Keresés:
Események
«2020. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

INTEREST - ERASMUS+ STRATEGIC PARTNERSHIP PROJECT

INTEREST - INTEgrated REporting for SMEs Training

Hivatkozási szám: 2019-1-HU01-KA202-060911

This project has been funded with support from the European Commission.

The European Commission support for the production of this publication does not constitute endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

A projekt/kutatás finanszírozója/támogatója/szervezeti kerete

Európai Bizottság – ERASMUS+ Stratégiai partnerséek, Szakképzés - Közvetlen finanszírozó a Tempus Közalapítvány

Projekt száma: 2019-1-HU01-KA202-060911

A projekt futamideje: 2019.10.01 – 2022.03.30.

Elnyert támogatás: 328.999 EUR, kb. 108,6 M Ft, ebből a BGE része: 51.820 EUR, kb. 17,1 M Ft


Együttműködő partnerek, a BGE szerepe, a BGE-s csapat tagjai

Egyetemi partnerek:

 • Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapest (Magyarország) - Koordinátor
 • Leeds Beckett University, Leeds (Egyesült Királyság)
 • Hochschule Rhein-Waal, Kleve (Németország)
 • University of Udine, Udine (Olaszország)
 • Wroclaw University of Economics, Wroclaw (Lengyelország)
 • Babes-Bolyai University, Kolozsvár (Románia)

Nem egyetemi partnerek:

 • MAC-Team aisbl, Brüsszel (Belgium)
 • EFAA – European Federation of Accountants and Auditors for SMEs, Brüsszel (Belgium)
 • Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, Budapest (Magyarország)

BGE-s csapat:

Csillag Sára

Madarasiné dr. Szirmai Andrea

dr. Győri Zsuzsanna, dr. Kardos Barbara, dr. Fellegi Miklós, dr. Sági Judit

Varga László

 

A projekt/kutatás célja, indoka, a problémafelvetés

Célja, előzményei

A kelet-európai országok gazdasági fejlődése olyan pontba ért, amely korábban történt a régi EU-államokban, ahol a kkv-knak együtt kell működniük nagy, multinacionális vállalatokkal, különféle pénzügyi szolgáltatók és más érdekelt felek befektetéseire van szükségük, és nemzetközivé kell válniuk. E kihívások teljesítése érdekében biztosítani kell vállalkozásuk átláthatóságát és ezzel növelniük kell a bizalom elnyerő képességet. Ehhez világos és tömör áttekintést kell adniuk az értékteremtési folyamatról, amely átfogja teljes üzleti tevékenységüket. Itt jutunk el a holisztikus vállalati beszámoló fogalmához, amelyet integrált beszámolónak (IR) hívnak, amely a vállalkozás összes kulcsfontosságú tevékenységére vonatkozó integrált gondolkodás terméke.

A vállalati jelentéstétel nem a KKV-k erőssége, de a fent említett igények gyors fejlődést követelnek ezen a területen is. A KKV-k teljes értékteremtési folyamatának bemutatása, jóval a pénzügyi beszámolón túl, elengedhetetlen a befektetők, a pénzügyi szolgáltatók és más érdekelt felek bizalmának növeléséhez.

Az IR általános gyakorlat a nagy nemzeti vagy multinacionális vállalatok világában. E javaslat eredeti gondolata az, hogy megpróbálja ebből a tapasztalatból a kis- és középvállalkozások számára adaptálhatóbb elemeket levezetni, és azokat praktikus iránymutatási és képzési anyagokká alakítani a KKV-k számára. Az előzetes kutatás rámutatott arra, hogy szakosodott nemzetközi szervezetek KKV-k IR-keretrendszerének kidolgozására irányuló kutatásokat folytatnak és fognak folytatni. Tehát partnerségünk tagjai kapcsolatba léptek ilyen szervezetekkel: Nemzetközi Integrált Jelentési Tanács (IIRC), Globális Jelentéstételi Kezdeményezés (GRI), Könyvelők Nemzetközi Szövetsége (IFAC), Könyvelők és KKV-k Európai Szövetsége (EFAA) stb. A tagok megvizsgálták a „Nem pénzügyi beszámolók közzététele” című EU irányelvet is, ami kötelező szabályokat tartalmaz, és ami megadja a nagyvállalatok számára a nem pénzügyi információk elkészítésének és azok közzétételének szabályait.

A konzorcium tagjai rámutattak, hogy a világban nagyon eltérő, olykor egymásnak ellentmondó IR keretrendszerek terjednek, amelyek nagy akadályt jelentenek az IR konvergáló fejlődésének az útjában.

Annak elkerülése érdekében, hogy átfedések legyenek a fent említett kutatásokkal, partnerségünk nem önmagában végez kutatást, hanem felhasználja az említett kutatások eredményeit és eredményeit. Ezért konzorciumunk a következő fő célokat tűzte ki:

 • Az eredmények összegyűjtése a különféle létező IR-keretekről és ebből egy a KKV-k számára könnyen elérhető és emészthető keretrendszer származtatása. Az összes IR-keret előre definiált pénzügyi és nem pénzügyi tőketípusok figyelembe vételével működik - a legtöbb esetben 6 tőke (pénzügyi tőke, gyártott tőke, szellemi tőke, humán tőke, társadalmi és kapcsolati tőke és természetes tőke). Azonban gyakran a különböző keretekben ugyanaz az elnevezés eltérő tartalmat fed, a projektnek ebben a fázisában, az új keretrendszer felállítása előtt, meg kell történjék az alaptőkék egyértelmű kiválasztása és definiálása.
 • Útmutató összeállítása a KKV-k számára, amely meghatározza a pénzügyi és nem pénzügyi tőkéket és a méréshez szükséges kulcsfontoságú mennyiségi és minőségi (narratív) teljesítménymutatókat (KPI-ket) az egész értékteremtési folyamat mentén. Az útmutató gyakorlati utasításokat ad a KKV-k számára az IR szerkesztéséhez az új modellkeret szerint.
 • Az Útmutató alapján tananyag készítése a projekt két fő célcsoportja számára: KKV vezetők és menedzserek, valamint vállalkozói szakokon tanuló egyetemi hallgatók (jövőbeli KKV vezetők, mentorok, könyvelők és könyvvizsgálók…) számára. A kurrikulum személyes részvételű interaktív kurzusok, on line tanulási elemek és munkahelyi képzések innovatív kombinációja, ahol a különböző képzési módok finom egyensúlya biztosítja a tudásátadás hatékonyságát a vállalkozók lehető legalacsonyabb terhelése mellett.


A projekt/kutatás legfontosabb eredményei

Annak érdekében, hogy a projekt eredményei a lehető legáttekinthetőbbek legyenek, a legfontosabb eredményeket a projekt három szellemi termékben (IO) adja meg:

 • IO1: Az előkészítő elemzés rámutatott, hogy a nagy szervezetek, a multinacionális hálózatok kutatási projekteket indítottak és indítanak el a KKV-k integrált beszámolói területén. Ennek a projektnek a kiindulópontja a nem mindig konvergáló kutatási eredmények megismerése és összehasonlítása, valamint egybevetése a partnerek tapasztalataival is. Az említett 6-tőke alapú megközelítést alkalmazva, a tőkék álfedésmentes definíciója után, a partnerség kitűzte azt a célt, hogy kidolgozza egy KKV-khez adaptált integrált beszámolói modell keretrendszerét. Alapvető cél, hogy a KKV-k számára könnyű hozzáférést és alkalmazhatóságot biztosítsanak annak érdekében, hogy elkerüljék a vállalkozói menedzsment túlterhelését. A 6-tőke módszertana lehetővé teszi az elemzés kiterjesztését a pénzügyi beszámolástól a nem pénzügyi beszámolókig, ideértve a fenntarthatósági jelentéstételt is. Ez az IR modellkeret megtestesíti a projekt első IO-ját.
 • IO2: Az IO1 eredményei alapján elkészül egy gyakorlati kézikönyv, egy Útmutató, amely egyfelől a KKV-k általi általános felhasználásra, másrészt a projekt tantervfejlesztési tevékenységének segítésére szolgál.
 • IO3: Az Útmutató (IO2) egyes KKV-k számára, ha önmagukban használják, bonyolult lehet; ez volt az oka egy képzési kurzus fejlesztésének a projektbe történő beillesztésére. Ennek az eredménye lesz a harmadik szellemi output (IO3). Ebben található a projekt innovatív oktatási eredménye: az interaktív face-to-face műhelyek, az online tartalmak és a munkahelyi tanulási egységek keveréke, amely vonzóbbá és könnyebben elérhetővé teszi a képzést a projekt célcsoportjai számára.

A projekt általános, hosszú távú célja az integrált gondolkodásmód bevezetése az országok KKV-rendszereibe. Ez teszi a projekt információs munkacsomagját kiemelkedő jelentőségűvé. A partnerek és a társult partnerek terjesztési képességei adják e hosszú távú cél sikerének a zálogát. A projekt kommunikációs tervének teljesítése a projekt kimagasló eredménye.

A projekt elindítja a KKV-k számára kifejlesztett IR képzés szakképzési akkreditációs eljárását országonként. Ezek az eljárások a projekt élettartama alatt minden bizonnyal nem fejeződnek be, de a KKV-k teljesítménye európai összehasonlíthatóságának hosszú távú elérése a projekt célja, és ezt a projekt élettartamán belül kell megkezdeni.

 

A projekt weboldala:

https://www.interest-project.eu/ 

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM