Keresés:
Események
«2019. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

2019-ben ismét a Budapesti Gazdasági Egyetem rendezi az Olivier Roellinger francia szakácsverseny kelet-európai szekcióját
2019.02.26
2019. március 13.

A világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2012-ben, céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, halak, és egyéb fajok megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők első ízben 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki az elődöntőket.

A verseny lényege, hogy a versenyzőknek - a biológiai sokszínűség fenntartása és a veszélyeztett tengeri állatfajok túlhalászásának és kihalásának megakadályozása érdekében - fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kell kétféle ételt meghatározott idő alatt elkészíteniük. Az ételek közül az egyik, elkészítését, tálalását tekintve, akár felső kategóriájú éttermek étlapjára is kerülhet, míg a másik elkészítési módja és tálalása legyen egyszerű, gyors, akár háziasszonyok is elkészíthessék. 

2016-ban a kelet-európai döntőben Czompa Fanni, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatója szerepelt sikeresen a versenyen (bekerül az első három legjobb versenyző közé), majd 2017-ben Szűcs Dániel, szintén a BGE KVIK III. éves vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatója képviselte Magyarországot, majd magabiztos győzelemmel megnyerte a kelet-európai szekciót.

A magyar versenyzők sikere okán, az ötletgazda és a támogató szervezetek egyetértésével, az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai szekciójának döntőjére 2018. március 13-án a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar tankonyhájában és tanéttermében került sor. A nemzetközi verseny résztvevői Finnországból, Svédországból, Lengyelországból, Szlovéniából és Szerbiából érkeztek. A verseny első helyezettje a finn versenyző lett, a dobogó második, ill. harmadik helyére két BGE KVIK-es hallgató, Ramocsai Barbara és Csukás Norbert állhattak. Az eredményhirdetésre 2018. június 8-án az Óceánok Világnapjához (World Oceans Day) kapcsolódó nagyszabású eseményen, az UNESCO székházában, Párizsban került sor, ahol a BGE KVIK hallgatói a verseny alapítójától, Olivier Roellingertől vehették át a kitűnő teljesítményükért járó díjat, és ahova elkísérte őket a felkészítésükben közreműködő Dr. Sándor Dénes.

A francia szervezők és a versenyzők is elégedettségüknek adtak hangot a 2018-as verseny szervezése kapcsán, ezért a 2019-es kelet-európai döntőnek is a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar ad otthont március 13-án. Hazánkat ismét a BGE két hallgatója, Pacsai Martin és Tóth Attila képviselik.

A versenyen François Pasteau, az Ethic Ocean elnöke is részt vesz, ezzel is erősítve a versenyzőkben, hogy mennyire fontos a vendéglátásban is szem előtt tartani a fenntarthatóság, a biodiverzitás megőrzésének kérdését. A versenyre nyolc versenyző nevezett, többek között Lengyelországból, Szlovéniából, hogy megmérettessék magukat a BGE KVIK tankonyhájában.

A hazai zsűri tagjai: Vomberg Frigyes, Nyíri Szása (Aranykaviár Étterem), Lipták György (Flow Specialty Coffee Bar Bistro), Szűcs Dániel (korábbi versenyző és BGE hallgató), Palotás Péter (The Fishmarket), Andrejszky Zoltán (The Fishing&Hunting Channel, Halimádók konyhája), Zirig Árpád (Magyar Konyha), Gran József (Accorhotels Hungary), Szári Zsolt (Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)


A verseny támogatói:


La Fiesta Party Service, Budapest

Budapest Party Service, Budapest

The Fishmarket Kft., Törökbálint

Aranykaviár Étterem, Budapest

Ősi Gábor Pincészete, Villány

Ireks Stamag Kft., Komárom

X-Presso Coffee Kft., Budakalász

Balogh István Ferenc

Magyar Vendéglátó Szakoktatók Egyesülete, Budapest

Doremi Today Kft., Budapest

Prémium Apartmanház, Budapest

 


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM