Keresés:
Turizmus-vendéglátás BSc

Nyelvi tájékoztató

Turizmus-vendéglátás alapszak, nappali tagozat (magyar nyelvű képzés)

Az Ön teendői

>> Nyelvválasztás a Coospace kérdőívében
>> Részvétel a szóbeli tájékoztatón és a szintfelmérő megírása a Coospace-en, amennyiben angol vagy német nyelvet kíván tanulni
vagy
>> Szintfelmérő megírása papíron (az első tanítási órán), amennyiben olasz, spanyol, francia vagy orosz nyelvet szeretne tanulni

 

Részletes információk

Tisztelt Hallgató!

A Turizmus-vendéglátás alapszakon két nyelv tanulására lesz módja 3+3 féléven keresztül, heti 2×2 órában. A képzés végéig két nyelvből kell majd középfokú (B2) szakmai nyelvvizsgát teljesítenie. (Az egyik szakmai középfokú nyelvvizsga kiváltható egy felsőfokú [C1] általános nyelvvizsgával.)

Kérjük, hogy augusztus 17. 12.00 óra és augusztus 23. 23.59 óra között lépjen be a Coospace-en található „Nyelvi szintfelmérés 2020” elnevezésű színtérbe, és mindenképpen töltse ki az ott található rövid kérdőívet. A kérdőívben jelölje meg azt a nyelvet, amelyiket 2020 szeptemberétől tanulni szeretné. Azt javasoljuk, hogy a „gyengébb” nyelvvel kezdje nyelvi tanulmányait.

Amennyiben angol vagy német nyelvet választ, rendkívül fontos, hogy a nyelvi szintezés és a csoportbeosztás megkönnyítése érdekében kitöltse a Coospace-en található szintfelmérő tesztet. Kérjük, hogy csak az egyik tesztet töltse ki, vagy az angol, vagy a német tesztet.

>> A szintfelmérő teszt kitöltésének határideje: 2020. augusztus 23.

Ha olasz, spanyol, francia vagy orosz nyelvet szeretne tanulni szeptembertől, akkor a beiratkozás napján tartandó tájékoztatón jelen lévő szaktanároktól kap részletes tájékoztatást.

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy kezdő szintről csak azoknak a hallgatóknak van lehetőségük nyelvet tanulni, akik már rendelkeznek egy szakmai középfokú (B2) nyelvvizsgával vagy egy általános felsőfokú (C1) nyelvvizsgával. Mivel hat félév alatt csak nagyon komoly munkával lehet kezdő szintről eljutni a szakmai középfok szintjére, inkább azt javasoljuk, hogy olyan nyelvet válasszon, amit már tanult korábban. A nyelvi kurzusok csak akkor indulhatnak el, ha a csoport létszáma eléri a 15 főt.

Az évfolyam nagy létszáma miatt az órarendben két-két nyelvi idősávot találnak. A hétfő 8.00-9.30-as sávhoz szerdán a 15.15-16.45-ös idősáv tartozik, a hétfő 9.45-11.15-ös idősávhoz pedig a szerda 17.00-18.30-as idősáv.

Angol és német nyelvből a szintfelmérő teszt alapján készítjük majd el a nyelvi csoportbeosztást az egyes sávokon belül, ezért szeptember elejéig csak egyetlen kurzusra tudnak bejelentkezni (ún. gyűjtőkurzus). Az eredmények alapján a tanszéken elkészítjük a végleges csoportbeosztást, ami alapján át tudnak jelentkezni a szintjüknek megfelelő csoportba

A többi nyelv (olasz, spanyol, francia vagy orosz) esetében a Neptunban az egyes kurzusok leírásánál láthatja, hogy milyen szintű lesz a csoport, és ennek megfelelően válassza ki a nyelvi szintjének megfelelő csoportot.

A regisztrációs héten tájékoztatót tartunk az idegen nyelvi képzésről, ahol segítünk a nyelv és a kurzus kiválasztásában.

A levelező tagozatra felvett hallgatók számára angol és német nyelvi kurzust tudunk indítani. További információkat a Coospace-en találnak.

 

Dr. Hegedüs Gyula
A Gazdasági Szaknyelvek Tanszék vezetője

 

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM