Keresés:
Események
«2020. január»
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

2018. novemberi sajtómegjelenések

„A vállalatok beárazzák a diplomákat”
A HVG Diploma 2019 kiadványában Prof. Dr. Heidrich Balázs rektorral készült beszélgetés többek között az Egyetem jelenlegi helyzetéről, a gazdasági képzések sikeréről.
HVG-Diploma 2019-Interjú Prof. Dr. Heidrich Balázzsal, 106-109. oldal (2018. november 26.)

Generációváltás-Nem csak papíron kell lejátszani
A magyar gazdaság versenyképessége akkor fokozható leginkább, ha sikerül megerősíteni a számos kihívást évtizedek óta maga előtt görgető kis- és középvállalati (kkv) szektort. E tekintetben teljes az egyetértés a gazdasági szakemberek között. A kkv-k között a családi vállalkozásoknak ráadásul még egy aktuális próbatétellel is meg kell küzdeniük: a generációváltással. Ne feledjük, ezen vállalkozások jelentős részét a rendszerváltás után hozták létre, így az akkori alapítók mára jórészt elérték a nyugdíjkorhatárt. A stafétát pedig addig érdemes átadni a következő generáció képviselőinek, amíg még semmi nem veszélyezteti a cég üzleti sikereit.
A BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ hosszú távú kutatási programot indított a magyarországi családi vállalkozásokról, hogy szisztematikusan feltárja ennek a csoportnak a jellegzetességeit. A felmérés szerint a hazai családi vállalkozások 39 százalékánál aktuális az utódlás kérdése most vagy néhány éven belül, az érintettek száma tehát megközelítőleg 12 ezer. A kutatásból az is kiderült, hogy az alapítók saját bevallása szerint a cégek valamivel kevesebb, mint harmadánál nincs kinek átadni sem a tulajdont, sem a vezetést, így nyugdíjba vonulásukkal várhatóan a cég is befejezi működését. Ez pedig – a fenti számok tükrében – nemzetgazdasági szempontból súlyos következményekkel járhat.
A cikkben Prof. Dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora, a generációváltás témakutatója nyilatkozott.

A fenntartható turizmusról a Magyar Tudomány Ünnepén
Egyre sürgetőbb feladat megtalálni a megfelelő egyensúlyt a humán, a környezeti és a gazdasági jóllét területei között - derült ki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) konferenciáján. Az idei Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz a BGE nemzetközi konferenciával csatlakozott, melynek fő témája a Fenntartható turizmus és a felelős érintettek bevonása volt. Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora köszöntőjében elmondta, hogy az egyetem stratégiai gondolkodásának központjában áll a fenntarthatóság. A turizmus és vendéglátás területén a BGE-ről érkezik a legtöbb végzett diák a munkaerőpiacra: jelenleg 17000 fiatal tanul az egyetemen. Kiemelte, óriási a felelősségük, hogy a fenntarthatóság szellemében oktassák a hallgatókat, akik később sokat tehetnek munkahelyükön is a fenntartható fejlődésért. 

További megjelenés:
Tudomanyplaza.hu

Mit jelent elméletben és gyakorlatban a fenntartható turizmus?
Az idei Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz a Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi konferenciával csatlakozott, melynek fő témája a Fenntartható turizmus és a felelős érintettek bevonása volt. A tegnapi napon megrendezett esemény témája kapcsán Dr. Jancsik András, oktatási rektorhelyettes nyilatkozott a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Kossuth Rádió-Napközben-Interjú Dr. Jancsik Andrással (2018. november 7.)

Konferenciát rendeztek a családi vállalkozások generációváltásáról a Budapesti Gazdasági Egyetemen
Bár rengeteg hazai családi vállalkozást érint a generációváltás problémája, a többség sajnos nem megfelelő felkészültséggel vág bele a folyamatba – így pedig kockáztatja a cég jövőjét. Pedig a sikeres utódláshoz szükséges tudás és tapasztalat létezik és elérhető.
A témában, Generációváltás a családi cégeknél címmel november 29-én nagyszabású konferenciát szervezett a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központja a K&K Magazinnal közösen. A konferencián többek között arról is beszéltek a résztvevők, hogy miért is jó a családoknak együtt dolgozni és ki viheti tovább a családi vállalkozást.
A Kossuth Rádiónak Dr. Radácsi László, a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója nyilatkozott.
Kossuth Rádió-Jó napot Magyarország! (2018. november 29.)

További megjelenés:
Turizmusonline.hu

A mesterséges intelligencia nem megfoghatatlan, elvont technológia
A Budapesti Gazdasági Egyetem - követve az ipar 4.0 technológiai innovációit - a hazai felsőoktatásban szinte egyedülálló módon már széles körűen alkalmaz mesterséges intelligencia platformot. Ezen túlmenően oktatásási tematikájába is beemelte a legmodernebb alkalmazott tudományágat. Az ILex Systems Zrt. és a globális IBM a Budapesti Gazdasági Egyetem szakmai támogatásával „LEXI AI GENERATION” elnevezésű nemzetközi versenyt hirdettek a mesterséges intelligenciához kapcsolódó ötletek megismerése céljából, amelyre november 14-ig 9 országból várják a robotépítés iránt érdeklődő hallgatók jelentkezését. 

A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet
Az IBM és az ILex múlt hét csütörtökön díjazta a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia verseny kiválóságait. Nem volt egyszerű dolguk a bíráknak, mert több, mint 2 500 pályamunkából kellett kiválasztaniuk a legjobbat. Az IBM és az ILex Systems  2018 októberében nemzetközi versenyt hirdettek elsősorban a jogi és gazdasági főiskolai, egyetemi hallgatók számára, de nem kizárva más orientációjú hallgatókat sem, hogy megmutassák a mesterséges intelligencia által teremtett új lehetőségeket. A díjátadó jól példázta, hogy nem csak az informatikusoké a világ, hiszen túlnyomórészt a jogászok, közgazdászok által fejlesztett chatbotok nyűgözték le a zsűrit.
A verseny nemzetközi zsűrijének tagja, Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja kiemelte: „Épp a szemünk előtt zajlik a negyedik ipari forradalom, amelynek egyik jelentős újítása a mesterséges intelligenciával rendelkező robotok. Ez a technológiai innováció rövid távon szinte az összes iparágban megjelenik majd, és 5-10 éven belül a mindennapi életünk részévé válik, hasonlóképp mint ma az Internet.”

Elképzelhető, hogy az ügyfélszolgálatokon a jövőben humanoid robotokkal fogunk beszélgeti, hangzott el egy versenyen
A Budapesti Gazdasági Egyetem - követve az ipar 4.0 technológiai innovációit - a hazai felsőoktatásban szinte egyedülló módon már széles körűen alkalmaz mesterséges intelligencia platformot. Ezen túlmenően oktatásási tematikájába is beemelte a legmodernebb alkalmazott tudományágat. Az ILex Systems Zrt. és a globális IBM a Budapesti Gazdasági Egyetem szakmai támogatásával „LEXI AI GENERATION” elnevezésű nemzetközi versenyt hirdettek a mesterséges intelligenciához kapcsolódó ötletek megismerése céljából, amelyre 9 országból várják a robotépítés iránt érdeklődő hallgatók jelentkezését. 
A verseny egyetemünk Aulájában megrendezett október 25-i megnyitó eseménye kapcsán a verseny nemzetközi zsűrijének tagja, Dr. Dietz Ferenc kancellár nyilatkozott.

Mit tudunk a mesterséges intelligenciáról
Az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés című legújabb napi műsorában a mesterséges intelligencia jelenéről, jövőjéről és lehetőségeiről is beszélgetett Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja, Dr. Aczél Petra, egyetemi tanárral, kommunikációs kutatóval és Dr. Rab Árpád antropológussal, jövőkutatóval.

A technofanatikusok Mekkája ma megelevenedett: LEXI AI Generation díjátadó
Az IBM és az ILex a tegnapi napon díjazta a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia verseny kiválóságait. Nem volt egyszerű dolguk a bíráknak, mert több, mint 2 500 pályamunkából kellett kiválasztaniuk a legjobbat. Az IBM és az ILex Systems  2018 októberében nemzetközi versenyt hirdettek elsősorban a jogi és gazdasági főiskolai, egyetemi hallgatók számára, de nem kizárva más orientációjú hallgatókat sem, hogy megmutassák a mesterséges intelligencia által teremtett új lehetőségeket. A tegnapi díjátadó jól példázta, hogy nem csak az informatikusoké a világ, hiszen túlnyomórészt a jogászok, közgazdászok által fejlesztett chatbotok nyűgözték le a zsűrit.
A duális képzés információs chatbot például Nemzeti különdíjat ért, amelyet a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karának hallgatója, Varga Katalin fejlesztett. A verseny nemzetközi zsűrijének tagja, Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja beszédében többek közt kitért a fentiekre, ahogy részletekbe menően kifejtette azt is, miért jelent versenyelőnyt a munkaerőpiacon a mesterséges intelligencia ismerete. „5-10 év múlva a mesterséges intelligencia ismeret épp olyan készség lesz, mint az internethasználat, aki ismeri, az könnyen el fog helyezkedni” – mondta az IBM Budapest Lab-ban a kancellár. 

További megjelenés:
Novekedes.hu

Az okos a versenyképes: aki most lemarad, annak jövője nincs
Iszonyatos tempóban dübörög a technológiai fejlődés, a szenzorok és az okos eszközök összekapcsoltsága, az általuk termelt adatok nagy özönének feldolgozása, és az adatvezérelt döntéshozatal néhány éven belül magától értetődő alapfeltétele lesz a hatékony üzleti működésnek, ez volt az egybehangzó vélekedés a Piac & Profit Okos cég címmel megrendezett múlt heti konferenciáján. Az a vállalkozás, mely nem él az új technológiákkal, annak a napjai meg vannak számlálva. Aki lemarad, az kimarad: egy évtizeden belül bedőlhetnek az ilyen cégek.
“Meg lehet nézni, hogy akik elvesztik a munkájukat, milyen hamar leépülnek. Egy németországi felmérésből az derült ki, hogy az emberek nem a terrorizmustól vagy a betegségtől félnek a legjobban, hanem attól, hogy elveszíthetik az állásukat. A német alkotmánybíróság kimondta: a munka alapvető emberi jog” – mesélte Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja a konferencián tartott előadásában.

Veszélyben a hazai autóipari beszállítók harmada
Az automatizáció révén átalakul az eszköz- és termékgyártást. A 3D-nyomtatás pedig egyes autóalkatrészek alvállalkozóknál történő gyártását váltja ki, mert az autógyártók ezek készítését már házon belül kívánják megoldani. Magyar beszállítók tömege mehet tönkre emiatt, hangzott el a Piac & Profit Okos cég című konferenciáján.
“Meg lehet nézni, hogy akik elvesztik a munkájukat, milyen hamar leépülnek. Egy németországi felmérésből az derült ki, hogy az emberek nem a terrorizmustól vagy a betegségtől félnek a legjobban, hanem attól, hogy elveszíthetik az állásukat. A német alkotmánybíróság kimondta: a munka alapvető emberi jog” – mesélte Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja a konferencián tartott előadásában.

Néhány év és itt az alfa-generáció
Milyen szakképzést igényel a 21. század átalakuló technológiai és üzleti környezete? Milyen értékrenddel és szokásokkal érkezik a munkaerőpiacra a 2005 után született alfa-generáció, melynek tagjai már nem is ismerik, milyen az, amikor az életvitelünk még teljesen offline és analóg volt online és digitális helyett? Erről is beszéltek az előadók a Piac & Profit Okos cég című konferenciáján.
A téma kapcsán Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja elmondta: „A tanintézményeknek gondolkodni kellene megtanítani az embereket, nem pedig passzívan befogadni és bemagolni az adatokat, ismeretanyagokat. Jó módszer a kreativitás és az önálló gondolkodás serkentésére az úgynevezett “fordított osztályterem”. Kiküldjük az anyagokat, másnap csak megvitatjuk. Nem tud hozzászólni az, aki nem tanulta meg.”

További megjelenés:
Szakszervezetek.hu

Marsalkó Dávid, Szirmai Gergely, Hadházi László – Mit keresnek ők egy helyen?
A Blikk a november 13-án megrendezett harmadik Manifesztről szóló összeállításában Dr. Dietz Ferenc kancellár nyilatkozik.

További megjelenés:
M5-Híradó (rövid hír a Manifesztről 16:20-tól)

Manifeszt harmadik alkalommal-Paletta
Vallomás a szerelemről – megjelent Müller Péter legújabb könyve. Az író őszintén ír a szerelemről, amelyet 62 éve érez felesége iránt. Az író, dramaturg lesz a vendégünk. Manifeszt harmadik alkalommal a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A kultúrát hozza közelebb a hallgatókhoz a BGE minifesztiválja. Dietz Ferenccel, az egyetem kancellárjával beszélgetünk. Ellennék – elkészült a videoklip a Roy és Ádám új dalához. Hét album, több mint négyezer koncert, 20 éves a trió, amely az Egri Szimfonikus Zenekarral lép fel  jubileumi koncertjén. Kohánszky Roy énekes, basszusgitáros és Nagy Ádám gitáros érkeznek a stúdióba.

Adás időpontok:
2018. november 20., kedd 14.30.
2018. november 21., szerda 00.30.
2018. november 21., szerda 00.30.

A Budapesti Gazdasági Egyetem multifunkcionális centrummal bővül
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zuglói, Buzogány utcai épülete új központi könyvtárral, kulturális és sport célú terekkel és multifunkciós hallgatói centrummal bővülhet a közeljövőben a Magyar Kormány támogatásával. A beruházás 2020-ban kezdődhet és közel 2 milliárd forintból valósulhat meg. Az új komplexum megtervezésére a BGE a Magyar Építész Kamarával közösen tervpályázatot írt ki idén augusztusban, amelyre elsősorban a budapesti városképbe harmonikusan illeszkedő, multifunkcionális, az oktatás, kutatás és kulturális kikapcsolódást együttesen biztosító, modern és fenntartható pályaműveket vártak. A tervpályázatra összesen 16 pályázat érkezett be, melyek közül a Bíráló Bizottság hatot díjazott, egyben javaslatot tett az Egyetemnek arra, hogy a legjobb javaslatot és legtöbb hasznosítható megoldás tartalmazó I. díjas terv készítőivel kössön tervezési szerződést. 

További megjelenések:
InfoRádió-Hírek
Magyar Építők
Mek.hu
Mixonline.hu
Octogon.hu
Pestpilis.hu
Profitline.hu  

Rádió1-Hírek
Tervlap.hu
Webradio.hu

Egyetemi bázisiskola lett a Táncsics
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében - 16 középfokú oktatási intézmény részvételével - pályaorientációs programot indított még 2017-ben. A programhoz a idén újabb 13 középiskola csatlakozott - köztük a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma - így a sikeres kezdeményezés mára lefedi az ország összes régióját. A BGE elsősorban a gazdaságinformatikus és üzleti képzéseket népszerűsíti a diákok körében interaktív színházi előadások, Cinema Science Café, workshopok, Középiskolások Nyári Egyeteme megszervezésével. Tavaly óta eddig 18 helyszínen 50 program valósult meg, amelyeken közel 2 500 középiskolás diák vett részt.
A most csatlakozó középiskolákkal való együttműködési megállapodásokat - ünnepélyes keretek között – október 17-én együttesen írta alá Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora, Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja és a résztvevő intézmények vezetői Egyetemünk Lotz-termében.
Gembiczki Ferenc, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatója a megye és a nógrádi szakképzés elismerésének tekinti azt, hogy tagintézményük az ország egyik meghatározó, s az üzleti képzésben legnagyobb egyetemével fűzte szorosabbra a kapcsolatát.
Lokál Extra – Salgótarján, 9. oldal (2018. november 1.)

Mi a célja a lisztérzékenyeknek szóló Biztonságos – Minőségi – Mentes vendéglátás című konferenciának?
A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és a Budapesti Gazdasági Egyetem november 29-én közös konferenciát rendezett Biztonságos – Minőségi – Mentes vendéglátás címmel a BGE Markó utcai épületébenA rendezvényen a glutén és egyéb mentes vendéglátás nehézségeiről, sikereiről, lehetőségeiről is szó esett. A rendezvény kapcsán Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének elnöke és Dr. Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának dékánja nyilatkozott a Kossuth Rádiónak.
Kossuth Rádió-Napközben (2018. november 30.)

További megjelenések:
Napidoktor.hu
Propeller.hu
Weborvos.hu
Zetapress.hu

Az egóról le kell mondani
Timár Gigia BGE Budapest LAB tudásmenedzsment vezetőjének a Manager Magazin októberi számában megjelent írása a családi vállalkozások generációváltásáról, amely komoly kockázatot jelent a cégek életében. A magyar családi vállalkozások tömege néz szembe vele, a többség szinte teljesen felkészületlenül.

A családi vállalkozás is csak kkv
Timár Gigi, BGE Budapest LAB tudásmenedzsment vezetőjének Manager Magazinban megjelent írása a családi vállalkozásokról, a BGE Budapest LAB 2017 nyarán elindított hosszú távú kutatási programjáról.    

További megjelenés:
Szakszervezetek.hu

A tudomány jövője: doktoravatót tartottak a Debreceni Egyetemen
A Magyar Tudomány Ünnepe keretében rendezte doktoravató ünnepségét szombaton a Debreceni Egyetem. Az eseményen 74 frissen avatott doktor vehette át tudományos fokozatát igazoló oklevelét. Az esemény keretében hosszú időn át végzett magas színvonalú oktató, és kiemelkedő tudományos teljesítménye elismeréseként egyetemi magántanári címmel tüntették ki Kozár Lászlót, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelem Tanszékének főiskolai tanárát.

További megjelenések:
Civishir.huErdon.ro

„A legkisebb és a legnagyobb vállalkozásoknak is szükségük van a tudásukra”
A HVG napokban megjelent Diploma 2019 kiadványába Mihály Zoltán végzős hallgatóval is készült beszélgetés többek között a pályaválasztásáról, az oktatásról és a terveiről.
HVG-Diploma 2019, 107. oldal (2018. november 26.)

Hogyan látja a magyar lakosság a robotizációt?
Jóllehet a szakértők évtizedek óta komoly párbeszédeket folytatnak az automatizálás, a robotizáció, illetve az Ipar 4.0 témájában, és számos szakértői becslés foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy hosszabb vagy rövidebb távon milyen gazdasági és társadalmi vetületei lesznek ezeknek a trendek­nek, a robotizáció elfogadottsága, a folyamattal kapcsolatos attitűdök és az egyének általános tájékozottsága eleddig kevéssé vizsgált terület.
A Budapesti Gazdasági Egyetem Kibergazdaság Kiválósági Központja (BGE KiKK) és a GfK Hungária Piackutató Intézete (GfK) által készített hiánypótló kutatási program első fázisaként egy reprezentatív ezer fős felmérést végzett a robotokkal kapcsolatos egyéni percepciókról. A kutatásban azt vizsgálták, hogy az egyén milyen tájékozottsággal és milyen attitűddel áll ahhoz, hogy hosszabb és rövidebb távon komoly gazdasági és társadalmi vetületei lesznek a robotizációnak.
Innotéka, 48., 49. oldal (2018. november 14.)

További megjelenés:
Innoteka.hu

Online gyász: Hogyan kezeljük nyilvánosan a veszteséget?
Egyre jellemzőbb, hogy a közösségimédia-felhasználók az átélt veszteségeiket vagy gyászukat is ezeken a felületeken osztják meg ismerőseikkel. De tud segíteni ennek a feldolgozásában? Vajon tényleg jó ötlet-e gyászunkat ilyen módon közzétenni? Milyen hatással vannak ránk és környezetünkre az ilyen tartalmak? A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) által vezetett kutatócsoport épp ezekre a kérdésekre kereste a választ

Pro Gastronomia
Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK). A Dr. Sándor Dénes - a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense - által életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.
Első alkalommal Lusztig Tamás, - a Hotel Flamenco nyugalmazott séfje -, Bicsár Attila - a villányi Sauska48 étterem kreatív séfje -, Alexander Stockl - a Klessheim Tourism School and College in Salzburg ételkészítés és élelmianyagismeret tanára -, valamint Tischler Petra, a BGE KVIK korábbi hallgatója, a The Fishmarket Key Account Managere kapta meg a díjat.
Trade Magazin, 80. oldal (2018. november 16.)

Milyen meredek a klímaváltozás lejtője?
Az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés című napi műsorában a klímaváltozással járó globális kérdésekről beszélgetett Dr. Erdélyi Éva, a BGE docense, Munkácsy Béla, az ELTE adjunktusa és Nemere István, író.

További megjelenés:
Hirado.hu-2018.11.20.

Újabb mérföldkő a magyar-japán kulturális kapcsolatokban
Ismét jelentős mérföldkőhöz érkeztek a magyar-japán kulturális kapcsolatok, hiszen megjelent Hani Kjoko zenetanár és fordító japán szépirodalmi szemelvényeinek magyar nyelvű műfordításaiból egy tekintélyes lektorált válogatás. Ez a kiadás friss nyelvezetű, két részből álló egykötetes könyv, amely méltón tiszteleg a zene, az oktatás és a pedagógia iránt különös érdeklődést mutató Hani Kjoko kultúraközvetítő életműve előtt. Az első fejezetben a japán modernkori irodalom általa legértékesebbnek vélt részletei olvashatók, míg a második fejezet a fordítót és óvodapedagógust személyesen is ismerő magyarországi és japáni munkatársak visszaemlékezéseit foglalja magában. A kötet a Hani Kjoko Alapítvány Kuratóriumának támogatásával, Dr. Vihar Judit és Dr. Hidasi Judit szerkesztésében, a Balassi Kiadó gondozásában látott napvilágot, amit november 9-én a BGE Markó utcai épületében ünnepélyes könyvbemutatón ismerhetett meg a műértő közönség. Az eseményen részt vett őexcellenciája Sato Kuni Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetasszonya, köszöntőt mondott Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja és Dr. Torda Ilona, a Hani Kjoko Alapítvány Kuratóriumának elnökasszonya, majd Soóky Andrea, a Balassi Kiadó igazgatója pódiumbeszélgetésben mutatta be a könyv szerkesztőit. 

Szakmai emlékestet szerveznek Sas Istvánról
Három egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közös szervezésében emlékeznek Sas Istvánra, a magyar reklámszakma legendás alakjára, aki filmrendezőként, reklámpszichológusként és oktatóként egyaránt kiemelkedőt alkotott. A szakmai emlékestet a BGE Markó utcai campusán rendezik, 2018. november 16-án pénteken 17 órától. Az előadók Sas István egykori barátai és kollégái: Papp-Váry Árpád (METU), Harsányi Dávid (BGE), Kádár Magor (BBTE) és Kaszás György (kreatívigazgató). A rendezvény első felében az ő prezentációikon keresztül ismerhető meg Sas István a reklámra gyakorolt, máig élő hatása. A szünet után pedig egykori stábtagjaival lesz kerekasztal-beszélgetés, mint Rusznák Iván (zeneszerző), Sándor György (producer), Vékás Péter (operatőr) és Kurucz Sándor (operatőr). 

További megjelenések:
Marketingtitkok.comMediapiac.comMmonline.huOnbrands.huDigitalhungary.hu

KNextgen konferencia: Generációváltás a családi cégeknél
Egyre több hazai családi vállalkozást érint a generációváltás, utódlás problémája. A legfontosabb célt, biztosítani a családi cégben felhalmozott vagyon megőrzését és gyarapítását, különböző módokon lehet elérni. A K&K Magazin olvasóinak jelentős része családi vállalkozás, így a lap fontos missziója, hogy a maga eszközeivel segítse a közülük mind többeket érintő generációváltás folyamatában az alapítókat és a következő generációt. Nextgen: Utódlásra felkészülni! Generációváltás a családi cégeknél címmel november 29-én konferenciát rendeznek a témában, együttműködésben a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest Lab LAB Vállalkozásfejlesztési Központjával és a KKV Műhellyel. A konferencián az alapító és átvevő együtt készülhet fel a generációváltás szervezetfejlesztési, kommunikációs és érzelmi kihívásaira.

Mit lehet tudni a magyarországi keresetekről?
A TrendFM műsorában Szalai Piroskával, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnökével készült beszélgetésben többek között a startupokról is szó esett. A témával kapcsolatban elhangzott, hogy olyan egyetemek vannak itt Budapesten, nagyon közel egymáshoz, akik tudják biztosítani a startupok hátterét. Beszélhetünk itt a Semmelweis Egyetemről, aki az egészségipar, tehát nemcsak az egészségtudomány, hanem a gazdasági részének is egy európai központja. Beszélhetünk a Budapesti Gazdasági Egyetemről, aki egy pár évvel ezelőtt nyitotta meg a Budapest LAB nevű kampuszát, ahol több egyetem hallgatóit várja, és dolgoznak együtt. 
TrendFM - A nap vendége (2018. november 28.)

Generációváltás-Nem csak papíron kell lejátszani
A magyar gazdaság versenyképessége akkor fokozható leginkább, ha sikerül megerősíteni a számos kihívást évtizedek óta maga előtt görgető kis- és középvállalati (kkv) szektort. E tekintetben teljes az egyetértés a gazdasági szakemberek között. A kkv-k között a családi vállalkozásoknak ráadásul még egy aktuális próbatétellel is meg kell küzdeniük: a generációváltással. Ne feledjük, ezen vállalkozások jelentős részét a rendszerváltás után hozták létre, így az akkori alapítók mára jórészt elérték a nyugdíjkorhatárt. A stafétát pedig addig érdemes átadni a következő generáció képviselőinek, amíg még semmi nem veszélyezteti a cég üzleti sikereit.
A BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ hosszú távú kutatási programot indított a magyarországi családi vállalkozásokról, hogy szisztematikusan feltárja ennek a csoportnak a jellegzetességeit. A felmérés szerint a hazai családi vállalkozások 39 százalékánál aktuális az utódlás kérdése most vagy néhány éven belül, az érintettek száma tehát megközelítőleg 12 ezer. A kutatásból az is kiderült, hogy az alapítók saját bevallása szerint a cégek valamivel kevesebb, mint harmadánál nincs kinek átadni sem a tulajdont, sem a vezetést, így nyugdíjba vonulásukkal várhatóan a cég is befejezi működését. Ez pedig – a fenti számok tükrében – nemzetgazdasági szempontból súlyos következményekkel járhat.
Világgazdaság, 8. oldal (2018. november 28.)

Először rendezik meg a startupok éjszakáját
Több díjnyertes budapesti és külföldi startup is bemutatkozik november 27-én a Bálna Budapest rendezvényközpontban – mondta Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke az M1 hétfő reggeli műsorán. Ez nem csak egy szakmai rendezvény, bárkinek érdemes ellátogatnia a kiállításra, akit érdekelt a startupok világában, vagy munkavállalóként szeretne csatlakozni ehhez a közeghez – fűzte hozzá. Elmondta: a startupok gyorsabban fejlődnek az átlagos cégeknél, így az akár világszinten is jelentős fejlesztéseikhez a megszokottnál nagyobb intenzitással keresnek új munkatársakat.
A rendezvényen a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány versenyein győztes startupok mellett jelen lesznek a Semmelweis Egyetem, illetve a Budapesti Gazdasági Egyetem innovációs szervezetei és a Nemzeti Fejlesztési és Innovációs hivatal képviselői is.
Napló, 10. oldal (2018. november 21.)

További megjelenés:
Innoportal.hu
Hajdú-Bihari-Napló, 7. oldal (2018. november 20.)

Kérdések és válaszok a hazai borpiacról
Véget ért a Budapesti Gazdasági Egyetemen a Nemzetközi Bormarketing Akadémia rendezvénysorozat, amely a hazai borpiac kihívásait, és az arra adható válaszokat vizsgálta. A négy alkalom során a szakma jeles képviselői több speciális területet is érintettek előadásaikban, többek között a borágazat jelenlegi és jövőbeli helyzetét, a borexport kihívásait és lehetőségeit; a boresemények sikertényezőit és végül a bormarketing gyakorlati megoldásait.

Kistermelők, vendéglátósok, fogyasztók
Az immáron hetedik alkalommal megrendezett termelő-étterem találkozón 38 kiállító, közöttük 25 termelő mutatta be portékáját az érdeklődőknek.
Szörpök, lekvárok, mézek, tészták, kolbászok és egyéb húskészítmények, tejtermékek, bio zöldségek, helyi termelők által termelt alapanyagból készített további kézműves termékek sorakoztak a Gasztrorandi kiállítói asztalain. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan megjelentek környezetbarát termékeket vagy szolgáltatásokat kínáló cégek is, többek között komposztálható csomagolóanyagokkal, újrahasználható textil szalvétákkal és még bringás ételfutárokkal is találkozhattak az érdeklődők.
A kezdeményezéshez idén is partnerként csatlakozott a Budapesti Gazdasági Egyetem, amely felelős felsőoktatási intézményként kiemelt figyelmet fordít a felelős oktatás-kutatás mellett többek között a tudatos életmód népszerűsítésére is.
Trade Magazin, 84. oldal (2018. november 16.)

Mit együnk? Kinek hihet az átlagfogyasztó?
A rehabilitált élelmiszerek közé nemrégiben a tojás is felkerült, pedig fogyasztása néhány éve még nemkívánatos volt. Antal Emese dietetikussal, szociológussal, a BGE Turizmus és Vendéglátás Tanszékének oktatójával, a TÉT Platform szakmai vezetőjével készült interjúban arról beszélgettek, hogy mit is együnk az egészségünkért.

További megjelenés:
Magyarmezogazdasag.huNapidoktor.hu

Először rendezik meg a startupok éjszakáját
Több díjnyertes budapesti és külföldi startup is bemutatkozik november 27-én a Bálna Budapest rendezvényközpontban – mondta Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke az M1 hétfő reggeli műsorán. Ez nem csak egy szakmai rendezvény, bárkinek érdemes ellátogatnia a kiállításra, akit érdekelt a startupok világában, vagy munkavállalóként szeretne csatlakozni ehhez a közeghez – fűzte hozzá. Elmondta: a startupok gyorsabban fejlődnek az átlagos cégeknél, így az akár világszinten is jelentős fejlesztéseikhez a megszokottnál nagyobb intenzitással keresnek új munkatársakat.
A rendezvényen a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány versenyein győztes startupok mellett jelen lesznek a Semmelweis Egyetem, illetve a Budapesti Gazdasági Egyetem innovációs szervezetei és a Nemzeti Fejlesztési és Innovációs hivatal képviselői is. 

További megjelenések:
Bama.huBaon.huBeol.huCsalad.huDigitalhungary.huDelmagyar.huElelmiszer.huEsemenymenedzser.huHeol.huHir.ma.huHrglobe.huInfoter.huKemma.huKisalfold.huMagyarhirlap.huMagyaridok.huMixonline.huNool.huProfitline.huRealista.huSonline.huSzoljon.huTeol.huWebradio.hu
Észak-Magyarország-2018.11.20 (7. oldal)

Kelet-Magyarország-2018.11.20. (8. oldal)

Először volt „pálinka konferencia”
Hungarikumok: múltunk és jövőnk címmel első alkalommal rendeztek országos pálinka konferenciát a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A konferenciát az egyetem és a Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ támogatásával szervezték meg. A konferencia célja a tudományos alapokon nyugvó párbeszéd elindítása volt. Az eseményen a zalai magánfőzőket – meghívott vendégként – a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnöke, Gazdag Attila képviselte. A konferencián többek között szó esett még az ital gasztronómiai felhasználásának lehetőségeiről is.
Zalai Hírlap, 7. oldal (2018. november 16.)

Gundel-díj
November 25-én, díszebéd keretében az Öbölházban adják át Rosenstein Tibornak a Gundel Károly életműdíjat. Az eseménynek már hagyományosan a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont. A díjat 2014-ben alapította a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Gundel családdal közösen, és a szakmai Kossuth díjnak tekintett kitüntetés egyik szorgalmazója a tavaly elhunyt Jakabffy László volt. Az ő emléke és életműve előtti tisztelgésként a díszebéd az ő kedvenc ételeiből készül majd.
A korábbi években hárman kapták meg (elsőként Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és posztumusz Draveczky Balázs), de tavaly már csak egy ember kapta meg, Csapody Balázs, azért, hogy a kitüntetés értékét emeljék. A szakmai szervezetek, a BGE és a Gundel család ajánlása alapján állt össze az idei jelöltek 11 fős köre. A döntőbizottság kétkörös szavazással végül Rosenstein Tibornak ítélte az idei Gundel-díjat.
Trade Magazin, 77. oldal (2018. november 16.)

További megjelenés:
Chef és Pincér, 4. oldal (2018. október 31.)

Hazánk támogatja a kínai „Egy út, egy övezet” kezdeményezést
Az „Egy út, egy övezet” kezdeményezés célja, az egykori selyemút modernizálása, és a kereskedelmi útvonalak szárazföldi fellendítése. Magát a selyemutat nem lehet meghatározni, mint fő útvonalat, ugyanis az a Krisztus előtti második századtól kezdve folyamatosan alakult a kereskedelmi útvonalak mentén Kínától egészen a mai Törökországig – mondta el Dr. Gbúr Ádám, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Hozzátette: a kereskedelmi útvonalakból kiindulva a 19. század második felében egy német kutató nevezte el selyemútnak ezt az útvonalat. Amíg a kereskedelem központja nem helyeződött át a tengerre, addig gyakorlatilag a selyemút volt az a nagy szárazföldi útvonal, ami eljuttatta az árukat Európában Ázsiába és fordítva.
Kossuth Rádió-Vasárnapi Újság (2018. november 4.)

További megjelenés:
Gondola.huHirado.hu

East-West konferencia 2 napon át
Hétfőtől, öt napon keresztül a tudományé a főszerep a Dunaújvárosi Egyetemen. Az East-West Cohesion – III. Konferencia megnyitójával elstartolt a Dunaújvárosi Egyetemen a tudományos hét rendezvénysorozata.
A harmadik alkalommal megrendezett, tehát már hagyományosnak mondható rendezvénysorozat idén a „Határtalan tudomány kelettől nyugatig” mottót viseli. A következő négy napban konferenciákon, workshopokon, pályaválasztási kiállításon, tésztahídépítő-versenyen és tehetségfórumon is részt vehetnek az érdeklődők.
A konferencia levezető elnöke Talabos István, a Budapesti Gazdasági Egyetem főiskolai adjunktusa.
Dunaújvárosi Hírlap, 1., 3. oldal (2018. november 13.)

Kiépült a korábban már belengetett óriási fideszes médiabirodalom, amelynek során az eddig szétaprózott médiumok a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz kerültek
A KlubRádió Esti gyors című műsorában Bayer Judit, a Budapesti Gazdasági Egyetem docense, médiajogász nyilatkozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány sajtóközleménye kapcsán, amelyben arról számoltak be, hogy már 10 kiadóvállalat csatlakozott az alapítványhoz, köztük a HírTV, a Lokál, a Ripost, a Figyelő kiadója, de felajánlkozott az Origo, a Magyar Idők és az EchoTV is.
KlubRádió-Esti gyors (2018. november 28.)

Felmérés az egyetemisták pályaválasztási elképzeléseiről
Az online kérdőív kitöltésével a szegedi egyetemisták egy nemzetközi kutatáshoz kapcsolódhatnak (GUESSS 2018), amely az egyetemi-főiskolai hallgatók vállalkozói attitűdjét méri. Az eredmények tökéletesíthetik a hallgatóknak nyújtott egyetemi szolgáltatásokat és a fiatal vállalkozókat érintő támogatásokat.
A kitöltők között (akik a kérdőív végére is elérnek) az ICO Zrt. jóvoltából kisorsolnak 3 db prémium Parker tollat egyenként 30 000 Ft értékben, valamint 10 db Moleskine ajándékcsomagot egyenként 5 000 Ft értékben. Ezen felül a Codecool a képzésére jelentkező és felvett kitöltők közül az első három jelentkezőnek a honlapján elérhető aktuális árakból 150 000 forintos tandíjkedvezményt ajánlott fel.
További információ a GUESSS-ről Sáfrányné Dr. Gubik Andreától (getgubik@uni-miskolc.hu) vagy Dr. Farkas Szilvesztertől (farkas.szilveszter@uni-bge.hu) kérhető, vagy elérhető a kutatás honlapján.

Színes témakínálat a keszthelyi FIKOT-on
A Magyar Nemzeti Bank januárban induló, új Növekedési Hitelprogramjáról, az Ipar 4.0 aktualitásairól, az elektromos járművek térhódításáról és a borágazat helyzetéről is szó esik 2018. november 9-én és 10-én Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán a XXXVIII. Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján.
A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Ifjúsági Bizottságának konferenciáján előadást tart többek között Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja, az MKT elnöke; Becsey Zsolt, az MNB Közgazdasági Elemzési Főosztályának elemzője; Bakacsi Gyula, a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatóprofesszora; Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára; Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Kara Kertészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára; valamint Vas László, a Zala Autóipari Próbapálya Kft. gazdasági igazgatója is. A résztvevőket a 2018. november 9-én, pénteken 15 órakor kezdődő nyitó plenáris ülésen Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere és Németh Péter, az MKT Ifjúsági Bizottságának elnöke köszönti.

Átadták az Év Kereskedője díj 2018-as elismeréseit
Immár hagyományosan, a Business Days konferencián adták át a Mastercard által meghirdetett Az Év Kereskedője díj idei elismeréseit. A szeptember 27-i díjátadón 4+1 kategóriában összesen 14 pályázatért ítélte oda a díjakat a szakmai zsűri. A pályázók A legjobb multichannel fejlesztés, A legjobb ügyfélélmény, A legjobb társadalmi felelősségvállalási program és A legjobb kereskedői promóció kategóriáiban indulhattak, a 4 kategóriába benevezettek pedig Az Év Kereskedője fődíjra is jelölést kaptak, melynek első helyezését idén megosztva a Libri- Bookline és a SPAR kapta. A kategóriák győztesei egy éven át használhatják az „Az Év Kereskedője 2018” emblémát és megnevezést.  
A több mint 30 benyújtott pályázat legjobbjait kiválasztó független szakmai zsűri tagjai dr. Totth Gedeon, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi és Marketing Intézetének intézetvezetője, főiskolai tanár, Turcsán Tünde, a GfK Hungária Piackutató Intézet ügyfélkapcsolati igazgatója, Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezetője, Nagy Sándor, az Ecommerce Hungary elnöke, valamint Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin ügyvezető- főszerkesztője voltak.
Trade Magazin (80. oldal) (2018. november 16.)

Fejlődik a falusi turizmus Kárpátalján
Kárpátalja Ukrajna iparilag fejletlenebb régiói közé tartozik, ezért a turizmus a helyi magyarok egyik fő bevételi forrása. A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács a fő szakmai-érdekvédelmi szervezete a megyében a turizmussal foglalkozóknak. Hanusz Árpád, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára már három évtizede segíti a kárpátaljai magyar turizmus fejlődését.
„Sok olyan turisztikai termék van Kárpátalján, amiért szívesen várnák az érdeklődő magyarokat” – mondta el Hanusz Árpád a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában. Elmondása szerint húsz éve alakult ki a falusi turizmus Kárpátalján, ami évről évre minőségileg fejlődik. Hozzátette: megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek. Véleménye szerint emellett az ökoturizmus egyes változatai is megjelenhetnek a térségben, amivel még Magyarországon sem foglalkoznak. Kárpátalja számos geológiai érdekesség található, amely vonzó lehet a turisták számára.

Több tízezer forintot is fizethetnek a hallgatók az el nem végzett tárgyakért
Az Index.hu újságírója kereste meg Egyetemünket azzal, hogy egyik olvasójuk arról tájékoztatta őket, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem etikátlanul járt el a hallgatókkal szemben. Tájékoztatása szerint október 29-én sok hallgató kapott Neptun-üzenetet arról, hogy fizetési kötelezettségük van az intézménnyel szemben a határidő pedig november 16. A levél szerint többszöri tantárgyfelvételért kap ezúttal mindenki 5 000-7 000 Ft közötti összeget tárgyanként visszamenőlegesen, attól függően, hogy hányadik tárgyfelvételnél jár az éppen elvégzendő tárgy. A tanulók többsége így 40-60 ezer forint közötti összeget köteles kifizetni, és erre bő két hete van mindenkinek. Ez a kötelezettség azokra a hallgatókra is vonatkozik, akik évekkel korábban iratkoztak be, és akkor nem ezek voltak a feltételek.
Az Egyetem újságírónak küldött hivatalos válasza olvasható a fenti linken elérhető cikkben. 

További megjelenés:
Eduline.huSzakszervezetek.hu

Budapestért és Pro Urbe díjakat adott át Tarlós István
Az egységes főváros megalakulásának 145. évfordulóján Pro Urbe és Budapestért díjakat adott át Tarlós István. "Napjaink egyre inkább elbizonytalanodó értékrendjének világában szükség van követhető és követendő egyéniségekre, akik személyükben hitelesítenek értékeket, életcélokat. Számunkra Önök, Budapest legújabb kitüntetettjei ilyen személyiségek" - fogalmazott ünnepi beszédében a főpolgármester.
Budapestért díjat kapott Dr. Komáromi György, a Radnóti Miklós Színház gazdasági igazgatója, a Budapesti Gazdasági Egyetem docense a Színházak Éjszakája projektvezetőjeként Budapest színházi életét felpezsdítő és a fővárosi színházakat népszerűsítő szerepe elismeréseként.

Milyen hatása lehet az előadóművészeti TAO-támogatás megszűnésének?
Az ATV Egyenes beszéd című műsorában az előadóművészeti TAO-támogatás megszűnéséről, annak lehetséges hatásairól beszélgetett Rónai Egonnal Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke és Bérczes László, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatója. A beszélgetésben szó esett a Budapesti Gazdasági Egyetem nemrégiben készült fesztivál témájú kutatásáról.

Siemens-képzés Óbudán
Elindul a Siemens duális képzése az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara villamosmérnöki alapszakán. 2019 februárjától tíz hallgatónak nyílik lehetősége részt venni a képzésben, amely támogatja szakmai fejlődésüket. Az Óbudai Egyetemmel együtt a Siemens így már három felsőoktatási intézménnyel együttműködve nyújt duális képzést egyetemi hallgatóknak. Hazánkban 2015-ben indultak el a duális rendszerű felsőoktatási képzések, amelyek lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak arra, hogy a megszerzett elméleti tudást már az egyetemi évek alatt, a gyakorlatban is hasznosíthassák és a diplomaszerzés után felkészültebben kezdhessék karrierjüket. Erre nem egyszeri, tömbösített gyakorlat elvégzéseként, hanem a duális képzésben töltött tanévek alatt folyamatosan, előre meghatározott ciklusokban van lehetőségük.
A duális képzés pontos tanrendjét a felsőoktatási intézmény és a Siemens közösen dolgozzák ki, biztosítva ezzel a szakterület- és vállalat-specifikus tananyagot. A Siemens eddig a BME villamosmérnöki mesterszakán és a BGE nemzetközi gazdálkodás alapszakán biztosította a duális felsőoktatási képzés lehetőségét. Ez bővül jövő év elejétől az Óbudai Egyetem villamosmérnöki alapszakával, ahonnan a Siemens összesen 10 hallgatót vár budapesti telephelyeire.

További megjelenések:
Hirek.prim.hu
Mmonline.hu

Külföldiek az ÖKO-völgyben
A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg ez év októberében két alkalommal is megszervezte Nyári Egyetem az ősz jegyében című háromnapos programját külföldi, ösztöndíjjal hazánkban tanuló diákjai és kísérőik számára.
A program fő témája a fenntarthatóság és a környezettudatos gondolkodásmód, valamint a jó gyakorlatok bemutatása volt. Az említett témakörökhöz kapcsolódóan merült fel Nagypáli település neve mint jó gyakorlati példákat, környezettudatosságot képviselő helyszín. Így az egyetemen zajló tréningeket és workshopokat követően, október 5-én, hétfőn és október 12-én, péntek délután harminc fő körüli létszámmal érkeztek településre, a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumába a Gazdálkodási Karon vendégeskedő, az egyetem más karairól Zalaegerszegre látogató külföldi diákok.
Zalai Hírlap, 12. oldal (2018. november 7.)

Fesztiválok évadzáró konferenciája
November 19-én rendezte meg őszi évadzáró konferenciáját a Magyar Fesztivál Szövetség 120 fő részvételével. Magyarország legnagyobb szakmai szervezetének idei összejövetele a nemzetközi kapcsolatokra, a tagságot érintő aktuális kérdésekre és – a kistelepülések fesztiváljainak lehetőségei mellett – a fesztiválkutatási eredményekre fókuszált.
Szó esett a Budapesti Gazdasági Egyetem Zalaegerszegi Gazdálkodási Kara Európai Unió-s pályázati forrásból 3 éves Fesztiválkutatásáról, melynek célja a fesztiválok, nagyrendezvények gazdasági-társadalmi hatásmechanizmusainak feltárása, a fesztiválipar és fesztivál-gazdaságtan vizsgálati módszertanának fejlesztése. A kutatás tartalma egyrészről 7 darab, régiónként kiválasztott fesztivál nagy volumenű látogatói és lakossági (kvantitatív), valamint mélyinterjús (kvalitatív) lekérdezése 2017-es és 2018-as évben. A Magyar Fesztivál Szövetség adatbázisával, kapcsolati hálójával segíti a kutatást.

További megjelenés:
Bdpst24.hu

Fenntarthatóság a középpontban – külföldi diákok is részt vettek a BGE Őszi Egyetemén
Az anyaintézmény egyetlen vidéki képzőhelyeként is aktív szerepvállalást tudhat magáénak a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Kara. Külföldi hallgatók érkeztek a BGE campusára, a fő téma a fenntarthatóság volt. Ennek a törekvésnek a jegyében látogattak a BGE-n Stipendium Hungarica ösztöndíjjal tanuló külföldi diákok az egerszegi karra, ahol először is rácsodálkozhattak a több mint ideális, festői parkban megvalósuló tanulási körülményekre.
Ez is volt az egyik nem titkolt cél. Ugyanis az elmúlt tanév tavaszi félévében a zalaegerszegi „zöld campuson” megvalósított fenntarthatósági nap folytatásaként szervezték a „green cooperation őszi egyetemet”. A budapesti karokról három-három napra 20-20 külföldi hallgató érkezett. A programokhoz magyar hallgatók is csatlakoztak. A diákok a műhelymunkákon többek között a globális kihívásokról, a fenntarthatósági célokról, a víz- és energiafelhasználásról és a fentarthatósági marketingől hallgathattak előadásokat.

Zöldülő szállodaipar
A GreenLodging Trend és a Greenview 2017-ben is 110 kérdéssel tesztelte a szállodák környezetvédelmi tevékenységét, a kérdőívet 46 országból 2 093 szálláshely töltötte ki. A felmérés eredményeiről készített összefoglalót a BGE főiskolai docense, amelyet csatolva találnak.
Turizmus.com, 14-16. oldal (2018. november 13.)

Ifjú pénzügyesek
A pénzügyi kultúrát népszerűsíti a PénzSztár nevű országos verseny, amelynek csütörtökön tartották a megyei selejtezőjét a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi karán. A megmérettetésre Zalaegerszegről, Nagykanizsáról és Keszthelyről 5 csapat került be.

Neumann János-díjat vehetett át Vattay Gábor
Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék tanszékvezetője Neumann Jánosról elnevezett díjat vehetett át október 27-én. Az elismerést Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

A Corvinus lett a legjobb egyetem
A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi Kara (BCE-GTK) lett a legjobb gazdasági kar a Figyelő friss rangsora szerint. A dobogóra felkerült a Corvinus Közgazdaságtudományi Kara és az ELTE Gazdálkodástudományi Intézete. A top 10-be bekerült még a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kara, és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara.

További megjelenés:
KlubRádió-A lényeg-Krónika délben (2018. november 8.)
Nlcafe.hu

Mi leszek, ha nagy leszek?
Közeledik az az időpont, amikor a 12. évfolyamos diákoknak ki kell találniuk, hogy merre tovább. A mai fiatalok azonban kifejezetten nehezen döntenek, hiszen a választék hatalmas, a felelősség nagy, a világ pedig óriásit változott ahhoz képest, amilyen az előző nemzedékek idejében volt. A cikk a pályaválasztás problematikáját járja körbe, amelyben Erdős Dóri is elmondja tapasztalatait, aki tavaly érettségizett egy budapesti gimnáziumban, és most elsőéves a Budapesti Gazdasági Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakján.
Fanny, 1., 14., 15. oldal (2018. november 7.)

Peklár Zalánt köszöntötték
Pekler Zalán sportlövőt és edzőjét, Kisvárdai Istvánt köszöntötte csütörtökön, a komáromi városházán dr. Molnár Attila polgármester és Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője. A fiatal versenyző nemrég diákolimpiai aranyérmet szerzett a légpuskások nemzetközi vegyes csapatversenyében a mongol Enkhmaa Erdenechuluunnal az oldalán, Buenos Airesben. Az elért eredményéért és a város hírnevének öregbítéséért dr. Molnár Attila a város díszoklevelét adományozta a fiatal sportolónak. A polgármester örömét fejezte ki és elmondta, hogy Péni István 2014-es sikere után ismét van ifjúsági olimpiai bajnoka a magyar sportlövészetnek. Zalán a találkozón elmondta, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem első éves hallgatója, ami egyelőre nem okozott még fennakadást az edzéstervében. Ugyanúgy telnek a napjai, mint eddig, hétköznap Budapesten edz, hétvégén pedig Komáromban. Jelenleg a világkupára készül és bízik abban, hogy sikerül kvótát szereznie a következő olimpiára. 
24 óra, 16. oldal (2018. november 9.)

Jubilál a kormányművek szakértője
Tizenötödik születésnapját ünnepli az egri és maklári telephelyű Robert Bosch Automotive Steering Kft. A kezdetben mindössze 35 főt foglalkoztató vállalatnál ma már több mint 1 100-an dolgoznak, és a világ minden részére, száznál is több járműgyártónak szállít alkatrészeket. A Bosch jövőformáló törekvésének részeként a vállalat az utánpótlásra is nagy gondot fordít: a Debreceni Egyetemmel és a Budapesti Gazdasági Egyetemmel is együttműködik; diplomaírási és szakmai gyakorlati lehetőségeket kínálnak a hallgatóknak. A Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2017-ben járműtechnikai laboratóriumot rendezett be a cég, és azóta is támogatja. A duális képzés részeként a hallgatók a gyakorlatban is megismerkedhetnek a modern nagyvállalat működésével,  gyártási kultúrájával,  miáltal az ilyen tudás birtokában az átlagosnál könnyebben találnak munkát a diploma megszerzése után – akár Makláron is. 

További megjelenések:
Autopro.huEgerhirek.hu

Pályaorientációs napon tájékozódtak
A ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziumában a Szakképzés Európai Hete alkalmából tartottak szombaton pályaorientációs napot. Nem csak az iskola tanulói, hanem a már érettségizettek is kaptak hasznos tanácsokat, ismerhettek meg lehetőségeket. A szakmai napon felsőoktatási intézmények, munkáltatók is segítettek a tanulóknak eligazodni a 18 év feletti tanulás, illetve a munka világában. A szakmai előadások gyakorlati érdekességeket is kínáltak. Szabaduló szobák, pályaorientációs foglakozások várták a tanulókat a Budapesti Gazdasági Egyetem előadójával. Szó esett arról is, hogyan alakulnak az átlag keresetek a világban, milyen a piacképes szakma. 

Tizenöt éves a Bosch egri és maklári gyára
Tizenötödik születésnapját ünnepli az egri és maklári telephelyű Robert Bosch Automotive Steering Kft. A kezdetben mindössze 35 főt foglalkoztató vállalatnál ma már több mint 1 100-an dolgoznak, és a világ minden részére, száznál is több járműgyártónak szállít alkatrészeket. A Bosch jövőformáló törekvésének részeként a vállalat az utánpótlásra is nagy gondot fordít: a Debreceni Egyetemmel és a Budapesti Gazdasági Egyetemmel is együttműködik; diplomaírási és szakmai gyakorlati lehetőségeket kínálnak a hallgatóknak. A Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2017-ben járműtechnikai laboratóriumot rendezett be a cég, és azóta is támogatja. A duális képzés részeként a hallgatók a gyakorlatban is megismerkedhetnek a modern nagyvállalat működésével,  gyártási kultúrájával,  miáltal az ilyen tudás birtokában az átlagosnál könnyebben találnak munkát a diploma megszerzése után – akár Makláron is. 

További megjelenés:
Jarmuipar.hu

A Magyar Gumiabroncs Szövetség közleménye
Hunyadi Szabolcs váltotta a hazai gumiabroncs-gyártók szakmai szövetségének (HTA) elnöki székében Bakonyi Tamást, aki továbbra is az elnökség tagja maradt. Az új elnök, elődeihez hasonlóan továbbra is fontosnak tartja a hét hazai gumiabroncs-gyártó céget tömörítő szakmai érdekvédelmi szövetség tudásmegosztó szerepét a gumiabronccsal és a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban. Hunyadi Szabolcs 44 éves, nős, két gyermek édesapja. A Magyar Testnevelési Egyetemen szerzett tanári diplomát 1996-ban, ezt követően a BGF (ma BGE) Külkereskedelmi Főiskolai Karán folytatta tanulmányait és 2011-ben végzett nemzetközi marketing szakos közgazdászként.

További megjelenés:
Autosvilag.huAutoszektor.huHRportal.huJarmuipar.hu

Stohl András középső lánya szőke bombázó lett - Fotókon a 21 éves Rebeka
Stohl András négy gyermek büszke édesapja: a négyéves András Barnabásnak három nővére van, a tízéves Franciska, a 21 éves Rebeka és a 26 éves Luca. A két kisebbik édesanyja Ancsika, míg felnőtt lányait első felesége, Tordai Éva hozta a világra. Az 51 éves színész és műsorvezető legutóbb középső lányáról osztott meg friss fotókat Instagram-oldalán. Rebeka a Facebook oldala alapján a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanul.

Idén is lesz Előrejelzők Fóruma
A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) egy régi hagyományát felelevenítve idén is megrendezi az Előrejelzők Fórumát 2018. december 5-én, szerdán 16 órától a Budapesti Gazdasági Egyetem (1055 Budapest, Markó utca 29-31.) Aulájában. A rendezvényen a jövő évi makrogazdasági prognózisokat Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, az MKT alelnöke; Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke; Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Makrogazdasági Üzletágának igazgatója és Tardos Gergely, az OTP Bank Nyrt. vezető elemzője, a bank Elemzési Központjának vezetője ismerteti. A rendezvény moderátora Madár István, a Portfolió.hu vezető elemzője, az MKT elnökségi tagja lesz. Az előadók a jövő évi prognóziaik összevetése mellett beszélnek majd arról is, hogy mennyire teljesültek az idei előrejelzések, és hogy mire számíthat a magyar gazdaság 2020 után.

Újabb pályázatot írtak ki a külhoni magyar közösségek támogatására
Újabb pályázatot írtak ki a külhoni közösségek támogatására. A program az ifjúság támogatását célozza. A részletekről Potápi Árpád államtitkár nyilatkozott az M1 M este című műsorában

Két Közgés csapat is a legjobb öt között végzett
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közg. Szakgimnáziumának Rémes négyes és a Titok csapata a negyedik és az ötödik helyen végeztek csütörtökön. A PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyére regisztrált mintegy 1 100 négyfős team közül a 7 hazai régió és a határon túli magyar lakta területek legjobb 5-5 csapata mérte össze a tudását a csütörtökön – 8 helyszínen párhuzamosan – megtartott középdöntőben.
A résztvevőknek a középdöntőben is változatos témák és feladattípusok során kellett számot adniuk tudásukról és rátermettségükről. A fordulóban szerepeltek kvízkérdések, mozaikszavak, számítási és szövegértési feladatok. A csapatoknak gazdaságtörténeti kérdésekben épp úgy bizonyítaniuk kellett a felkészültségüket, mint az aktuális pénzügyi, gazdasági eseményekkel összefüggésben.

A Kasszaőrök 18 nyerte a versenyt
A Tatabányai Árpád Gimnázium Kasszaőrök 18 nevű csapata nyerte az immár hatodik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozói Versenyének közép-dunántúli regionális középdöntőjét Székesfehérváron, és ezzel bejutott a november 28-án megrendezendő országos elődöntőbe. A PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyére regisztrált mintegy 1100 négyfős team közül a 7 hazai régió és a határon túli magyar lakta területek legjobb 5-5 csapata mérte össze a tudását a november 22-én – 8 helyszínen párhuzamosan – megtartott középdöntőben.
A forduló nyertese a november 28-án, a Budapesti Gazdasági Egyetemen tartandó nyolccsapatos elődöntőben küzdhet meg a fináléba jutásért.
24 óra, 3. oldal (2018. november 26.)

A PénzSztár döntőjébe jutottak a Kasszaőrök
Az első helyezett kecskeméti csapat egy ponttal előzte meg a második helyen befutó Tatabányai Árpád Gimnázium Kasszaőrök18 csapatát és 2017 után, a szatmárnémetieknek köszönhetően, ismét van határon túli csapat a fináléban. Az 5 döntős team közül négy a megszerezhető 260 pontból több mint 200-at teljesített. Ez azt vetíti előre, hogy a december 13-i döntőben hasonlóan kiélezett küzdelem várható.
A PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyére idén benevezett mintegy 1100 négyfős csapatból mára tehát csak 5 maradt talpon. Az utolsó előtti megmérettetésen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen megrendezett elődöntőben 8 team mérkőzött meg egymással.
24 óra, 2. oldal (2018. december 4.)

Elődöntőben a gyarmati Tőzsdecápák
A Budapesti Gazdasági Egyetemen ma nyolc csapat – köztük a gyarmati – küzd az országos döntőbe jutásért.
A Kisvárdai SZC Petőfi Sándor Szakgimnáziumának Tőzsdecápák nevű csapata nyerte a hatodik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozói Versenyének észak-alföldi regionális középdöntőjét, és ezzel a fehérgyarmati csapat bejutott a november 28-ai országos elődöntőbe – derült ki a versenyközpont közleményéből. A PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyére regisztrált mintegy 1100 négytagú csapat közül a 7 hazai régió és a határon túli magyarlakta területek legjobb 5–5 csapata mérte össze a tudását a november 22-én – 8 helyszínen párhuzamosan – megtartott középdöntőben.
A verseny legfontosabb célja, hogy felhívja a középiskolás fiatalok figyelmét a pénzügyi, gazdasági és vállalkozói ismeretek fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse műveltségüket, egyúttal olyan kompetenciákat (pl. csapatmunka, szövegértés, érvelés, prezentációs készség) is fejlesszen, melyek a 21. században szintén nélkülözhetetlenek.
Kelet-Magyarország, 5. oldal (2018. november 26.)

További megjelenés:
Erdon.roSzon.hu

Óriási küzdelemben alakult ki a döntő mezőnye
Pécsi csapat is részt vesz a PénzSztár verseny idei döntőjében, amelyre december 13-án kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Egy pécsi, egy kecskeméti, egy tatabányai, egy zalaegerszegi és egy szatmárnémeti diákcsapat mérkőzhet meg egymással a PénzSztár verseny idei döntőjében, amelyre december 13-án kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében.
A PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenyére idén benevezett mintegy 1100 négyfős csapatból mára tehát csak 5 maradt talpon. Az utolsó előtti megmérettetésen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen megrendezett elődöntőben 8 team mérkőzött meg egymással. Ahogyan azt a PénzSztár hatéves történetében már megszokhattuk, a versenyzők ezúttal is változatos témák és feladattípusok során adtak számot pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismereteikről, kreativitásukról, rátermettségükről. 

További megjelenések:
Baon.hu
Feeds.pecsiujsag.hu
Kemma.hu

Ebben a debreceni a legjobb az országban
Az oktatói kiválóság alapján a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara áll a gazdasági képzéseket indító intézmények rangsorának élén. A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara vezeti a gazdasági egyetemek oktatói rangsorát, az intézményt a Milton Friedman Egyetem (az egykori Zsigmond Király Egyetem) és a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar követi a listán - írta az Eduline.hu.
A hallgatói kiválóság alapján összeállított rangsor első helyén a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara végzett, a második és a harmadik helyet a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara szerezte meg.

További megjelenés:
Civishir.hu

Pályaválasztási nap
Harmadik alkalommal szervezett tegnap Szentgotthárd Város Ifjúsági Tanácsa pályaválasztási napot, ezzel is segítve a továbbtanulás előtt álló középiskolások döntéshozatalát. A diákok először meghallgatták a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat általános felvételi tájékoztatóját, majd a színház aulájában hat felsőoktatási intézmény képzési lehetőségeiről érdeklődhettek.
A város érdeklődő, nagy döntés előtt álló középiskolásai a Pannon Egyetem, a Soproni Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem szombathelyi és zalaegerszegi egészségügyi kara, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási kara kínálatával ismerkedhettek meg a délelőtt során.
Vas Népe, 1., 4. oldal (2018. november 29.)

Köszönetnyilvánítás
Az „Idősek Hónapja” rendezvény sikeréhez a csatolt cikkben felsorolt intézmények – köztük a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg – és cégek járultak hozzá. Segítségüket és támogatásukat köszöni a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és Idősügyi Tanácsa.
Zalai Hírlap, 9. oldal (2018. november 19.)

További megjelenés:
Zalai Hírlap, 12. oldal (2018. november 12.)
Zalaegerszeg, 6. oldal (2018. november 20.)

Cegledipanorama.hu
A Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumának egykori tanulóival készült interjúban Bori Kíra a Budapesti Gazdasági Egyetem, Fehér Tamás a Kecskeméti Neumann János Egyetem, Juhász Alexandra a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója szólal meg, mindhárman pénzügyet és számvitelt tanulnak, azaz „szakmában maradtak”. 

Egy lépéssel a többiek előtt
Interjú Tonk Emillel – aki 1991-től rendszeresen tartott előadásokat marketing témában, és az akkori Külkereskedelmi Főiskolán, ma Budapesti Gazdasági Egyetemen tréningeket is szervezett végzős hallgatóknak - a Magyar Marketing Szövetség egyik alapítójával a szervezet által indított minősítő rendszerről.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM