Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

2019. januári sajtómegjelenések

Üzleti diplomatákat képez szeptembertől a BGE
Új, a régióban egyedülálló, a magyar felsőoktatásban hiánypótló „business diplomacy”, azaz üzleti diplomácia képzést indít idén szeptembertől a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. (HEPA) szakmai támogatásával. A BGE Külkereskedelmi Karának nemzetközi tanulmányok mesterszakán olyan üzleti diplomatákat képeznek majd, akik nemzetközi szinten támogatják a hazai vállalatok hatékony és fenntartható külpiacra lépését. A képzéssel kapcsolatos együttműködés egy többszintű, stratégiai megállapodás része az Egyetem és a HEPA között, melyet az Egyetem Lotz-termében írt alá Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora és Ligetfalvi Gábor, a HEPA vezérigazgatója.

További megjelenések:
Azuzlet.hu
Gazdaságportal.hu
InfoRádió: 2019.01.25.

Kamaraonline.hu
Kozszolgalat.hu
Lokal.hu
Magyarhirlap.hu
MTI.hu: 2019.01.25.

Napiujsag.hu
Profitline.hu
Starthirek.hu
Uzletresz.hu
Webradio.hu

 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Team Academy képzéséről…
A Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatóinak egy csoportja az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatot is szerez tanulmányai alatt: saját vállalkozásokat hoznak létre és működtetnek coachok és mentorok segítségével. A magyar program a Team Academy hálózat tagjaként nemrég Európai Vállalkozásfejlesztési Díjban részesült. Működését a KarcFM feltörekvő vállalkozásokat bemutató, Modellérték című műsorában Dr. Radácsi László, a BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója, a Team Academy specializáció vezetője ismertetette. Hogy mindez mit jelent a kezdő vállalkozóknak, startup cégeknek arról pedig Újlaki Áron, a BGE Store egyik alapítója, volt BGE-s hallgató is beszélt, aki a megszerzett tudással és tapasztalattal már sikeres kezdő vállalkozó.

Kidolgozás alatt a kkv stratégia
Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár új szelet hozott területére, és kiadta az ukázt: márpedig májusra stratégia kell a kis- és középvállalkozások fejlesztésére a 2019-2030-as időszakra. A szavakat pedig tett is követte, így január 25-én pénteken a témával foglalkozó jeles közgazdászok, kutatók, kamarai vezető jelenlétében Szepesi Balázs helyettes államtitkár vezetésével már össze is ült a grémium.  Résztvevők között – a teljesség igénye nélkül – ott találhattuk, Csath Magdolnát, Drótos Györgyöt és Czakó Erzsébetet a Corvinusról, Szerb Lászlót Pécsről, Maurer Szemerét és Tölg-Molnár Beátát a VOSZ-tól, Regős Gábort a Századvégtől, Hágen Istvánt a Szent István Egyetemről, míg Borbás Gabriella a Hétfát, Radácsi László a BGE-t, Lakatosné Lukács Zsuzsanna a SEED-et képviselte. Az említett kamarai vezető pedig Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozat elnöke (civilben a munkaerőpiacon is aktív Diagramma Csoport tulajdonosa) volt.
Az előzetes meghívó alapján a kidolgozandó és közösen megalkotandó Stratégia célja az ITM versenyképességi és innovációs céljainak szolgálata, a kkv-fejlesztési kormányzati intézkedések összehangolása és a 2021-2027-es fejlesztési időszak kkv programjainak megalapozása.

További megjelenés:
Promenad.hu

Elkezdődött az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás…
A Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország című műsorának stábja az Educatio első napján a helyszínen kérdezte a kiállításra kilátogató diákokat. A stúdióban pedig Dr. Jancsik András oktatási rektorhelyettes beszélgetett a téma kapcsán dr. Vanó Renáta, a Felsőoktatási Nyilvántartási Főosztály vezetőjével. Szó esett többek között a duális képzésről, a gyakorlat fontosságáról és a fiatalok elvárásairól is.

A legnépszerűbb szakon 350 ezres az átlagbér – videó
Horváth Dávid újságíró, influencer felsőoktatási felvételi sorozatot indított az Educatio kapcsán, amelyben a TOP 10 legnépszerűbb szakot mutatja be. A Gazdálkodási és menedzsment szakról szóló videóban Dr. Jancsik András oktatási rektorhelyettes beszélt arról, hogy mivel foglalkozik konkrétan az, aki ezen a szakon végez, mekkora kezdő bérre számíthat és mitől jobb, mennyivel ad többet a BGE e képzés terén a többi intézménynél

További megjelenés:
Videa.hu

Ekkora fizetéssel indulnak a turizmus-vendéglátás szakon végzettek - videó
Horváth Dávid újságíró, influencer felsőoktatási felvételi sorozatot indított az Educatio kapcsán, amelyben a TOP 10 legnépszerűbb szakot mutatja be. A Turizmus és vendéglátás szakról szóló videóban Dr. Jancsik András oktatási rektorhelyettes beszélt arról, hogy mivel foglalkozik konkrétan az, aki ezen a szakon végez, mekkora kezdő bérre számíthat és mitől jobb, mennyivel ad többet a BGE e képzés terén a többi intézménynél.

További megjelenés:
Videa.hu

400 ezret keresnek és azonnal elhelyezkednek
Horváth Dávid újságíró, influencer felsőoktatási felvételi sorozatot indított az Educatio kapcsán, amelyben a TOP 10 legnépszerűbb szakot mutatja be. Még mindig népszerű a gazdaságinformatikus szak, tavaly például összesen 4 161 diák jelentkezett erre a szakra. A szakról szóló videóban Dr. Jancsik András oktatási rektorhelyettes beszélt arról, hogy mivel foglalkozik konkrétan az, aki ezen a szakon végez, mekkora kezdő bérre számíthat és mitől jobb, mennyivel ad többet a BGE e képzés terén a többi intézménynél.

Újabb pofon az airbnb-zőknek
A Napi.hu cikkében az OTP Ingatlanpont elemzése nyomán ír többek között az Airbnb korlátlan terjedésének megfékezésére hozott döntésekről. Például arról, hogy egy éve vezetett be kötelező parkolóhely-megváltási díjat a fővárosi VI. kerülete a rövidtávú lakáskiadásra, hogy ezzel is megfékezze az Airbnb terjedését. Példáját a környező kerületek is követték, idén januárban a VII. kerület, Erzsébetváros is hasonló szabályokat vezetett be, a befektetőket azonban ez sem tántorítja el.
A cikk megemlíti a BGE Turizmus Tanszékének, Dr. Jancsik András egyetemi docens által vezetett tavaly márciusi kutatásának eredményeit az Airbnb-piacról.

A való életből való tapasztalat
A Tempus Közalapítvány 2018 őszi magazinjában Dr. Csillag Sára még tudományos rektorhelyettesként nyilatkozott a BGE gyakorlatorientált képzéseiről, a vállalatokkal való szoros együttműködésről és a Erasmus+ Stratégiai partnerség keretében elindított TRUST ME (TRaining for Unique Skills and Techniques for Mentoring) projektről, amelynek célja a mentoráláshoz szükséges egyedi készségek és kompetenciák fejlesztése, egy nemzetközileg elismert szakképzést kidolgozása a jövőbeni kkv-mentorok számára.
A munkahelyi kapcsolataink ugyanazok az elvek mentén alakulnak, mint a családunkkal, barátainkkal ápolt viszonyunk. Sőt a számítógépünkre is kivetítjük a kapcsolatra való igényünket, ami az automatizálás és robotizálás hajnalán további kérdéseket vet fel. Az emberi és ember-gép közötti kapcsolatokról tartottak előadást a téma szakértői a MagiCom és a Talentuno által szervezett üzleti találkozón.
Pályázati Pavilon, 6-8. oldal (2019. ősz)

 
Egyetemistaként többéves szakmai tapasztalatot szerezni? Hallgatók mesélnek arról: ez nem lehetetlen
Hogyan lehet szakmai tapasztalatot szerezni hallgatóként, még a diploma megszerzése előtt? Az Eduline cikkében három egyetemista mesélt karrierdöntéseiről, köztük a PSZK hallgatója, Palotai Patrícia Ibolya, aki a duális képzés mellett döntött. Erre a képzési formára évről évre egyre többen jelentkeznek. Aki duális képzésen tanul, vállalja, hogy a nappali tagozatos tanulmányai mellett egy, az adott felsőoktatási intézménnyel szerződésben álló vállalatnál is dolgozik – természetesen fizetésért. Patrícia a képzésről többek között azt is elmondta, hogy nagy előnye, hogy az egyetemen elsajátított elméleti tudást a gyakorlatban, élesben használhatja, sokkal jobban átlátja az egyes számviteli folyamatokat, összefüggéseket. Szerinte ennek is köszönhető, hogy kicsit könnyebben és gyorsabban tanul, mint a körülötte lévők. Ez pedig nem hátrány egy-egy zsúfoltabbra sikeredett vizsgaidőszakban.

Tischler Petra Michelin-csillagos sous chefet is bevetik - videó
A 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Hungexpo „A” csarnokában a Budapesti Gazdasági Egyetem is várta a diákokat, oktatókat, szülőket, a felsőoktatás iránt érdeklődőket. A kiállítás harmadik napján, szombaton 14:30-tól tartott előadást Tischler Petra, volt KVIK-es hallgatónk, aki jelenleg a BGE „nagykövete”. A fenti linken elérhető videóban többek között azt is elmondja, hogy mekkora megtiszteltetés, hogy egyetemünk „nagykövete” lehet és személyesen mondhatja el, hogy miért volt jó a BGE-re járni, mit kapott az egyetemtől.

A jövőd itt kezdődik!
Bene Róbert, egyetemünk Pénzügyi és Számviteli karának hallgatója, egyik nagykövetünk többek között azért is szeret az egyetemre járni, mert nemzetközi tanulmányi versenyekkel eljutott már Kanadába, Dél-Koreába, sőt még Guatemalába is. A vele készült interjúból az is kiderül, hogy anno miért döntött a BGE mellett.

A diploma és a nyelvtudás ablak a világra
Tóth Barnabás, Külkereskedelmi Karunk nagykövetének neve most sokaknak ismerősen cseng. Rövidfilmjét, a két szinkrontolmácsról szóló Susotázst ugyan végül nem jelölték Oscar díjra, számos nemzetközi rövidfilmes filmfesztiválon nyert már és az elmúlt egy hét alatt több mint 200 ezren látták az interneten. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy egyetemünk Külkereskedelmi Karán szerzett diplomát. A vele készült interjúból kiderül, hogy majdnem ő is tolmács lett, és mesélt arról is, hogy milyen volt tanulni a Külker karon.

Több mint 300 ezer forintos fizetést kapnak azok a pályakezdők, akik ezeken a szakokon végeznek
A diplomáspálya-követési rendszer adatai alapján a 2012/2013-as és a 2014/2015-ös tanévben végzett hallgatók kifejezetten jól keresnek: egy-három évvel az abszolválás után a Budapesti Corvinus Egyetem végzettjei például átlagosan 370 ezer forintos bérrel számolhattak, a Budapesti Gazdasági Egyetem volt hallgatói 331 ezerrel, míg azok, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanultak, 315 ezer forintos átlagfizetést vittek haza. Gazdasági végzettséggel ráadásul gyorsan állást lehet találni, a pályakövetési rendszer adatai azt mutatják, hogy minden második hallgatónak egy hónapot sem kellett CV-írással és állásinterjúkkal töltenie − a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szakot végzetteket például pillanatok alatt felszívja a munkaerőpiac −, minden negyedik végzett pedig három hónapon belül megtalálta első állását.
Nem véletlen, hogy évről évre tarolnak a gazdasági szakok a felsőoktatási felvételin − pedig ezeken a képzéseken csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik tanulmányi és érettségi eredményeikkel elérik az igen magasan meghúzott előzetes ponthatárt. A gazdálkodási és menedzsment alapszakot például több mint 8800-an jelölték meg a jelentkezési lapon, ezzel ez a magyar felsőoktatás legnépszerűbb képzése, de a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, valamint a pénzügy és számvitel szakot is több ezren választják évről évre.

Pénzügyre szükség lesz
A Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Karán közel 80 tantárgy vizsgáit 400 hallgató abszolválta. Az egerszegi egyetemi kar hagyományosan a számviteli és pénzügyi képzésben erős, de ma már a gazdasági informatika és a gazdálkodásmenedzsment szakok oktatása is korszerű diplomát nyújt a hallgatóknak. Világszerte egyre több feladatot vesznek át e területen is a számítógépek és az algoritmusok, a pénzügyi ügyintézés nem nélkülözheti az emberi gondolkodást. Erről is beszélt a Zalai Hírlapnak dr. Csanádi Ágnes PhDa BGE GKZ Pénzügy és Gazdálkodás tanszékének vezetőjeDr. Gubán Miklós dékán pedig hozzátette, hogy sikeresnek tartja a záruló vizsgaidőszakot, azzal együtt, hogy a módszertani tantárgyak mindig több nehézséget okoznak a hallgatóknak. A pénzügyi szaktantárgyakat ő okos jövőbe fektetésnek tartja, noha a matematika miatt több odafigyelést igényel.
Zalai Hírlap, 12. oldal (2019. január 25.)

További megjelenés:
Zaol.hu

Újabb mérföldkő a magyar-japán kulturális kapcsolatokban
Ismét jelentős mérföldkőhöz érkeztek a magyar-japán kulturális kapcsolatok, hiszen megjelent Hani Kjoko zenetanár és fordító japán szépirodalmi szemelvényeinek magyar nyelvű műfordításaiból egy tekintélyes lektorált válogatás. Ez a kiadás friss nyelvezetű, két részből álló egykötetes könyv, amely méltón tiszteleg a zene, az oktatás és a pedagógia iránt különös érdeklődést mutató Hani Kjoko kultúraközvetítő életműve előtt. Az első fejezetben a japán modernkori irodalom általa legértékesebbnek vélt részletei olvashatók, míg a második fejezet a fordítót és óvodapedagógust személyesen is ismerő magyarországi és japáni munkatársak visszaemlékezéseit foglalja magában. A kötet a Hani Kjoko Alapítvány Kuratóriumának támogatásával, Dr. Vihar Judit és Dr. Hidasi Judit szerkesztésében, a Balassi Kiadó gondozásában látott napvilágot, amit november 9-én a BGE Markó utcai épületében ünnepélyes könyvbemutatón ismerhetett meg a műértő közönség. Az eseményen részt vett őexcellenciája Sato Kuni Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetasszonya, köszöntőt mondott Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja és Dr. Torda Ilona, a Hani Kjoko Alapítvány Kuratóriumának elnökasszonya, majd Soóky Andrea, a Balassi Kiadó igazgatója pódiumbeszélgetésben mutatta be a könyv szerkesztőit. 
Kizuna, 14-16. oldal (2018. december)

Ennyien kerülhetnek be a Budapesti Gazdasági Egyetemre a 2019-es felvételin
Február 15-ig lehet jelentkezni a 2019-es felsőoktatási felvételire. Az Eduline cikksorozatában azt vizsgálja, hogy hányan kerülhetnek be a különböző egyetemekre és főiskolákra ebben az évben. A 7. rész a Budapesti Gazdaság Egyetemről szól. A cikk szerint Budapesti Gazdasági Egyetemre összesen 8113-an kerülhetnek be, nappali képzésen 5492-en, esti és levelező munkarendben 2621-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

Brexit: a kilépés következményei
Egy végeláthatatlan, zavaros történetté vált a brexit, pedig az idő lassan lejár a britek számára a kilépés módjának eldöntésére. A parlamenti patthelyzet nemcsak egy belpolitikai válság nagyon rossz előjele, de akár egy még veszélyesebb gazdasági beomlásé is. Mennyire fog fájni nekik, és esetleg nekünk a brexit? Erről beszélgettek a HírTV Globál című műsorában Dr. Domonkos Endrével, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársával és Pogátsa Zoltán közgaszdásszal.

Hogyan tartsuk meg a munkaerőt?
A cafeteria a múlté, a csapatépítő bulik állítólag mit sem érnek, az igazán jó munkavállalók pedig könnyedén találnak állást máshol. Mivel lehet megfogni a dolgozót manapság? Változik a foglalkoztatás és a munkavállalói igények is. De miként kell megváltoznia emiatt a munkahelyi motivációnak? Ezt vizsgálja Krajcsák Zoltán, a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatója cikkében, amit a Budapest LAB ismertet.

Szakács versenyzőket várnak a WorldSkills Kazan 2019 Szakmák Olimpiájára és EuroSkills Graz 2020 Szakmák Európa-bajnokságára
A Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum, a Bocuse d’Or Akadémia, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft, az AccorPannónia Hotels Zrt., a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmunkásoknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak, szakközépiskolásoknak és végzős szakiskolai tanulóknak a jelentkezését, akik szívesen megméretnék tudásukat SZAKÁCS SZAKMÁBAN (Cooking) a „szakmák olimpiájának” is nevezett versenyen 2019-ben Kazanban, valamint 2020-ban Grazban.

A munkám a szenvedélyem: Varga Sára, gasztromarketing-szakértő
Huszonkilenc éves, de már tíz év munkatapasztalatot tudhat a háta mögött. Egyetemi évei kezdete óta a szakmában dolgozik, öt éve alapította saját vállalkozását, a Socially nevet viselő reklámügynökséget. Munkatársaival az egyre erősödő magyar gasztropiac legjobbjainak nyújt marketing- és kommunikációs szolgáltatásokat. Varga Sára az ambiciózus, kreatív magyar fiatalok példaképe lehet, hihetetlen energiával és megszállottsággal építi kis birodalmát, miközben a munkával töltött nap minden percét élvezi.
A vele folytatott beszélgetésből az is kiderül, hogy volt már a Design terminál mentora, a Budapesti Gazdasági Egyetem angol nyelvű kereskedelem-marketing szakára járt, ahova sokszor visszahívják tanítani.

Kiderült, mikorra készülhet el a Campona felújítása
2018-ban nagyon fontos lépés volt a CPI Hungary életében, hogy el tudott kezdeni két meghatározó fejlesztést. A CPI Hungary eddig leginkább csak vásárolt és felújított ingatanokat, amit aztán kiadott a bérlők számára, de a tavalyi évben két fejlesztés is elindulhatott. Többek között ezekről is beszélt Gereben Mátyás – aki a Budapesti Gazdasági Főiskola (korábbi KVIF) nngol nyelvű kereskedelmimanagement képzését is elvégezte - , a CPI Hungary országmenedzsere a Property Investment Forum 2018 konferencián. 

Díjazták a tanulókat a Bolyai Tehetségnapon
A Kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban hagyomány, hogy nemcsak saját diákjaiknak, hanem a város és a megye általános iskolásainak is rendeznek tehetséggondozó tanulmányi versenyeket. A matematika, informatika, fizika valamint német tantárgyi versenyek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vers- és prózamondó verseny is, amelyet ebben az évben Kányádi Sándor emlékének szenteltek. A díjátadón jutalmazták a Kecskemét várossá válásának 650. évfordulójára meghirdetett Miénk itt a tér! elnevezésű rövidfilmkészítő pályázat győztes alkotóit is. A Bolyai Tehetségnapon emellett számos attrakció várta a bolyaisokat: előadások, projektek, múzeumpedagógiai programok.. A nap kiemelt rendezvénye volt a BGE Cinema Science Café programja és Kriskó János nyugalmazott főiskolai docens gondolatébresztő előadása.
Petőfi Népe, 12. oldal (2019. január 3.)

További megjelenések:
Hiros.hu
Keol.hu

Üzenet az utókornak
Az embert mindig foglalkoztatta, hogy milyen lesz a jövő, amit ő már nem ér meg, hogy hagy-e nyomot a világban, és ha igen, milyet. Üzenetet is sokan akartak küldeni, ám mivel nem bízhatták azt a postára, ezért különböző helyeken, tartós anyagba csomagolva rejtettek el különböző kordokumentumokat, írásokat és értékes tárgyakat a leszármazottaknak. Az időkapszulák készítői azt szeretnék, hogy mások megtalálják azokat, a megtalálók pedig arra vágynak, hogy értelmezni tudják, amit látnak, hogy olvashassanak a sorok között. A Budapesti Gazdasági Egyetem Markó utcai neoreneszánsz épületében például azok a kőművesek hagytak üzenetet az utókornak, akik az 1959-es felújítást végezték. Felírták a nevüket egy 1934-es iskolai évkönyv lapjára, majd befalazták a papírlapot. Erre egy felújítás során bukkantak rá 2016-ban.
Fanny, 14-15. oldal (2019. január 2.)

Iskolája nagykövete az operatőrnek készülő szolnoki fiatal
Áchim Attila érettségi után a Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügy szakára ment tanulni, de rájött, ez nem az ő világa. A huszonnégy éves fiatalember inkább egy másik egyetemen folytatta tovább tanulmányait mozgókép kultúra és médiaismeret szakon. Bár végeredményben operatőr szeretne lenni, azt is kipróbálta, milyen a rendezők és a színészek feladata. Sőt azt is, milyen plakátokon szerepelni, ugyanis őt választották iskolája egyik nagykövetének is.

30 éves a Pikéthy Konzi
Harminc éves a Pikéthy Konzi, ahová nem csak a muzsikusi pálya elkötelezettjeit, hanem azokat is várják, akik még bizonytalanok a zenei hivatást illetően. A családias légkörű intézményről Dr. Bednarik Anasztázia igazgató és dr. Krulik Eszter hegedűművész-tanár nyilatkozott. A beszélgetés során Kruli Eszter tanítványairól is beszélt és megemlítette azt is, hogy bár jelenlegi tanítványai mindegyike zenei pályára készül, a konzi zenekarával végzett munkája során kapcsolatba került olyan növendékekkel is, akik ma már a Budapesti Gazdasági Egyetemen, vagy a Károli Gáspár Egyetem pszichológia szakán végzik felsőfokú tanulmányaikat.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM