Keresés:
Események
«2020. január»
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

2019. májusi sajtómegjelenések

BGE: az intézmény még hangsúlyosabbá válna a következő öt évben
A Budapesti Gazdasági Egyetem fokozni kívánja az intézmény nemzetközi beágyazottságát és versenyképességét a közép-európai régiós felsőoktatási térben. Az alkalmazott kutatások intenzív folytatását, az oktatási kínálat minőségalapú fejlesztését és a versenyképesség növelését jelölte meg célként Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) rektora, akit az államfő újra, öt évre nevezett ki a felsőoktatási intézmény élére július 1-jével. Mindezek mellett a hallgatói életút-menedzsment rendszerének fejlesztésével, továbbá a nemzetközi akkreditációk megszerzésével kívánjuk biztosítani a megfelelő feltételeket a BGE hallgatói számára – fejtette ki a régi-új rektor. Az alkalmazott kutatások folytatását lehetőség szerint üzleti partnereikkel szövetségben képzelik el. A fenntarthatóság eddig is tevékenységük fókuszában volt, és a jövőben is hangsúlyos lesz a felelős oktatás és a téma kutatása. A régióban vezető intézménnyé kívánnak válni ezen a területen. Emellett fokozni kívánják az egyetem nemzetközi beágyazottságát és versenyképességét a közép-európai régiós felsőoktatási térben.

További megjelenések:
Bama.huBaon.huBeol.huBoon.hu
Duol.huEduline.huFeol.huFlagmagazin.hu
Haon.huHeol.huHirado.huITBusiness.hu
Kemma.huNovekedes.huMagyarnemzet.huOrigo.hu
Sonline.huSzon.huSzoljon.huTeol.hu
Vaol.huVeol.huWebradio.huZaol.hu

 

Innovációs és Tudásközpontot hoznak létre a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Karán
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program és Magyarország Kormányának köszönhetően közel 1 milliárd forint értékben, egy 11 hektáros barnamezős beruházás során Innovációs és Tudásközpontot létesít zalaegerszegi Gazdálkodási Karán. A projekt révén olyan modern, nemzetközi üzleti környezetet szimuláló oktatási és szolgáltatói terek jönnek létre, amelyek a vállalati együttműködéseken alapuló gyakorlati képzések szakmai koncepciójának megvalósítását szolgálják. A teljes beruházás a 2019/20-as tanév kezdetére készül el.
Palkovics László, a beruházás nyitó rendezvényén, pénteken a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zalaegerszegi karán köszöntőjében az egyetemek változó, megnövekvő szerepéről beszélt. Az "egyetem nem önmagában, hanem egy környezetben létezik", ezért az oktatás mellett feladata, hogy valamilyen formában szolgálja azt a közösséget, amely finanszírozza és amelynek részese - idézte az MTI a minisztert. Kiemelte: az Innovációs és Tudásközpont kialakítása azt bizonyítja, hogy a BGE "komolyan számol Zalaegerszeggel", és komolyan gondolta azt, hogy "Budapesten kívüli is" lehet jól működni.
Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára példaértékűnek nevezte a BGE elmúlt években elért oktatási eredményeit. Hozzátette, hogy a "tudományos innovációs erősítéssel" egy új korszak kezdődik az egyetem életében.
Az Innovációs és Tudásközpont megbízható partnere és közvetlen tudásbázisa lesz a zalaegerszegi járműipari tesztpályának, valamint a létesítményben megjelenő innovatív vállalatoknak és a fejlesztőmérnök csapatoknak - közölte Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja. Az egyetem kulcsszerepet játszik majd a megújuló zalai innovációs ökoszisztémában is, hiszen - alkalmazott tudományok egyetemeként és duális képzési központként - széleskörűen alkalmaz digitális megoldásokat és nagy hangsúlyt helyez a gyakorlatorientált képzésekre – jelezte.
Gubán Miklós, a Gazdálkodási Kar dékánja kiemelte: a fejlesztés segíti az informatikus és közgazdász hallgatók gyakorlatorientált ismereteinek bővítését, a kompetenciák fejlődését. Az új, innovatív megoldások hozzájárulnak az egyetem kutatási hálózatának bővüléséhez, így tovább erősödhet az intézmény tudásközvetítésben, társadalmi innovációban betöltött értékteremtő szerepe, amellyel hozzájárul a zalai térség komplex fejlődéséhez.

Az M1 nyitó rendezvényen készített összeállítása 04:04-től az alábbi linken tekinthető meg.

További megjelenések:
Autopro.huBBJ.huEduline.huFlagmagazin.hu
Gondola.huHirado.huHirlevel.egov.huJarmuipar.hu
Lokal.huMagyarhirlap.huMagyar Nemzet-2019.05.25., 14. oldal, Magyarnemzet.hu
Napi.huPortfolio.huWebradio.huZalaegerszeg (1., 2. oldal) -2019. június 4.
Zalaegerszegi Televízió-HíradóZalaegerszegi 7 Nap (1.,3. oldal), 2019. május 31.
Zalai Hírlap-2019.05.25., 1, 3. oldal, Zalamedia.huZaol.hu

 

 

Testvérével együtt vezeti a Mirelite Mirsa elnevezésű céget Losó Adrienn
A családi vállalkozások generációváltásának témája egyre inkább reflektorfénybe kerül, és egyre több szó esik arról is, milyen nehéz érzelmi problémákat kell megoldani egy-egy ilyen folyamat során, illetve hogyan őrizhető meg a céges vagyon a cégátadáskor. Erre teremt lehetőséget a Családi Vállalkozások Napja – megőrizni a családi vagyont. Generációkon át konferencia 2019. május 23-án a Budapesti Gazdasági Egyetemen.
A téma kapcsán készült beszélgetés Timár Gigivel, a BGE Vállalkozásfejlesztési Központ tudásmenedzsment vezetőjével és Dr. Losó Adriennel, a Mirelite Mirsa ügyvezetőjével a Kossuth Rádió tegnapi Napközben című műsorában, amely a fenti linken 09:32:43-tól meghallgatható.

További megjelenés:
Mmonline.hu

 

Családi vállalkozások napja
A családi vállalkozások generációváltásának témája egyre inkább reflektorfénybe kerül, és egyre több szó esik arról is, milyen nehéz érzelmi problémákat kell megoldani egy-egy ilyen folyamat során. Egyre több az olyan egykori cégalapító, aki immár 50 vagy 60 felett jár, és el kell gondolkodnia azon, miképpen tud tíz éven belül a cég vezetésétől visszavonulni. A K&K Magazin és a BGE BudapestLab Vállakozásfejlesztési Központ által szervezett tegnapi konferencián körbejárták a lehetséges opciókat.
Még a konferencia előtt megjelent cikkben a magazin röviden bemutatta a konferencia résztvevőit.
K&K Magazin (34-35. oldal), 2019. május

További megjelenés:
Kkvmagazin.com

 

Ki viszi tovább a céget?
A családi vállalkozások körében egyre nagyobb kihívás a generációváltás, a cég átadása az utódoknak. E témakörben szervezett fórumot tegnap a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Kovács Dezső alelnök, az ipari tagozat elnöke megnyitójában emlékeztetett, hogy a kamara programjai között fontos témaként kezeli a családi vállalkozások generációváltásának segítését. A hazai mikrovállalkozások 95 százaléka, a közepes méretű, illetve nagyvállalatok 20 százaléka családi keretek közt működik, és a generációváltás problémájával Magyarországon mintegy 30 ezer vállalkozásnak kell napjainkban szembenéznie. A témáról már számos tanulmány is készült. A Budapest Gazdasági Egyetem tanársegéde, Mosolygó-Kiss Ágnes a BGE-n e témakörben folytatott felmérés alapján tartott előadást. A kis- és középvállalkozások, valamint a családi vállalkozások közötti különbségekről, hasonlóságokról számolt be, majd beszélt a családi vállalkozásokon belüli öröklésről. A lefolytatott interjúk alapján szólt az átadás nehézségeiről, az utódok fogadókészségéről. A program második részében pedig meghívott szlovén és magyar családi vállalkozások tulajdonosai számoltak be saját gyakorlatukról.
Zalai Hírlap (3. oldal), 2019. május 22.

További megjelenés:
Zaol.hu

 

A HR kezében a siker
A hazai kis- és középvállalatok érzik a munkaerőhiány nyomását, de tudatos lépéseket alig tesznek, pedig sok helyen a közmunkával is versenyezniük kell a képzetlen munkaerőért. A nyomást érzik a cégvezetők, de egyelőre kevés a valóban tudatos lépés. Az ismeretségekben és a rugalmasságban bíznak inkább. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a BGE Budapest LAB közös kutatásának célja az volt, hogy feltárja a szektor HR tevékenységét. A kutatás eredményei megerősítik, a hazai kkv-knál általában nincs tehetségmenedzsment, nincs tervezés, kevés a képzési lehetőség és a végiggondolt kompenzációs rendszer is többnyire hiányzik – így nem csoda, hogy általában a kkv-k kevésbé vonzó munkahelyek a multinacionális vállalatokhoz képest.
Piac és Profit (24-25. oldal), 2019. április-május

 

Navracsics szerint az európai identitás megerősítését segíti az Erasmus+
Az Európai Unió Erasmus+ programja az európai identitás építését és megerősítését segíti elő, és az abban részt vevők sokkal jobb karrierlehetőséggel rendelkeznek - mondta el az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa egy tegnapi budapesti szakmai konferencián. Navracsics Tibor a Tempus Közalapítvány által szervezett tanácskozáson arról beszélt, hogy az elmúlt öt évben sokkal nagyobbá vált az Erasmus+, mint azt az alapítók eredetileg célul tűzték ki. Ugyanis ma már nemcsak diákmobilitásról van szó, hanem olyan társadalmi kohéziót erősítő programokról, amelyek hozzájárulnak az Európai Unió versenyképességének növeléséhez. Emellett elmondta, hogy a következő, 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésben 30 milliárd euró jut az Erasmus+ programra. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkár hozzátette, 2018-ban több mint 22 ezer embert érintett az Erasmus+ Magyarországon.
A tanácskozáson átadták az Erasmus+ Nívódíjakat a legkiemelkedőbb színvonalon megvalósított Erasmus+ pályázatoknak. Az idei hat díjazott között van óvoda, céges-oktatási együttműködés, valamint ifjúsági csoport is. A Tempus Közalapítvány díjjal tüntette ki a pécsi Kertvárosi Óvodát, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Hunfaly János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziumát, a Budapesti Gazdasági Egyetemet, a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziumát és Szakközépiskoláját, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaságot, valamint a Qualitimpact Informal Groupot.

További megjelenések:
Kossuth Rádió-Napközben-2019. május 31.

Magyarnemzet.huMagyarhirlap.huWebradio.hu

 

Aki meg szeretné tartani a dolgozóit, felejtse el a cellázott irodákat
Ha egy cég rossz helyen van, azaz nem megfelelő a lokációja, a jelöltek egészen egyszerűen nem mennek el oda. Látni kell, hogy borzasztóan sokat számít, hol van az iroda, milyen szolgáltatások vannak jelen, és mennyire felel meg a kor elvárásainak - mondta el Valter Kalaus, a VLK Cresa ügyvezető partnere a Portfolio HR Revolution 2019 konferencián, ahol a kkv szektor szemüvegén keresztül vizsgálták a szakemberek a munkaerőhiányt és más, az iparágat érintő kihívásokat.
A konferencián Dr. Csillag Sáraa BGE PSZK egyetemi docense is tartott előadást, amelyben a hazai kkv-k legnagyobb problémáit és kihívásait vizsgáló 2017-es kutatás eredményei mellett kiemelte, hogy Európában és Magyarországon is a gazdaság nagyon jelentős szereplője a kkv szektor, mégis csak az elmúlt 10-15 évben került középpontba az, hogy milyen a fejlődéshez, az innovációhoz való viszonyuk, és hogy miképp lehetne őket támogatni, hogy vonzó munkahelyekké váljanak. Nehezíti a kutatásokat, hogy rendkívül heterogén szektorról van szó, és nagy szerepe van a vezető attitűdjének, társadalmi tőkéjének - így az ő fejlesztésük, támogatásuk segítheti, hogy fejlődjön a kkv-k HR rendszere.

További megjelenések:
Hellovidek.huPenzcentrum.hu

 

Gyakornokokkal pótolhatják az üres turisztikai pozíciókat
A turizmus 2010 óta tartó szárnyalását egyre inkább veszélyezteti a szakképzett munkaerő hiánya, ma már több ezer pozíció betöltetlen a szektorban. A szállodák nemcsak szakképzettséget nem igénylő munkavállalókat várnak, magasan képzett munkaerőre is óriási igény mutatkozik. E problémára kínál a Budapesti Gazdasági Egyetem a Smaller Earth Group által 14 országban működtetett Resort Leaders programmal közösen megoldást.
Ezzel kapcsolatban Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja elmondta, hogy óriási potenciált nyújt az a több tucat turizmus-vendéglátás szakos hallgató, akik idegen nyelveket beszélnek, és dolgoztak már a képzéshez kapcsolódó külföldi gyakorlati programban. A diákok cserébe nívós helyeken szerezhetnek gyakorlatot, értékes szakmai referenciát.
Világgazdaság (4. oldal), 2019. május 24.

További megjelenések:
Bdpst24.huHRPortal.hu
Kossuth Rádió-2019. május 27.-Jó, napot Magyarország!, Magyarhirlap.hu
Magyar Nemzet-2019. május 25. (16. oldal), Magyarnemzet.hu
Mediapiac.comMmonline.huProfitline.hu
Turizmus.comTurizmusonline.hu

 

Az MSZÉSZ 50 éve a jubiláló BGE-n
A napokban nyílt meg a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) az MSZÉSZ 50 évét bemutató kiállítás, amely elsőként a szövetség tavaly őszi közgyűlésén volt megtekinthető. A kiállítást Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja és Flesch Tamás MSZÉSZ- elnök nyitotta meg.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közös kiállításán a látogatók megismerkedhetnek a hazai turizmus, szállodaipar meghatározó szakmai szövetségének fél évszázados történetével, tagságának alakulásával, a hazai szállodaipar fejlődésével, továbbá az MSZÉSZ-t az elmúlt 50 év alatt vezető elnökök és a szakma néhány kiemelkedő személyiségének pályafutásával, jelentős szakmai eseményekkel, a szállodásokra váró, koronként változó kihívásokkal. 

További megjelenések:
Holmagazin.hu
Trademagazin.hu
Turizmusonline.hu

 

Ezen a héten a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank közös intézete, a Keleti Üzleti Akadémiai Központ szervezett konferenciát a V4-ek és a kelet-ázsiai régió kapcsolatairól…
Múlt hét végén került megrendezésre a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közösen életre hívott Keleti Üzleti Akadémiai Központ (OBIC) 2019. évi rendezvénye. A kétnapos szakmai eseménynek a BGE adott otthont. Az idei tematika elsősorban a délkelet-ázsiai és a V4 országok diplomáciai kapcsolatai voltak, mely Japán esetében 150, Kína esetében 70, Dél-Korea esetében pedig 30 évre nyúlik vissza. Az évfordulók pedig kiváló alkalmat nyújtottak  arra, hogy a szakértők megvitassák, hogy a gazdasági és politikai tényezők milyen hatással vannak ezen országok kapcsolatrendszerére.
A Kossuth Rádió témában készített riportja 08:33:20-tól ezen a linken meghallgatható.

 

A Keleti Üzleti Akadémiai Központról Dr. Válóczi Marianna beszélgetett Náray Balázzsal
Múlt hét végén került megrendezésre a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közösen életre hívott Keleti Üzleti Akadémiai Központ (OBIC) 2019. évi rendezvénye. A kétnapos szakmai eseménynek a BGE adott otthont. Az idei tematika elsősorban a délkelet-ázsiai és a V4 országok diplomáciai kapcsolatai voltak, mely Japán esetében 150, Kína esetében 70, Dél-Korea esetében pedig 30 évre nyúlik vissza. Az évfordulók pedig kiváló alkalmat nyújtottak  arra, hogy a szakértők megvitassák, hogy a gazdasági és politikai tényezők milyen hatással vannak ezen országok kapcsolatrendszerére.
A Kossuth Rádió Dr. Válóczi Mariannával, a Keleti Üzleti Akadémiai Központ igazgatójával készített interjút, amely 06:32:50-től ezen a linken meghallgatható.

 

Miért érdemes a duális képzési formát választaniuk az egyetemi, vagy a főiskolai hallgatóknak?
A duális képzésé volt a főszerep május 17-én, pénteken a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE). A Duális Nyílt Napon az Egyetem Markó utcai épületében a BGE-re felvételiző középiskolások első kézből kaphattak információkat a képzési formáról, az érintett szakokról, a kiválasztás folyamatáról, az előnyökről, valamint találkozhattak a képzésben részt vevő partnercégekkel és hallgatókkal is.
A Duális Nyílt Nap kapcsán Dr. Kozák Tamás, a Duális Koordináció Központ vezetője nyilatkozott a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, amely a fenti linken 09:16:33-tól meghallgatható.

 

Bárki hős lehet a BGE appjával
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) élményalapú, a középiskolás korosztálynak szóló komplex pályaorientációs programjának keretében elkészült a BGE HEROES szerepjátékra épülő mobilalkalmazás, amelyben a felhasználók egy virtuális kémtörténet digitális hőseiként izgalmas és játékos formában megismerhetik a BGE képzési portfóliójának legfőbb tématerületeit. Az IOS és Android informatikai környezetben is futó BGE HEROES mobilalkalmazásban szereplő szórakoztató, de egyben a tanulást is elősegítő logikai, matematikai, informatikai feladatok hozzájárulhatnak a jövőbeni hallgatók időbeni és tudatos pályaorientációjához és a sikeres felvételihez is.

 

Bútorok az onkológiának
Tegnap  az adományozási folyamat  résztvevőinek jelenlétében adták át a Zala Megyei Szent Rafael Kórház onkológiai osztálya betegvárójába szánt bútorokat, melyekkel a ZÁÉV Építőipari  Zrt. támogatta az osztályt.
Dr. Csanádi Ágnes, a BGE egerszegi karának tanszékvezetője, a gyűjtésben részt vevő Magyar Közgazdasági Társaság tagja és az onkológiai osztály mellett 2013 óta működő Akarattal Hittel Alapítvány aktivistája elmondta: öt év alatt több millió forinttal és eszközzel támogatták az osztályt, ennek része a ZÁÉV Zrt. felajánlása, a 3,5 millió forint értékű bútorzat, amely a munkatársakat és a betegeket szolgálja a 3 hónapja új, korszerű körülmények közé költözött osztályon.
Zalai Hírlap (5. oldal), 2019. május 22. 

További megjelenések:
Zaol.hu
Zalaegerszegi 7 Nap-2019. május 24. (1., 7. oldal)

 

Újrahasznosított papírban az algás sör – ettől lesz a zöldebb a söripar
A HEINEKEN Hungária a fiatalok ötleteiben látja a zöldebb jövőt, így második alkalommal hirdette meg a Dobd a C-t egyetemistáknak szóló versenyt. Logisztikai szemléletváltás, energetikai megújulás és mikroalga-technológia – ilyen megoldások kerültek a HEINEKEN Hungária fenntarthatósági versenyének döntőjébe, amelyeket május 25-én mutattak be az az egyetemi szaktekintélyekből és vállalati vezetőkből álló zsűritagok előtt. Itt alakult ki a végső sorrend, amelynek értelmében idén Farkas Luca Ágnes, Nyvelt Anna, Schmidt Ákos a Budapesti Corvinus Egyetem csapatának ötletét díjazták a félmillió forintos fődíjjal és természetesen az ötlet megvalósításának lehetőségével.
A zsűrinek idén tagja voltak továbbá Kutni Mátyás, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium stratégiai főtanácsadója, Nagy Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem Fenntarthatósági Központjának vezetője, Csaba Réka, a Budapesti Corvinus Egyetem karriertámogató és vállalati kapcsolatok vezetője és Papp András az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. általános vezérigazgató-helyettese. A zsűriben a HEINEKEN Hungáriát Geert Swaanenburg vezérigazgató és Pálfalvi Márta HR- és vállalati kapcsolatok igazgató képviselte.

További megjelenések:
Markamonitor.huMmonline.hu
Trademagazin.huPenzcentrum.hu

 

Van élet az EU-n kívül, csak sanyarú
Az Európai Unió politikailag csak nyert a brexit-folyamattal, a britek távozásának gazdasági hatásait bőven enyhíti a tény, hogy most egységesebb, mint valaha. A britek példáján pedig most más, ingadozó tagállamok is láthatják, mibe kerül a szuverenitás. Dr. Losoncz Miklós, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzora a vele készült interjúban elmondta azt is, hogy szerinte az Egyesült Királyság előtt egyszerűen nem létezik jó kimenetel.
Piac és Profit (12-15. oldal), 2019. április-május

 

Van, amire nem jó az online kapcsolatépítés?
A hosszú távú karrierlehetőség biztosítása előkelő helyen szerepel a pályakezdő munkavállalók listáján – tudták meg az OTP Bank HR szakértői a május elején a Budapesti Gazdasági Egyetem Lámfalussy Sándor Esettanulmányi Versenyén résztvevő diákoktól. Ennek ellenére az Y generáció képviselői csak ritkán maradnak ugyanazon a munkahelyen pár évnél hosszabb időre. A látszólagos ellentmondás oka a munkafelvételi folyamatban keresendő. Az OTP Bank munkatársai a toborzási módszerek megújításával igyekeznek megtalálni a közös nevezőt a munkakeresőkkel.
A munkakeresők és a munkaadók közötti egymásra hangolódásra kiváló alkalmat biztosítanak az esettanulmányi versenyek, ahol mindkét fél gyakorlati ismereteket, benyomásokat szerezhet egymásról. A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának Lámfalussy Sándor Szakkollégiuma májusban rendezte meg a Lámfalussy Sándor Esettanulmányi Versenyt, amelynek az OTP Bank főtámogatóként adott otthont.

További megjelenés:
HRPortal.hu

 

Kitüntetésekkel ünnepelte 125. születésnapját a Magyar Közgazdasági Társaság
Megalapításának 125. évfordulóját ünnepelte pénteki éves küldöttgyűlésén a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT). A rendezvényen az MKT legmagasabb kitüntetését, a Közgazdász Életműdíjat vehette át Pulai Miklós, a Magyar Bankszövetség korábbi főtitkára. A rendezvényen szó esett az idei közgazdász-vándor gyűlés előkészületeiről is: a szakma legnagyobb éves konferenciájának 2019. szeptember 5. és 7. között Nyíregyháza ad otthont.
Az MKT megalapításának 125. évfordulója alkalmából Közgazdász Nagydíjat kapott Csanádi Ágnes, a BGE zalaegerszegi Gazdálkodási Karának tanszékvezető főiskolai docense.

További megjelenés:
Zalai Hírlap-2019. május 29. (5. oldal), Zaol.huWw2.infovilag.hu

 

Ötödikek lettek a logisztikai csapatbajnokságon az egerszegi hallgatók
A közelmúltban lezajlott VI. Országos Logisztikai Csapatbajnokságra a BGE GKZ két ötfős csapattal nevezett. A verseny harmadik fordulójába a két forduló után az első 10 helyen végzett csapat jutott tovább, köztük mindkét zalaegerszegi csapat. A harmadik fordulóban egy konkrét vállalati probléma megoldására egy esettanulmányt kellett készíteni, mellette feladat volt egy kreatív bemutatkozó videó készítése. A négyfordulós, a Vodafone budaörsi raktárában záruló verseny – melynek zsűrijében egyetemi oktatók mellett vállalati menedzserek vettek részt – utolsó fordulójába az egyik, harmadéves gazdasági informatikus hallgatókból álló zalaegerszegi csapat bejutott. Az országos döntőben az angol nyelvű prezentációból, programozásból, szakmai kérdések megválaszolásából és további hat feladatból álló akadályokat sikerrel leküzdve az ötödik helyet szerezték meg.
„Sikerük értékét növeli, hogy az egyetemek mesterképzéses hallgatói között egyedül a zalaegerszegiek voltak alapképzéses hallgatók” – emelte ki a verseny kapcsán dr. Gubán Miklós PhD dékán, főiskolai tanár.

 

Az oktatók és a hallgatók munkáját Hirdetés oklevéllel ismerték el a BGE-n
Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg dékánja, dr. Gubán Miklós ünnepélyes dékáni tanácsülés keretében adott át tegnap elismerő okleveleket a kiemelkedő tudományos teljesítményt és versenyeredményt elért hallgatóknak, valamint a felkészítő oktatóiknak, akik a különböző országos megmérettetéseken elért eredményükkel a 2018/2019. tanév során az egyetem és a kar jó hírnevét öregbítették.
A dékáni tanácsülés és a sajtó nyilvánossága előtt is köszöntötték dr. Csanádi Ágnes tanszékvezetőt, aki nemrég a Magyar Közgazdasági Társaság nagydíját nyerte el. Oktatói felkészítő munkájáért kapott elismerő oklevelet az egyetemi kar docense, Balázsné dr. Lendvai Marietta, dr. Tóth Zsuzsanna PhD adjunktus és dr. Szabó László PhD docens. Az ez évben Pécsett rendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia közgazdaságtudományi szekcióján, az országos Pénzügyi Esettanulmányi versenyen, a MNB BankCode versenyén és a budaörsi logisztikai versenyeken kiválóan szerepelt hallgatók is elismerő okleveleket vehettek át.
Zalai Hírlap (3. oldal), 2019. május 31.

További megjelenések:
Zaol.huZalaegerszegi Televízió-Híradó (7:43-tól)

 

SmartField Kutatóközpont létesül
Kutatóknak, mérnököknek, egyetemi hallgatóknak ad helyet a zalaaegerszegi járműipari tesztpálya szomszédságában, a Z-ONE Kft. beruházásában 700 millió forintból épülő SmartField Kutatóközpont. A járműipari tesztpályához kapcsolódóan ez az első olyan magánerős beruházás, amely már a magasan kvalifikált munkaerőt szólítja meg. Mindez arra mutat, hogy a járműipari tesztpálya újabb és újabb kutatásfejlesztési beruházásokat vonz majd Zalaegerszegre, amelyek a város gazdasági fejlődésének motorjai lesznek. A most átadott 180 férőhelyes munkáshotellel az önkormányzat is hozzájárul mindehhez. Hamarosan indul az inkubátor ház újabb bővítése, a duális szakképző központ építése, továbbá elkezdődik egy egymilliárdos fejlesztés a BGE zalaegerszegi Gazdálkodási Karán, ahol felújítják az oktatási épületet és egy SSC központot létesítenek.
Zalaegerszeg (2. oldal), 2019. május 21.

További megjelenés:
Zalamedia.hu

 

Zalaegerszeg a töretlen fejlődés útján jár
A megyeszékhely töretlen fejlődését bizonyítja a mostanság befejezett és folyamatban lévő beruházások nagy száma. A Zaol.hu összegző cikkében az Egyetem kapcsán beszámol arról, hogy több sikeres pályázat keretében 4,4 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztés indult el a megyeszékhelyen, melynek részeként egy SSC központot is kialakítanak a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Karán. Az Innovációs és Tudásközpont egymilliárd forintos beruházás keretében valósul meg és 50 új munkahelyet teremt, a projektindítón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is ott lesz.

 

Tárolóavató, KRESZ-verseny és diáknapok
Különleges, színes programokkal teli volt a múlt hét szerda a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskolában. A diáknap során a tanulók jelképesen átvették a hatalmat az intézmény felett, és az általuk választott rendezvényekkel ünnepeltek. Délután pedig az intézmény adott helyett a hagyományos városi kerékpáros KRESZ-versenynek. Ezen a napon ünnepelték a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, valamint a Landorhegyi Iskola között született együttműködési megállapodást, amely a környezettudatosság népszerűsítését célozza.
Zalaegerszegi 7 Nap (1., 3. oldal), 2019. május 17.

További megjelenés:
Civilhetes.net, Zalaegerszeg-2019. május 28. (4. oldal)

 

Zalai nyelvoktatási konferenciát rendeznek
Nyelvtanárok, nyelvészek, érdeklődő pedagógusok, oktatók részére szervez nyelvoktatási konferenciát május 24-én, pénteken 10.30 órától a BGE Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg Infocentrumában. Az immár hetedik alkalommal sorra kerülő tanácskozás lehetőséget kínál arra, hogy az általános és középiskolai nyelvtanárok és a felsőoktatásban dolgozó nyelvoktatók megosszák egymással a tapasztalataikat, kérdéseiket, problémáikat, s nem utolsósorban jó gyakorlataikat. Az előadások nyelve magyar, angol, német és orosz lehet. Miként a korábbi években, ezúttal is lesznek felkért neves plenáris előadók, magyar és külföldi egyetemi oktatók, professzorok. A témák között szerepel többek között az idegennyelv-tanítás gyakorlata, nyelvpedagógia, két tanítási nyelvű oktatás, nyelvészeti érdekességek, szaknyelvkutatás, tehetséggondozás.
Zalaegerszegi 7 Nap (22. oldal), 2019. május 17.

További megjelenés:
Zalai Hírlap-2019. május 22. (10. oldal)                     

Zalaegerszegi 7 Nap-2019. május 31. (23. oldal)

 

Friss statisztika: ilyen fizetésekre számíthatnak a bölcsész- és társadalomtudomány szakon végzettek
Vajon mennyit keres egy bölcsészet- vagy társadalomtudományi képzésen végzett pályakezdő néhány - munkaerőpiacon töltött - év után? Milyen végzettséggel lehet a legkönnyebben állást találni?  Az Eduline.hu friss cikkében a Felsőoktatási Elemzési Jelentések legfrissebb számában megjelent tanulmány alapján írja le, hogy a végzett bölcsészek majdnem fele (43%-uk), míg a társadalomtudományi képzésen végzettek kicsivel több mint fele (52%-uk) állt munkába a diplomaszerzést követően. Azonban sokan nem fejezik be a tanulást, az alapképzést végzettek 10-15%-a folytatja a tanulmányait az oklevélszerzés után - derül ki a pályakövetési rendszer statisztikáiból, amelyek a 2012/13-as és a 2014/15-ös tanévben abszolvált hallgatók adatait felhasználva 1 és 3 éves munkaerőpiaci utókövetésük alapján mutatja be a 2016-os adatokat.

 

Itt vannak a ponthatárok: ennyi ponttal lehetett bekerülni a legnépszerűbb szakokra a korábbi években
Hány pontra volt szükség a 2018-as és 2017-es felvételin a legnépszerűbb alapszakokon, milyen előzetes ponthatárokkal kellett számolni. Az Eduline.hu összegyűjtötte a 10 legnépszerűbb alapszak elmúlt 2 évi ponthatárait.

 

Bezárja borbárját verseny idején a világbajnok
Földházi Zsófia, az UTE világ- és Európa-bajnok öttusázója még csak 25 éves, de már gondol arra az időre, mi lesz akkor, ha befejezi a pályafutását. Az ősszel diplomázik a Budapesti Gazdasági Egyetemen, időközben pedig megnyitotta One chance nevű borbárját. Edzőjével, Képes Gergellyel közösen működtetik a helyet, amely a megnyitás óta eltelt egy hónapban családok és baráti társaságok népszerű találkozási helyévé vált. Amíg az öttusázó a szeptemberi budapesti világbajnokságra és a jövő évi tokiói olimpiára készül, bezárja borbárját.
Bors (31. oldal), 2019. május 21.

 

Szerteágazó tevékenység a SZÉK-nél
Zajlik az élet a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) háza táján: meghívásukra tanulásmódszertan-szakértő érkezik Székelyudvarhelyre, hazai bemutatóra készül az intézmény színjátszó csoportja és a SZÉK jelen lesz a közelgő Udvarhely Napokon is. Emellett zajlanak a záróvizsgák is. Az Óbudai Egyetem (könnyűipari mérnök alapszak: divattermék-technológia, valamint nyomda és média specializáció) huszonnégy hallgatójáról van szó, mindenki sikeresen vette az akadályokat. Az Edutus Egyetem kereskedelem és marketing szakos, a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakos, valamint a Pannon Egyetem gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgatói június 18. és 20. között záróvizsgáznak.

 

Őrület! Magyar fürdőruha óceáni hulladékból
Óceáni hulladékból bikini. Elsőre furcsán hangzik, mögötte egy globális probléma áll. A megálmodóknak – a szó legszorosabb értelmében – alá kellett merülniük a gond mélyére, hogy megoldást találjanak a vizekben úszó hulladék felhasználására. A Forbes.hu már korábban beszámolt arról, hogy Tóth Móni és Szomolányi Szandra az Undersea Bikini megálmodói és alapítói. Kapcsolatuk több egy üzleti partnerségnél, gyerekkoruk óta barátok. Szinte együtt nőttek fel, majd mind a ketten a Budapesti Gazdasági Egyetemen szerezték meg diplomájukat. Csak ezután jött a hosszú ideig ötletként érlelődött vállalkozás megvalósítása. A lányok pedig ezzel rátapintottak egy piaci résre.

 

Egyre több külföldi diák dolgozna Magyarországon
Hazánkban jelenleg több mint harmincezer külföldi diák tanul, akiknek a jelentős része munkát szeretne vállalni tanulmányai alatt is. Ráadásul a nálunk tanuló külföldiek a munkaerőhiány-problémájának egyik fő kulcsai is lehetnek. Magyarországon évről évre több ezerrel nő az Európából és más kontinensekről érkező egyetemi hallgatók száma, akik jellemzően kiegészítő keresetként és szakmai tapasztalat gyűjtése miatt munkát is szeretnének vállalni valahol. Ez persze magyar nyelvtudás nélkül sokszor nem egyszerű, de van kihez fordulniuk. Kosinszky Gordon Erik cége – a lakások kiközvetítése, programok szervezése, a kapcsolódó hivatali ügyek intézése mellett – másfél éve már munkalehetőségek felkutatásával is segíti a Magyarországon tanuló külföldiek itteni életkezdését. A cég az elmúlt öt év során kiemelten szoros kapcsolatba került a Corvinus Egyetemmel (BCE), a Semmelweis Egyetemmel (SOTE) , a Budapest Gazdasági Egyetemmel (BGE) és a Műszaki Egyetemmel (BME). 

További megjelenések:
Bdpst24.huCivilhetes.netDehir.hu
Objektivhir.netProfitline.huTozsdeforum.hu

 


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM