Keresés:
Események
«2020. október»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Debrecenben jártunk az Oktatás-Informatika-Pedagógia Konferencián
2019.02.26

Ebben az évben, 2019. február 15-én került megrendezésre az Oktatás-Informatika-Pedagógia Konferencia Debrecenben, melynek kiemelt témakörei voltak: a Digitális Oktatási Stratégia; Digitális tananyagszerkesztés, interaktív digitális tananyag, okostankönyvek; a Digitális esélyegyenlőség; az IKT alapú innováció a tanulásszervezésben; a Virtuális tanulási környezetek, kiterjesztett valóság; a Webstatisztikai elemzések, adatbányászat; a Nyílt oktatás, MOOC; valamint az  Oktatástervezés (instructional design).

A konferencia Z. Karvalics László plenáris előadásával kezdődött, melyből megtudhattuk hogyan kapcsolódhat össze az emberi tevékenység a digitáliskultúrával. Ez a kapcsolat hogyan befolyásolja az oktatás jövőjét? Hogyan fognak beépülni a gépek a felnövekvő gyerekek életébe a nem is annyira távoli jövőben?

Intézményünket Dr. Zimányi Krisztina, az Oktatás-módszertani Központ igazgatója képviselte előadóként. Előadásában kitért arra, hogy a felsőoktatási intézmények - elsősorban oktatás-módszertani feltételrendszerének kihívásaira válaszul - milyen stratégiai válaszokat tudnak adni. Bemutatta, hogy a BGE oktatás-módszertani stratégiájában kiemelt szerepet játszik az oktatók képzése. Fontos szempont, hogy a közel 800 fős oktatói állományból minél nagyobb kört tudjon elérni képzéseivel, hogyan támogatja az oktatók módszertani fejlődését és milyen eredményeket ért el intézményünk az elmúlt években. A prezentáció az Oktatás-módszertani Központhoz híven meghökkentően indult és üde színfoltként jelent meg a többi előadás között. A hozzászólások egyértelműen igazolták, hogy az OMK által kialakított komplex rendszerünk egyedülállónak bizonyul hazánkban, hiszen ilyen átgondolt és sokoldalú támogatással egyetlen felsőoktatási intézmény sem büszkélkedik és nagy szükség lenne hasonló megoldásokra más egyetemeken is.

  

Az előadók között olyan ismerős arcokkal találkozhattunk, mint Dr. Ollé János és Dr. Tóth-Mózer Szilvia, akik intézményünkben is tartottak már módszertani továbbképzést munkatársainknak, s akik a terület kiváló képviselői. Dr. Ollé János az Innovatív felsőoktatás szekciót vezette, Dr. Tóth- Mózer Szilvia Dr. Abonyi-Tóth Andorral mutatta be az ELTE első nyílt online kurzusának tapasztalatait.

A konferencián nem csak  a magyarországi egyetemek, hanem  a határon túli magyar tagozattal rendelkező felsőoktatási intézmények képviselői is tartottak előadást törekvéseikről, tapasztalataikról.

A konferencia keretein belül megtartott MTA Pedagógiai Tudományos Bizottság Informatikai Albizottság ülésén komoly szakmai vita folyt a nemzetközi és hazai trendek, a kitűzött célok megvalósításáról. Ezen határozottan körvonalazódott, hogy az egyetemeken törekednek arra, hogy tudják tartania lépést a technikai fejlődéssel és a XXI. századi kihívásokkal, de nehézséget okoz, hogy különböző platformokon dolgoznak és nem könnyű fenntartani az oktatók motivációját. A sikerességhez nagy szükség lenne az intézmények szorosabb együttműködésére, közös platformon való online tananyagok biztosítására.

 


Hírek

Hírek

Dancs Gábor Ernő: Én, az ONLINE?! pedagógus – avagy, hogyan igazodjunk el az információs technológiák rengetegében

Ismerjük meg kollégáinkat módszertani oldalukról is!

Oktatói workshop-ok 2020. augusztusban

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM