Keresés:
ESPON - felhívások, események
2019.03.21

                                       


Felhívások

 

Célzott elemzés felhívás

 

2019. június 28-ig várja az ESPON EGTC a területi szereplők célzott elemzésekre vonatkozó témajavaslatait. A célzott elemzéseket szakpolitikai szereplők és döntéshozók kezdeményezhetik, a tanulmányok kifejezetten a területi szereplők igényeihez igazodnak. A pályázat során nemzeti, regionális vagy helyi hatóságok, nagyvárosok, helyi vidéki közösségek, irányító hatóságok, illetve egyéb területi együttműködési szervezetek pályázhatnak érdekelt félként (stakeholder) és javasolhatnak kutatási témát. Ha a projekt támogatást nyer, az ESPON kiválasztja és teljes mértékben finanszírozza a szakértőket az elemzési munka elvégzésére. A tanulmányok költségvetése rugalmas, jellemzően projektenként körüllbelül 250 000 euró.

Bővebb információ: www.espon.eu/Stakeholder-targeted-analyses

 

 

Jövőbeni várható felhívások

 

Az ESPON ETT három célzott kutatás meghirdetését tervezi:

  • Economic sprawl (SPRAWL) – vezető érdekelt fél: Bécs városa (AT)
  • Business Development Opportunities on External EU Borders (BUS) – vezető érdekelt fél: Latgale tervezési régió (LV)
  • Carrying capacity methodology for Tourism 4.0 (TOURISM) – vezető érdekelt fél: Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium (SI)

 

 

Események

 

ESPON konferencia a Duna régió területi folyamatairól

  • Területi tényektől a cselekvésig:

ESPON projektekben feltárt területi trendek és kihívások

 

A Duna régióban napjainkig nehezen hozzáférhetőek makro-regionális, transznacionális területi folyamatokra vonatkozó elemzések, továbbá kihívást jelent a meglévő bizonyítékok együttműködési eszközök tervezésébe való beépítése.

Az ESPON program adatok, mutatók és eszközök széles körével kívánja segíteni a területi trendek monitorozását, a regionális társadalmi, gazdasági és környezeti teljesítmény összehasonlítását, valamint az országhatárokon átnyúló funkcionális kapcsolatok azonosítását, ezzel hozzájárulva a stratégiaalkotás, monitorozás és értékelés folyamatához. A szeminárium célja, hogy ezeket az eszközöket és adatbázisokat megismertesse az érdekelt felekkel, többek között a Duna Régió Stratégia, a Duna Transznacionális Program és az Interreg Central Europe program irányításában érintett szereplőkkel.

 

 

ESPON Szeminárium

  • Funkcionális térségek szerepe a területi kohézióban
  • 2019. június 19-20., Jászvásár (Iași)
  • regisztráció: www.espon.eu/iasi

 

A következő ESPON szeminárium az Európai Unió Tanácsa román elnökségének keretében kerül megrendezésre. A szeminárium körbejárja, hogy miként lehet a funkcionális térségek segítségével összehangolni a szakpolitikai beavatkozások és fejlesztések területi léptékét. Milyen szerepet játszanak a funkcionális térségek a területi kohézióban? Hogyan tudnak a hanyatlóban lévő régiók profitálni a funkcionális városi térségeket figyelembe vevő politikaalkotásból? Hogyan mérhetőek a fejlesztések a funkcionális térségekben?

A fenti kérdéseken kívül a szeminárium betekintést nyújt a területi kohéziós tárgyalások számos témakörét érintő legfrissebb ESPON projektbe, például a pénzügyi eszközök, a zöld infrastruktúra, a körforgásos gazdaság, a migráció, a fiatal kori munkanélküliség, a területi hatásvizsgálat, a város-vidék kapcsolat és a kulturális örökség területén.

 

ESPON eszköztár: képzések

Az ESPON program létrehozott egy nyílt adatportált, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy helyi, regionális, nemzeti és európai szinten nyomon követhessék és elemezzék a társadalmi, gazdasági és környezeti fejlesztéseket. Az adatbázis több mint 700 mutatót tartalmaz 12 tematikus kategóriába sorolva, a felhasználóbarát felületen ábrák és térképek készítésére is adott a lehetőség.

2019 első negyedévében a program képzéseket szervez az adatbázis használatával kapcsolatban:

 


Bővebb információ az ESPON 2020 programról

 

ESPON Kapcsolattartó Pont:

Csintalan Lilian (PM)

06-1-896-5430; 06-30-814 -8549

gabriella.lilian.csintalan@pm.gov.hu

 

Az ESPON 2020 program weboldala: www.espon.eu

Az ESPON 2020 Hírlevél számai: www.regionalispolitika.kormany.hu/interregionalis-programok 

Az érdeklődők e-mailen kérhetik felvételüket az ESPON 2020 Hírlevél címzettjei közé

 


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM