Keresés:
Események
«2020. január»
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

2018. decemberi sajtómegjelenések

Nem véletlen, hogy hány ismerősünk van a Facebookon
A munkahelyi kapcsolataink ugyanazok az elvek mentén alakulnak, mint a családunkkal, barátainkkal ápolt viszonyunk. Sőt a számítógépünkre is kivetítjük a kapcsolatra való igényünket, ami az automatizálás és robotizálás hajnalán további kérdéseket vet fel. Az emberi és ember-gép közötti kapcsolatokról tartottak előadást a téma szakértői a MagiCom és a Talentuno által szervezett üzleti találkozón.
A vezető és a beosztott kapcsolatáról Prof. Dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora beszélt, azon belül is kiemelten a szervezeti kultúra kapcsolatokra gyakorolt hatásairól. A vezetők egyik legnagyobb dilemmája, hogyan maradjanak hitelesek. Tipikus hiba, ha a vezető a vállalatot csak stratégiai szinten látja és csak a jövőbeli terveket figyeli, hiszen a dolgozók valósága ettől teljesen eltér. Ezért is fontos, ha nem csak olyan kollégák veszik körbe a vezetőt, akik kritika nélkül egyetértenek minden döntéssel, hanem vannak, akik képesek kritikusan szemlélni a szervezetet.

További megjelenés:
HRPortal.hu

Gyakorlatorientált oktatási modell segítségével képzik a Team Academy specializáció hallgatóit a BGE-n
Az élményalapú oktatásnak köszönhetően egyre több fiatal vállalkozása lép piacra. Ujlaki Áron és Vályi-Nagy Károly hallgatók indították el az Egyetem merchandising üzletét. Az EduStore webshopjában mára mintegy száz, logóval ellátott termék található. Az egyetemi márkaközösséget fejlesztő vállalkozás a megtalált réspiacnak köszönhetően robbanásszerű forgalmat generált az indulás utáni egy hónapban. Az EduStore egyfajta közösségteremtő erőt képvisel, hiszen trendi, elitcsoportba tartozhat az, aki viseli a logózott tárgyakat, akár az utcán, fesztiválokon vagy munkahelyen. A hallgatók a sikert a BGE Team Academy gyakorlati oktatáson alapuló specializációján érték el, ahol az elméleti szakasszal párhuzamosan kötelező a cégalapítás, így az elméleti tudást is egy valódi vállalkozás működtetésén keresztül sajátítják el a hallgatók. Ennek az oktatási modellnek az az ígérete, hogy az így támogatott csapatokból néhány valóban eljut a piacra lépésig.
A Manager Magazin cikkében Dr. Radácsi László, a BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója, a Team Academy specializáció vezetője hozzátette: „A képzés során a fiatalok vállalkozói készségeket és attitűdöt tanulnak, de az is lehet, hogy nem közvetlenül az egyetem után fogják a tanultakat hasznosítani.” Az újszerűnek számító metodikát a tömegoktatásban azonban nem tudják megvalósítani, csupán kisebb létszámú csoportok esetében hatékony. A módszerhez tartozik, hogy team coachok követik a hallgatók egyéni életútját és fejlődési pályáját. Segítik kezelni az elakadásokat. Igazi „tyúkanyóként” óvják és vigyázzák őket.
Manager Magazin, 5., 64-65. oldal (2018. december 7.)

További megjelenés:
KarcFM

Multifunkcionális centrummal bővül a Budapesti Gazdasági Egyetem
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zuglói, Buzogány utcai épülete új központi könyvtárral, kulturális és sport célú terekkel és multifunkciós hallgatói centrummal bővülhet a közeljövőben a Magyar Kormány támogatásával. A beruházás 2020-ban kezdődhet és közel 2 milliárd forintból valósulhat meg. Az új komplexum megtervezésére a BGE a Magyar Építész Kamarával közösen tervpályázatot írt ki idén augusztusban, amelyre elsősorban a budapesti városképbe harmonikusan illeszkedő, multifunkcionális, az oktatás, kutatás és kulturális kikapcsolódást együttesen biztosító, modern és fenntartható pályaműveket vártak. A tervpályázatra összesen 16 pályázat érkezett be, melyek közül a Bíráló Bizottság hatot díjazott, egyben javaslatot tett az Egyetemnek arra, hogy a legjobb javaslatot és legtöbb hasznosítható megoldás tartalmazó I. díjas terv készítőivel kössön tervezési szerződést.
KarcFM – Spájz – Interjú Dr. Dietz Ferenc kancellárral (2018. december 7.)

Megújul a BGE Buzogány utcai épületegyüttese
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zuglói, Buzogány utcai épülete új központi könyvtárral, kulturális és sport célú terekkel és multifunkciós hallgatói centrummal bővülhet a közeljövőben a Magyar Kormány támogatásával. A beruházás 2020-ban kezdődhet és közel 2 milliárd forintból valósulhat meg. Az új komplexum megtervezésére a BGE a Magyar Építész Kamarával közösen tervpályázatot írt ki idén augusztusban, amelyre elsősorban a budapesti városképbe harmonikusan illeszkedő, multifunkcionális, az oktatás, kutatás és kulturális kikapcsolódást együttesen biztosító, modern és fenntartható pályaműveket vártak. A tervpályázatra összesen 16 pályázat érkezett be, melyek közül a Bíráló Bizottság hatot díjazott, egyben javaslatot tett az Egyetemnek arra, hogy a legjobb javaslatot és legtöbb hasznosítható megoldás tartalmazó I. díjas terv készítőivel kössön tervezési szerződést.

Kikre lehet veszélyes a mesterséges intelligencia?
Megdőlni látszik az elmélet, mely szerint a robotizáció kizárólag az egyébként sem kedvelt, kimerítő fizikai munkákat váltja majd ki. Vajon mennyire van félnivalójuk a mesterséges intelligenciától a mostanában oly divatos influencereknek, művészeknek vagy éppen a médiában dolgozóknak? A témát az egyik legnépszerűbb magyar youtuberrel, Szirmai Gergellyel járta körbe az Innotéka. A cikk beszámol a nemrégiben lezárult „LEXI AI GENERATION” nemzetközi mesterséges intelligencia versenyről, amelynek BGE-s nyitórendezvényén Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja az IBM országigazgatójától, Rehus Pétertől vehette át az AI Pioneer Díjat, amely  hagyományteremtő céllal alapított és első alkalommal átadott elismerés, amelyet olyan közéleti szereplők kaphatnak, akik a mesterséges intelligencia használatának, elterjesztésének kiemelt, elkötelezett támogatói.
A cikk a verseny eredményeiről is beszámol, többek között arról is, hogy Varga Katalin, a BGE Gazdálkodási Karának hallgatója által fejlesztett duális képzés információs csetbot nemzetközi különdíjban részesült.
Innotéka, 38-41. oldal (2018. december 7.)

További megjelenés:
Innotéka.hu

A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet
Az IBM és az ILex múlt hét csütörtökön díjazta a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia verseny kiválóságait. Nem volt egyszerű dolguk a bíráknak, mert több, mint 2 500 pályamunkából kellett kiválasztaniuk a legjobbat. Az IBM és az ILex Systems  2018 októberében nemzetközi versenyt hirdettek elsősorban a jogi és gazdasági főiskolai, egyetemi hallgatók számára, de nem kizárva más orientációjú hallgatókat sem, hogy megmutassák a mesterséges intelligencia által teremtett új lehetőségeket. A díjátadó jól példázta, hogy nem csak az informatikusoké a világ, hiszen túlnyomórészt a jogászok, közgazdászok által fejlesztett chatbotok nyűgözték le a zsűrit.
A verseny nemzetközi zsűrijének tagja, Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja kiemelte: „Épp a szemünk előtt zajlik a negyedik ipari forradalom, amelynek egyik jelentős újítása a mesterséges intelligenciával rendelkező robotok. Ez a technológiai innováció rövid távon szinte az összes iparágban megjelenik majd, és 5-10 éven belül a mindennapi életünk részévé válik, hasonlóképp mint ma az Internet.”

Egy rendhagyó előadás…
A Budapesti Gazdasági Egyetem a felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében - 16 középfokú oktatási intézmény részvételével - pályaorientációs programot indított még 2017-ben. A programhoz a idén újabb 13 középiskola csatlakozott - köztük a bicskei Vajda János Gimnázium - így a sikeres kezdeményezés mára lefedi az ország összes régióját. A BGE elsősorban a gazdaságinformatikus és üzleti képzéseket népszerűsíti a diákok körében többek között interaktív színházi előadások, Cinema Science Café, workshopok, Középiskolások Nyári Egyeteme megszervezésével.
A program keretében a bicskei Vajda János Gimnáziumban tavaly decemberben, még a téli szünet előtt interaktív színházi előadást, azaz rendhagyó irodalom órát tartottak. A résztvevő diákok teljesen belefeledkeztek a darabba, hiszen felismerték benne saját élethelyzeteiket, problémáikat. Az előadott, úgynevezett közérzetjáték egy huszonéves fiút mutatott be. Vívódásait, gongjait és azt, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie ennek a korosztálynak. A darab improvizációkból és különféle segédanyagokból áll össze. Az előadás végén minden alkalommal pszichológus beszéli át a diákokkal a darabot, amelyből nemcsak a diákok, hanem maguk a színészek is sokat tanulnak.
Az M1 helyszínen készített riportja az alábbi linken elérhető, amelyben többek között Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja is nyilatkozik a programról.

Kérdések és válaszok a hazai borpiacról
Véget ért a Budapesti Gazdasági Egyetemen a Nemzetközi Bormarketing Akadémia rendezvénysorozat, amely a hazai borpiac kihívásait, és az arra adható válaszokat vizsgálta. A négy alkalom során a szakma jeles képviselői több speciális területet is érintettek előadásaikban, többek között a borágazat jelenlegi és jövőbeli helyzetét, a borexport kihívásait és lehetőségeit; a boresemények sikertényezőit és végül a bormarketing gyakorlati megoldásait.

További megjelenés:
Magyarmezogazdasag.hu

Hol tart a Brexit folyamata?
Évente rendezik meg és idén immár harmadszor a LIM (logisztika, informatika, menedzsment) nemzetközi konferenciát a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási karán (BGE GKZ), ahol a tudományágak legfrissebb eredményeivel ismerkedhetnek meg az egyetemi hallgatók és az érdeklődők. „Fontosnak tartjuk karunk hallgatói számára a LIM-konferenciát, mert a partneregyetemekről és kutatóközpontokból érkező előadók jóvoltából aktuális kutatási eredményeket ismerhetnek meg” – mondta dr. Gubán Miklós, a BGE GKZ dékánja. A logisztika fejlődése Zalaegerszegen is kulcskérdés, az informatika robbanásszerű változásai az egész világot érintik, mindezt pedig a menedzsment fogja össze. A tudományos ülésre Novi Sad egyeteméről, a Szent István Egyetemről, a Selye János Egyetemről is érkeztek professzorok. Az előadásokat az online módon elérhető LIM folyóiratban jelentetik meg, hiszen eddig nem publikált, az elmúlt egy évben született kutatási eredményekről van szó. A városban megjelenő tudományos eredményeket is itt teszik közzé. A tanácskozás plenáris szakaszai angol nyelven folynak, ezzel is inspirálják a hallgatóinkat a szaknyelv elsajátítására. A hallottakat egerszegi kollégák által vezetett szekciófoglalkozásokon boncolgatják tovább.
Gubán Miklós az innovációs intelligenciáról, a mesterséges intelligencia hasznosíthatóságáról tartott eddig még közzé nem tett előadást.
Zalai Hírlap, 3. oldal (2018. december 7.)

További megjelenések:
Zalaegerszegi Televízió-Híradó-2018.12.06.
Zaol.hu

Félévzáró est a Senior Akadémián
Nem az egyetemi ifjúság, hanem idősebb hallgatók töltötték meg tegnap a BGE Gazdálkodási Karának nagyelőadóját. A 2018/2019-es tanév félévzáró programjára érkeztek a töretlenül sikeres Szenior Akadémia szépkorú hallgatói.
A megjelenteket Lambertné Katona Mónika, az intézmény kiemelt projektek igazgatója, majd dr. Gubán Miklós dékán köszöntötte, aki az elmúlt félévre visszatekintve örömét fejezte ki a sok változatos, érdekes előadás kapcsán. Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke, a megyei idősügyi tanács elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy társadalmunkban egyre nagyobb figyelem irányul az idősekre. Már hagyomány, hogy a Senior Akadémia félévét a megyeszékhely polgármesterének előadása zárja. Balaicz Zoltán ezúttal is összefoglalta a város idei fontosabb eseményeit.
Zalai Hírlap, 1. oldal (2018. december 7.)

További megjelenés:
Zalaegerszegi Televízió-Híradó-2018.12.07.

Versenyképes tudás, megbecsült diploma
Versenyképes tudás, megbecsült diploma – ezt kínálja a Budapesti Gazdálkodási Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási kara, ahol idén ősszel jóval 200 feletti hallgató kezdte meg tanulmányait. A kiváló elhelyezkedési mutatókkal bíró kar képzési kínálatáról is beszélt dr. Gubán Miklós dékán a vele készült interjúban.
Zalaegerszeg, 4. oldal (2018. december 11.)

Egyetemistaként többéves szakmai tapasztalatot szerezni? Hallgatók mesélnek arról: ez nem lehetetlen
Hogyan lehet szakmai tapasztalatot szerezni hallgatóként, még a diploma megszerzése előtt? Az Eduline cikkében három egyetemista mesélt karrierdöntéseiről, köztük a PSZK hallgatója, Palotai Patrícia Ibolya, aki a duális képzés mellett döntött. Erre a képzési formára évről évre egyre többen jelentkeznek. Aki duális képzésen tanul, vállalja, hogy a nappali tagozatos tanulmányai mellett egy, az adott felsőoktatási intézménnyel szerződésben álló vállalatnál is dolgozik – természetesen fizetésért. Patrícia a képzésről többek között azt is elmondta, hogy nagy előnye, hogy az egyetemen elsajátított elméleti tudást a gyakorlatban, élesben használhatja, sokkal jobban átlátja az egyes számviteli folyamatokat, összefüggéseket. Szerinte ennek is köszönhető, hogy kicsit könnyebben és gyorsabban tanul, mint a körülötte lévők. Ez pedig nem hátrány egy-egy zsúfoltabbra sikeredett vizsgaidőszakban.

Biztonságos, minőségi gluténmentes vendéglátás
Egy gluténmentesen élőnek az otthonán kívüli étkezés kihívást jelent, mivel a sok vendéglátó nincsen tisztában pontosan a lisztérzékenység jelentésével. Nem tudják, hogy egy gluténérzékeny ember milyen ételeket ehet, és milyen ételekkel még csak nem is érintkezhet az általa kiválasztott éttermi menüsor. A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és a Budapesti Gazdasági Egyetem november 29-én közös konferenciát rendezett Biztonságos – Minőségi – Mentes vendéglátás címmel a BGE Markó utcai épületében, ahol többek között e problémák megoldásában kívántak segíteni, hogy a különleges diétát tartók is biztonságban érezhessék magukat a hazai vendéglátóhelyeken.

Can Hungarian Wine Crack the Export Market?
Despite some funds aimed at improved marketing, Hungarian wine exports have been pretty much stagnant for the past two decades. In 1985, exports stood at three million hectoliters – in 2016, the entire Hungarian wine production accounted for the same amount, only a fifth of which was export. Some good news came last year, which saw this figure rise higher going, but that was largely due to poor harvests in France and Italy, László Kopacsy, head of the marketing-management faculty at Budapest Business School (BGE) says. The main problem is that the majority of export is sold as bulk wine without designation of origin and at a very low price: around one euro per liter or less.Some good news came last year, which saw this figure rise higher going, but that was largely due to poor harvests in France and Italy, László Kopacsy, head of the marketing-management faculty at Budapest Business School (BGE) says. The main problem is that the majority of export is sold as bulk wine without designation of origin and at a very low price: around one euro per liter or less.
Budapest Business Journal, 14. oldal (2018. december 14.)

Nagy a magyar elme becsülete a Boschnál
„A második világháború után ipari vállalatként elsőként Magyarországon a Bosch alapított önálló tanszéket a Miskolci Egyetemen 2005-ben” – mondja a beszélgetés bevezetőjeként Somogyi András, a Robert Bosch Kft. humánerőforrás-igazgatója. Az intézmény pontos neve Robert Bosch Mechatronikai Tanszék. Hozzáteszi még, hogy az idő múlásával terebélyesedett az együttműködésünk az ország többi felsőoktatási intézményével: a Debreceni Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus, a győri Széchenyi István, a Budapesti Gazdasági és a gödöllői Szent István Egyetemmel, továbbá a SZTAKI-val, azaz a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével.
Somogyi András a vele készült interjúban még arról is beszélt, hogy egyetemi, alap- és mesterképzési szinten, továbbá a budapesti logisztikai központjukban is folyik duális képzés – kooperációban a Budapesti Gazdasági Egyetemmel. Külön megemlíti még a Budapesti Gazdasági Egyetemmel együttműködve indított nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzést.

Rendhagyó kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban
A Munkácsy Mihály Múzeum és a Békéscsabai Médiacentrum együttműködésének köszönhetően, a Belváros rehabilitációjának III. ütemében – ismertebb nevén Munkácsy-negyed – jött létre az a virtuális kiállítás, amely a világhírű festőművész életútját végigkíséri, és amelynek bemutatóját csütörtök este tartották a múzeumban. A tárlat nem mindennapi vizuális élményét mozgó- és állóképek egymást váltó egyvelege adja, amelyet egyszerre három nagyteljesítményű vetítő segítségével mutattak be a Múzsák Termében.
A 47 perces virtuális kiállítás képanyagát – amely végigtekint Munkácsy Mihály fordulatokban bővelkedő életútján, valamint bemutatja életművét is – Gyarmati Gabriella művészettörténész szövege kíséri, Zsíros András a 7.Tv műsorvezetőjének narrálásával. Továbbá az anyag elkészítésében Varga Ottó, a Budapesti Gazdasági Egyetem kreatív munkatársa játszott még nagy szerepet.

Konferenciát tartottak Antall József halálának 25. évfordulója alkalmából
Antall József miniszterelnök halálának 25. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát szerveztek az Országház Főrendiházi üléstermében december 11-én. A szervezők a VERITAS Történetkutató Intézet és az Antall József Tudásközpont volt.  Az eseményen Szoboszlai Adél, a BGE egyetemi hallgatója is beszélt Antall Józsefről a mai fiatalok szemszögéből. 

Pulyka- és gesztenye finomságok a GKRTE gasztronómiai versenyen
Tizenhetedszer rendezte meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) az év végi hagyományőrző gasztronómiai versenyét, ami 2010 óta dr. Ketter László nevét viseli. A december 4-én a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi-, Vendéglátó-ipari- és Idegenforgalmi Karának Alkotmány utcai oktató kabinetjében lezajlott eseményen két kategóriában (hagyományőrzők, vendéglátó-ipari tanulók/főiskolai-egyetemi hallgatók) 10 formáció mérte össze a tudását. A résztvevőknek pulykából (lehetőleg nem pulykamellből) készült menüsorok és gesztenyés desszertek finom és szakszerű elkészítésével kellett meggyőzni a Benke László olimpiai bajnok mesterszakács vezetésével véleményt formáló zsűrit. Ez a hagyományőrzők között a – közönségdíjjal és Benke László vándorserlegével is elismert – Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesülete pulyka falatkákat, édes-savanyú tekercseket, gesztenye parfét, gesztenyés kiflit készítő és feltálaló csapatának sikerült a legjobban. A vendéglátó-ipari tanulók mezőnyében pedig a Váci Szakképzési Centrum Szentendrén működő Petzelt József Szakközépiskola egysége (képen) diadalmaskodott, és nyerte el a Benke László által felajánlott Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándorserleget. 

Jövőre Felcsúton főznek
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás meleg-konyhai szakácsversenyt, valamint az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakács-versenyt. Az idei versenyeket május 26-án és június 16-án a BGE-KVIK Alkotmány utcai Tankonyhájában rendezték meg.
A kormányzat számára rendkívül fontos, hogy az egészséges életformát a mindennapok részévé tegye: ezt szolgálta többek között a mindennapos iskolai testnevelés-órák és az úgynevezett chipsadó bevezetése, amelynek bevételéből az egészségügyben dolgozók bérét emelték – mondta el az Akadémia utcai sajtótájékoztatón az EMMI parlamenti államtitkára.
Az OKÉS a hazai közétkeztetésben dolgozók számára ad ötleteket. Kötelező alapanyagként a versenyzőknek laktózmentes biotejet és vadhúst is fel kell használniuk a háromfogásos menük elkészítéséhez, melyekhez az alapanyagokat nettó 350 forintos, bioételek esetében 420 forintos keretből szerezhetik be. Mivel a közétkeztetés jelentős mértékben érinti a diákokat, a versenyben ezúttal is dolgozik majd az idén megismert háromtagú gyermekzsűri is.
A két verseny döntőjét 2019. március 23-án és május 25-én tartják a Felcsúti Letenyei Lajos Szakgimnázium és Szakiskolában. A sajtótájékoztatón a szakmai zsűriket Oláh Zoltán, Kelemen Helmut, Endrédi Zsolt, Várhelyi Miklós és Varga Károly mesterszakácsok képviselték, akik bemutatták a Magyarország étele 2019 hivatalos tányérját is, amely a Pannon Porcelán műhelyében készült.

Szakgimnáziumból egyetemi képzésbe
A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kara fontos feladatának tekinti, hogy szoros kapcsolatot tartson fenn a térség középfokú oktatási intézményeivel. Ennek jegyében együttműködési megállapodásra készülnek a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal, amely a megyeszékhely és Keszthely szakgimnáziumait, szakképző iskoláit tömöríti.
Az együttműködés formai kereteinek kidolgozása folyamatban van, a tervekről tegnap tartott sajtótájékoztatót dr. Szabó László, a BGE GKZ egyetemi adjunktusa és Szabó Károly, a ZSzC főigazgatója. Az együttműködés célja, hogy a szakgimnáziumokban tanuló, esetleg okj-s képesítéssel rendelkező diákok az egyetemi kar gyakorlati képzéseibe bekapcsolódva könnyebben bejuthassanak a karra, Zalaegerszegen, a fővárosinál olcsóbb körülmények között szerezzenek diplomát, s a zalai munkaerőpiacon találják meg a számításaikat. Cél továbbá a két intézmény közös képzési területein belül a könnyebb átjárhatóság biztosítása, egyeztetett oktatási programok és ennek keretén belül a középiskolák egyes tantárgyainak olyan átalakítása, mely jó bemenetet biztosít a BGE GKZ hasonló tárgyaihoz, és a hallgatók sikeresebb tárgyi teljesítéséhez vezet. A középfokú képzés vezetői szeretnék, ha egyes középiskolai tantárgyakban elért eredmények beszámítanának a felsőoktatási képzésbe (kreditbeszámítás), ami a hallgatóknak a sikeresebb felsőoktatási kimenetéhez járul hozzá.
Zalai Hírlap, 4. oldal (2018. december 12.)

További megjelenés:
Zaol.hu
Zalaegerszegi Televízió-Híradó-2018.12.12.
Egerszegi esték

Milyen hatása lehet az előadóművészeti TAO-támogatás megszűnésének?
Az ATV Egyenes beszéd című műsorában az előadóművészeti TAO-támogatás megszűnéséről, annak lehetséges hatásairól beszélgetett Rónai Egonnal Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke és Bérczes László, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatója. A beszélgetésben szó esett a Budapesti Gazdasági Egyetem nemrégiben készült fesztivál témájú kutatásáról.

Októberben tovább nőtt a gazdaság!
Októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 3,3 százalékos a növekedés – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az idei év első 10 hónapjában 3,4 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest októberben 2,0 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipar kibocsátás az előző havi 2,1 százalékos csökkenés után.
Az idei első 10 hónapban 3,4 százalékkal volt magasabb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában. Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kifejtette, hogy különösen az elektronikai ipar bővülése volt jelentős októberben.  A járműgyártás volumene – mint mondta – elmaradt az 5,9 százalékos átlagtól, de három  hónap csökkenést követően újra emelkedett. Az élelmiszeripar termelésének növekedése hasonló mértékű volt, mint az előző hónapokban. A nyers adatokat befolyásolta, hogy az idei októberre egy munkanappal több esett, mint a tavalyira – tette hozzá. Az ipari termelés októberi részletes adatait december 12-én közli második becslése alapján a KSH.
A cikk mellé betett fotó: Szakácsok főznek az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai szekciójának döntőjében a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának tankonyháján 2018. március 13-án.

Vértes András a gyors gazdasági növekedésről: Mondtuk, hogy jobb lesz, mielőtt rosszabb lesz
A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) egy régi hagyományát felelevenítve idén is megrendezte az Előrejelzők Fórumát 2018. december 5-én, szerdán 16 órától a Budapesti Gazdasági Egyetem (1055 Budapest, Markó utca 29-31.) Aulájában. A rendezvényen a jövő évi makrogazdasági prognózisokat Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, az MKT alelnöke; Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke; Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Makrogazdasági Üzletágának igazgatója és Tardos Gergely, az OTP Bank Nyrt. vezető elemzője, a bank Elemzési Központjának vezetője ismertette. Az előadók a jövő évi prognózisaik összevetése mellett beszéltek arról is, hogy mennyire teljesültek az idei előrejelzések, és hogy mire számíthat a magyar gazdaság 2020 után.

Duális képzést indít a Siemens az Óbudai Egyetemen
Elindul a Siemens duális képzése az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara villamosmérnöki alapszakán. 2019 februárjától tíz hallgatónak nyílik lehetősége részt venni a képzésben, amely támogatja szakmai fejlődésüket. Az Óbudai Egyetemmel együtt a Siemens így már három felsőoktatási intézménnyel együttműködve nyújt duális képzést egyetemi hallgatóknak. Hazánkban 2015-ben indultak el a duális rendszerű felsőoktatási képzések, amelyek lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak arra, hogy a megszerzett elméleti tudást már az egyetemi évek alatt, a gyakorlatban is hasznosíthassák és a diplomaszerzés után felkészültebben kezdhessék karrierjüket. Erre nem egyszeri, tömbösített gyakorlat elvégzéseként, hanem a duális képzésben töltött tanévek alatt folyamatosan, előre meghatározott ciklusokban van lehetőségük.
A duális képzés pontos tanrendjét a felsőoktatási intézmény és a Siemens közösen dolgozzák ki, biztosítva ezzel a szakterület- és vállalat-specifikus tananyagot. A Siemens eddig a BME villamosmérnöki mesterszakán és a BGE nemzetközi gazdálkodás alapszakán biztosította a duális felsőoktatási képzés lehetőségét. Ez bővül jövő év elejétől az Óbudai Egyetem villamosmérnöki alapszakával, ahonnan a Siemens összesen 10 hallgatót vár budapesti telephelyeire.

További megjelenés:
Innoportal.hu

Stratégiai szerepvállalás a mozdonyvezetői képzésben
A magyar vasúti ágazatban állandósult a probléma: a vasúttársaságok küzdenek a mozdonyvezetői hiánnyal. Ennek hosszú távú megoldása egyre égetőbb. A Rail Cargo Hungaria ezt az utánpótlás folyamatos biztosításában látja, ezért saját erőből önálló mozdonyvezetői gyakornoki programot indított. A képzésről, illetve azzal összefüggésben a vállalat átfogó utódlásmenedzsment-programjáról Vincze Teodóra HR-igazgató nyilatkozott a lapnak. Az interjúban elmondta, hogy a vállalat 2015-ben az elsők között kapcsolódott be a duális képzésbe, együttműködve a Budapesti Gazdasági Egyetemmel. Jelenleg már 11 duális képzésben részt vevő hallgató választotta a társaságot gyakorlati helynek. Folyamatosan szélesítik a szakmai partnerség körét a felsőoktatási intézményekkel: a Budapesti Gazdasági Egyetem mellett a Debreceni Egyetemmel, a Kodolányi János Főiskolával, a Dunaújvárosi Egyetemmel és a győri Széchenyi István Egyetemmel is szoros és folyamatos az együttműködés.

Karrierről karrierre: díjazottak
Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából miniszteri elismeréseket adott át Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Idén is kiosztották a Hírközlésért Érdemérmet, amely a hírközlés érdekében végzett magas színvonalú, eredményes munka elismeréséért adományozható. Ebben az évben Nagy Péter, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület operatív igazgatója kapta meg.

Nyelvoktatás, sport, szakkollégiumok: az előadások után is érdemes az egyetemen maradni
Egyetemi sportkörök, nyelvi kurzusok, szakkollégiumok, ismeretterjesztő előadások – ilyen ingyenes szolgáltatásokat is igénybe vehetnek az egyetemeken és főiskolákon azok a hallgatók, akik a szemináriumok, a vizsgák és a ZH-k mellett másra is szakítanának időt. Nem maradnak segítség nélkül azok a végzős hallgatók, akik nem tudják, hogyan kezdjenek bele az álláskeresésbe – ma már gyakorlatilag az összes felsőoktatási intézmény működtet karrierközpontot. A Budapesti Gazdasági Egyetem karrierirodájában például nemcsak az első állás, hanem az ideális gyakornoki hely megtalálásában is segítenek, évente több száz céggel veszik fel a kapcsolatot. Az ELTE karrierközpontja munkajogi összefoglalókat, gyakornoki pozíciókat és álláslehetőségeket is ajánl az intézményben tanulóknak és a friss diplomásoknak, és tréningeket is szerveznek az önéletrajzírásról és tanulásmódszertanról is, míg a Debreceni Egyetemen ötvenperces személyes, pszichológiai jellegű, álláskereséssel és elhelyezkedéssel kapcsolatos önismereti tanácsadásra vagy akár próba-állásinterjúra is lehet jelentkezni.

Több mint 300 ezer forintos fizetést kapnak azok a pályakezdők, akik ezeken a szakokon végeznek
A diplomáspálya-követési rendszer adatai alapján a 2012/2013-as és a 2014/2015-ös tanévben végzett hallgatók kifejezetten jól keresnek: egy-három évvel az abszolválás után a Budapesti Corvinus Egyetem végzettjei például átlagosan 370 ezer forintos bérrel számolhattak, a Budapesti Gazdasági Egyetem volt hallgatói 331 ezerrel, míg azok, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanultak, 315 ezer forintos átlagfizetést vittek haza. Gazdasági végzettséggel ráadásul gyorsan állást lehet találni, a pályakövetési rendszer adatai azt mutatják, hogy minden második hallgatónak egy hónapot sem kellett CV-írással és állásinterjúkkal töltenie − a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szakot végzetteket például pillanatok alatt felszívja a munkaerőpiac −, minden negyedik végzett pedig három hónapon belül megtalálta első állását.
Nem véletlen, hogy évről évre tarolnak a gazdasági szakok a felsőoktatási felvételin − pedig ezeken a képzéseken csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik tanulmányi és érettségi eredményeikkel elérik az igen magasan meghúzott előzetes ponthatárt. A gazdálkodási és menedzsment alapszakot például több mint 8800-an jelölték meg a jelentkezési lapon, ezzel ez a magyar felsőoktatás legnépszerűbb képzése, de a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, valamint a pénzügy és számvitel szakot is több ezren választják évről évre.

Díjazták a tanulókat a Bolyai Tehetségnapon
A Kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban hagyomány, hogy nemcsak saját diákjaiknak, hanem a város és a megye általános iskolásainak is rendeznek tehetséggondozó tanulmányi versenyeket. A matematika, informatika, fizika valamint német tantárgyi versenyek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vers- és prózamondó verseny is, amelyet ebben az évben Kányádi Sándor emlékének szenteltek. A díjátadón jutalmazták a Kecskemét várossá válásának 650. évfordulójára meghirdetett Miénk itt a tér! elnevezésű rövidfilmkészítő pályázat győztes alkotóit is. A Bolyai Tehetségnapon emellett számos attrakció várta a bolyaisokat: előadások, projektek, múzeumpedagógiai programok.. A nap kiemelt rendezvénye volt a BGE Cinema Science Café programja és Kriskó János nyugalmazott főiskolai docens gondolatébresztő előadása.

További megjelenések:
Hiros.hu
Keol.hu

Új királynőt koronáztak Kaposváron
Immár tizedik alkalommal rendezték meg a Kaposvár Szépe versenyt szombaton. A zsűri az idén a huszonhárom éves Ács Boglárkát találta a legszebbnek a lányok közül. Többféle viseletben, köztük bikiniben, illetve menyasszonyi ruhában is megmutatta magát a közönségnek a szépségverseny döntőjének kilenc résztvevője. A szépségverseny különdíjasa Hammer Noémi, a közönségszavazat győztese Gödri Anna lett. A második udvarhölgy címet Kékes Liliána érdemelte ki, az első udvarhölgynek Ungi Klaudiát választották meg. Az idei Kaposvár Szépe verseny királynője a csurgói Ács Boglárka lett, aki pénzügyi tanulmányokat folytat a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A korona mellett ő érdemelte ki a győztesnek járó Kaposvár szépe arany nyakláncot is. A koronát a verseny tavalyi győztese, Szamosi Jennifer adta át.
Somogyi Hírlap, 1., 3. oldal (2018. december 17.)

További megjelenés:
Sonline.hu

Dubajban dolgozik – amikor tud, hazarepül
A Nagy Lajos Gimnáziumba járt Szombathelyen, érettségi után innen költözött Budapestre, a Budapesti Gazdasági Főiskolán (most BGE) diplomázott közgazdászként vendéglátó-szálloda szakon, utána a Corvinus következett. Közgazdász, de egy percig sem dolgozott a szakmájában. Egyetemi évei végén sem alakította még tudatosan az életét, spontán ötlet volt, hogy a dubaji nemzetközi légitársaság légiutas-kísérőt kereső hirdetésére jelentkezett. Éppen kilenc éve, hogy felvették, ezzel nagyot fordult a szombathelyi születésű, 33 éves Kovács Nikoletta élete.
Vas nép 1., 9. (2018. december 18.)

Kártya, sakk, rejtvény
A Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetsége Zala Megyei Szervezete megrendezte nemrég a hagyományos kártya-, sakk- és rejtvényfejtő versenyét Zalaegerszegen, az Apáczai ÁMKban. A verseny győztesei: sakkban Molnár László (Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Nyugdíjasok Klubja), ultiban Szalay Csaba (pakodi és dötki nyugdíjasklub), römiben dr. Doba László (BGE Nyugdíjas Tagozat). A rejtvényfejtő verseny két kategóriában zajlott. Sudoku kategóriában Bangó Józsefné (Zalaegerszegi Nefelejcs Nyugdíjasklub), szókereső és olasz rejtvény kategóriában Haász Gyula lett az első, közölte dr. Kocsis Gyula, a megyei szervezet elnöke.
Zalai Hírlap, 4. oldal (2018. december 14.)

A PénzSztár döntőjébe jutottak a Kasszaőrök
Az első helyezett kecskeméti csapat egy ponttal előzte meg a második helyen befutó Tatabányai Árpád Gimnázium Kasszaőrök18 csapatát és 2017 után, a szatmárnémetieknek köszönhetően, ismét van határon túli csapat a fináléban. Az 5 döntős team közül négy a megszerezhető 260 pontból több mint 200-at teljesített. Ez azt vetíti előre, hogy a december 13-i döntőben hasonlóan kiélezett küzdelem várható.
A PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyére idén benevezett mintegy 1100 négyfős csapatból mára tehát csak 5 maradt talpon. Az utolsó előtti megmérettetésen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen megrendezett elődöntőben 8 team mérkőzött meg egymással.
24 óra, 2. oldal (2018. december 4.)


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM