Keresés:
Események
«2018. július»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

ERASMUS

ERASMUS+ program

Alapképzés

Az Ön lehetőségei

>> Külföldi tanulmányi félév (vagy tanév) elvégzése
>> Külföldi szakmai gyakorlat teljesítése
>> Kettős diploma programokban való részvétel lehetősége (néhány szakon, illetve parnerintézménynél)

Érintett szakok

>> valamennyi alap-, mester- és felsőoktatási szakképzés
>> a programban való részvételhez legalább két lezárt félévvel kell rendelkezni

Jelenlegi teendő: lehetőségek mérlegelése és tanulmányok tervezése

 

Részletes információk

Az egyetemi évek különösen hasznos és emlékezetes részét szokták alkotni a külföldön folytatott tanulmányok: ezek nemcsak a pályakezdők elhelyezkedési esélyeit javítják jelentősen, hanem életre szóló élményekkel is gazdagítják a résztvevőket.

A BGE a hazai gazdasági felsőoktatás egyik legszélesebb partnerkínálatával áll az érdeklődő hallgatók rendelkezésére. Az ERASMUS+ program elsősorban az alábbi lehetőségeket kínálja:

  • Tanulmányi félév teljesítése. Hallgatóink a partnerintézmények tanóráin vehetnek részt, illetve bekapcsolódhatnak a kinti egyetemi életbe, kiaknázva a helyi hallgatók számára kínált kulturális, sportolási, szabadidő-töltési lehetőségeket is.
  • Szakmai gyakorlati félév teljesítése. Minden gazdasági alapszakunk és felsőoktatási szakképzésünk kötelező eleme a féléves szakmai gyakorlat. Ez teljesíthető külföldi vállalkozásoknál is, az ERASMUS+ program keretében.
  • Kettősdiploma-programokban való részvétel. Ezek lényege, hogy hallgatóink a hazai tanterv tárgyai mellett egy-egy partnerünk programjának bizonyos tárgyait is teljesítik, és ezzel a mi diplománkat és a partnerintézményét egyaránt megkapják. A külföldi intézmény tárgyait az ott töltött félév vagy tanév során, az ERASMUS+ program keretében teljesíthetik.

Valamennyi lehetőség esetén fontos szempont az intenzív nyelvgyakorlás lehetősége: egy félév alatt nagyon sokat fejlődhetnek, így a nyelvvizsgához és az ígéretes állásokhoz egyaránt közelebb kerülhetnek.

Az ERASMUS+ progamok alapja a kreditelismerés - vagyis a külföldön szerzett kreditek beszámíthatók az itthoni teljesítménybe. Ebből következik, hogy a külföldi tanulmányi félév miatt nem feltétlenü hosszabbodnak meg a tanulmányaik. Ugyanakkor érdemes már most előre tervezni, hogy a külföldi tanulmányokat zökkenőmentesen beilleszthessék egyetemi éveikbe.

Mire kell odafigyelni elsősorban?

  • Jóllehet programjaink nemzetközi normák szerint épülnek fel, nem valószínű, hogy bármely partnerünknél ugyanazok a tárgyak szerepelnek egy-egy félév kínálatában, mint nálunk. Vagyis "egy az egyben" elég nehéz helyettesíteni egy itthoni tanulmányi félévet egy külföldivel.
  • Szerencsére sok rugalmasság van programjainkban: egyrészt a tárgyak nem csak egy bizonyos félévben teljesíthetők, másrészt a kreditek egy részét választható tárgyakból kell megszerezni. Ha kiaknázzák a rugalmassági lehetőségeket, könnyen találhatnak a tanulmányaikba "beilleszthető" külföldi félévet.

Bízunk benne, hogy Önök közül nagyon sokan már most is úgy tervezik, hogy részt fognak venni az ERASMUS+ programban. Ebben az esetben az alábbiakat javasoljuk Önöknek:

  • Egyelőre (tanulmányaik elején) ne vegyenek fel szabadon választható tárgyakat. Alapszakokon legalább 12 kredit, mesterszakokon legalább 6 kredit a szabadon választható tárgyak értéke (ezek letölthető tanterveinkben V jelöléssel szerepelnek). Ezek nagy előnye, hogy tartalomtól függetlenül beszámíthatók a hazai teljesítményükbe. Ha végül mégsem mennének külföldi félévre, a szabadon választható tárgyakat bármikor felvehetik később is.
  • Tanterveinkben vannak úgynevezett kötelezően választható tárgyak (a tantervekben KV jelöléssel szerepelnek). Ezek helyett ugyan nem fogadhatunk el bármilyen tárgyat, de igen nagy a mozgásterük. Tehát ha pl. "Szakmai választható tárgyat" kell teljesíteniük itthon, akkor a szakjuknak megfelelő külföldi szaktárgyak nagy részét el tudjuk majd fogadni.
  • Tájékozódjanak arról, milyen tárgyak szerepelnek a partnerek kínálatában. Ugyanis kötelező hazai tárgyakat is kiválthatnak külföldiekkel, ha jelentős tartalmi átfedés van köztük. Tartalmi kérdésekben a tanszékeken is kérhetnek útmutatást.

A fentieket figyelembe véve tudatosan készülhetnek arra, hogy felsőbbévesként zökkenőmentesen eltölthessenek egy vagy két szemesztert külföldön. Lehet, hogy a felkészülés megterhelőnek tűnik, de megéri - a programban részt vett hallgatóink szinte egyöntetűen pozitív tapasztalatokról számolnak be.

Az ERASMUS+ programról és a további külföldi tanulási lehetőségekről honlapunkról, illetve a Mobilitási Irodában tájékozódhatnak.

 

 

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM