésének módozatai

-          összbenyomás

-          elkészíthetőség 160 szeletes változatban

-          jól adagolhatóság

-          színvonalas szóbeli bemutatás

 

 

Díjazás

 

A meghirdetett két kategória – hagyományos és gluténmentes alapanyagokból készült torta – nyertes műveit megálmodó és elkészítő versenyzők a verseny támogatói által felajánlott értékes jutalomban részesülnek. Ezen túlmenően, versenyművüket 2019 októberében, a kar megalapításának 50. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő ünnepségsorozatra profi cukrászok és konyhai segítők közreműködésével a kar tankonyhájában, a kar által biztosított alapanyagokból 160 szeletes változatban készíthetik el.

 

 

A versennyel kapcsolatos kérdéseket Hidvégi Hedvig részére lehet küldeni a hidvegi.hedvig@uni-bge.hu e-mail címre.

 

 

 

Sok sikert kívánunk minden versenyzőnek!


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM