Keresés:
Események
«2020. október»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

XVI. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny 2017
2017.12.14

2017. december 7.-én, 16. alkalommal rendezte meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt. A szakmai megmérettetésre hazai tájjellegű ételsorokkal neveztek hagyományőrzők, illetve egyetemi hallgatók és középiskolai diákok 3-5 fős csapatai.

A BGE Alkotmány utcai tankonyhájában zajló versenyen a Hagyományőrzők között a Hűség Súlya  Nyugdíjas Klub dányi csapata szerezte meg az első helyet. Szintén hagyományőrző együttes, a Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesülete kapta a közönségdíjat, míg a Tanulói kategóriában a Zalaegerszegi SzC Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata bizonyult a legjobbnak. Ők emellett a zsűri döntése alapján elnyerték Benke László által felajánlott fődíjat, azaz az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándorserleget is.

A győztes menüsor: Bocskorosvargánya-leves; Konfitált oldalas, hajdina lepénnyel, fokhagymás pecsenyével, tökmagolajos káposztasalátával; valamint Tökös-mákos kelt rétes aszalt szilvával. 

A BGE KVIK-ról két 4 fős csapat indult, akik szintén nagyon jól teljesítettek a versenyen, büszkék vagyunk rájuk!

Az első csapatot Berkesi Ádám, Csukás Norbert, Pacsai Martin és Somogyvári Benjámin, a második csapatot pedig Szecskó Sára, Paróczi Márk, Kincse Balázs és Donkó Levente képviselte.

 

A verseny zsűrije:

A zsűri elnöke: Benke László, olimpiai bajnok mesterszakács. A zsűri tagjai: Hidvégi Hedvig, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanársegédje, Gombás András, a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója, ifj.Gombás András, sommelier, Gundel Gábor, gasztronómiai szakértő, Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke és Vörös István Attila, a mogyoródi Csíkvölgyi Pipa Csárda üzemeltetője, a GKRTE alelnöke.

A titkári feladatokat Révész Rebeka, a BGE KVIK Vendéglátó-szálloda szakos hallgatója látta el.

 

A versennyel egy időben került megrendezésre a BGE KVIK és a GKRTE közös konferenciája, valamint a GKRTE közgyűlése is.

A szakmai program és a közgyűlés levezető elnökei: Dr. Lugasi Andrea, főiskolai tanár, a BGE KVIK dékánja, a Vendéglátás Intézeti Tanszék vezetője és Perna Pál, a GKRTE elnöke.

A szakmai konferencián előadást tartott Tájjellegű ételek a hagyományos magyar gasztronómiában – Kóstoljuk meg Erdélyt! címmel Dr. Gundel János, professzor emeritus, a Budapesti Gazdasági Egyetem volt tanszékvezetője, Magyarország gasztronómiai földrajza címmel Dr. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Egyetem docense, Hajdúság – Bihar – Hortobágy puszta és a térség gasztronómiai hagyományai és összefüggése a magyar konyha hagyományai címmel Boros László, gasztronómiai szakértő, Gasztronómiai kiállítások a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a hagyományőrzés jegyében címmel Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, valamint  Dr. Sári Zsolt, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi  Múzeum főigazgató helyettese, aki Gasztronómiai hagyományok a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban címmel tartott előadást.

  


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM