Keresés:
Események
«2020. október»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Interjú Vácziné Dr. Takács Edittel
2019.12.11
Ismerjük meg kollégáinkat módszertani oldalukról is!

Hogyan telt az első féléved az Egyetemen?

Az első félévem izgalmas és sok tanulást igénylő időszak volt. Külsős óraadóként tanítottam már az egyetemen, de egy tanszék munkájában tevékenyen részt venni más minőségű és mennyiségű munka. A Pedagógia Tanszék valamennyi munkatársa rengeteget segített és segít jelenleg is beilleszkedésben, mind szakmai, mind személyes kérdésekben számíthatok rájuk.

 

Miért jelentkeztél Mentorprogramunkba?

Mikor először hallottam erről a lehetőségről, az volt az érzésem, hogy ezt a programot éppen miattam indították el. Fel sem merült bennem, hogy kimaradnék belőle. Keszei Barbara lett a mentorom, a program keretein belül én is bátrabban fordultam hozzá a problémáimmal, ő pedig türelmesen, de nem tolakodóan támogatott bármiben, amiben segítségét kértem.

 

Miért ajánlanád Mentorprogramunkat kollégáidnak?

Nagyon inspiráló az óralátogatás, majd annak a folytatása és a kiértékelés. Szinte kényszerít a fejlődésre, az új módszerek bevezetésére, a saját komfortzónánkból való kilépésre. Egyáltalán nem kell attól tartani, hogy a program alatt a kritizáló hibára mutogatás uralkodna. A mentor és az Oktatásmódszertani Központ munkatársainak segítő szándékú megjegyzései felhívják a figyelmet a fejlődési lehetőségekre, kijelölik az irányát a személyiségünknek megfelelő változásoknak.

 

Milyen tárgyakat, milyen hallgatói létszámmal oktatsz?

Közösségfejlesztés és -szervezés: 69 fő

Projektmenedzsment és pályázatírás: 42 fő + 21 fő levelezős

Kultúraközvetítés menedzsmentje és módszerei: 30 fő + 21 fő levelezős

Civil és vallási közösségek kultúraközvetítő szerepe: 40 fő + 23 fő levelezős

Tanulásmódszertan: 65 fő

 

Milyen módszereket alkalmazol az órákon?

Gyakorlati óráimon nagy hangsúlyt fektetek a csoportmunkára. A hallgatóimat arra motiválom, hogy fogalmazzák meg és megfelelő módon nyilvánítsák ki a véleményüket. Szeretném, ha megtapasztalnák az együttműködés és a közös munka előnyeit. A hallgatók figyelmének fenntartása érdekében saját és hallgatói prezentációkból, csoportmunkákból és egyéb részfeladatokból áll egy-egy órám. A számonkérést is igyekszem minél változatosabb formában alkalmazni.

 

Hogyan fogadták a hallgatók az újításaidat?

Hallgatóim segítőkészek voltak, és nagyon nyitottak voltak minden újításra. Úgy érzékeltem, nyilvánvaló számukra, hogy az ő érdeküket tartom elsődlegesnek.

 

Milyen eredményeket sikerült elérned adott módszerek alkalmazása során?

A Mentorprogram során a hallgatói visszajelzések alapján többek között azt emelték ki a hallgatóim, hogy közösséget építettem belőlük, megtanítottam őket csoportban dolgozni, változatos, mindig megújuló és egymásra épülő feladatokat kaptak tőlem. Örülök, hogy így érzik.

 

Milyen nehézségeket tapasztaltál a módszerek alkalmazása során? Hogyan oldottad meg ezeket a kihívásokat?

Nem nehézségként éltem meg, sokkal inkább kihívásként a külső körülményeket, mint például az oktatástechnológiai eszközök problémáit vagy a hallgatói létszámváltozásokat nem követő terembeosztásokat. A félév végére az oktatási körülmények szervezésébe, intézésébe is sikerült beletanulnom, hiszen muszáj volt.

 

Miben szeretnél még fejlődni?

Szeretnék még több modern oktatási módszert kipróbálni, többek között ezért is jelentkeztem a Moodle kurzusfejlesztési pályázatára, az első workshop januárban lesz. Mindezek mellett a hallgatókat továbbra is szeretném sokoldalúan támogatni, ezért más irányú továbbképzési terveim is vannak.

 

Mit kívánnál, ha lehetne egy kívánságod?

Amennyiben ez a kérdés az oktatásra vonatkozik, akkor nyitott és tettre kész, lelkes hallgatókat kívánok magamnak, akikkel közösen és elfogadó, bizalommal teli légkörben tudok fejlődni.


Hírek

Hírek

Dancs Gábor Ernő: Én, az ONLINE?! pedagógus – avagy, hogyan igazodjunk el az információs technológiák rengetegében

Ismerjük meg kollégáinkat módszertani oldalukról is!

Oktatói workshop-ok 2020. augusztusban

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM